Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Toyota Yaris Cup

Toyota Yaris Cup: Marc Koster verkleint achterstand met koploper Bertus Sanders (lang)


Marc Koster heeft zijn vierde overwinning binnen, nu de titel nog.

Ruim 50 duizend toeschouwers waren tijdens de Marlboro Masters op Circuit Park Zandvoort getuige van de derde overwinning van Marc Koster in de Toyota Yaris Cup.

Tekst: Jolanda Dane
Fotografie: Gerrie Hoekstra en Boudewijn Pieters


Al tijdens de kwalificaties op vrijdag liet Koster zien dat hij tot de snelste coureurs behoort. Hij wist op bijzondere wijze wederom pole positie te behalen. De achterstand tot de koploper, Bertus Sanders, is na dit raceweekend gereduceerd tot 16 punten.

Kwalificatietraining
Marc Koster en zijn teamgenoot Ivo Berger wisten vrijdag op meesterlijke wijze in één kwalificatieronde respectievelijk de eerste en tweede startplek te behalen. "We hebben achter elkaar aan gereden en Marc zat in mijn slipstream", legt Berger uit. "We wilden de snelste tijd meteen in de eerste ronde zetten en dat hebben we gedaan. Eigenlijk moet je de eerste ronde op de grens rijden, als de baan en je banden nog niet té warm zijn."


De opzet van teamgenoten Ivo Berger en Marc Koster slaagde wonderwel, de eerste startrij was voor de kanariegele Yarissen.

Vooral verrassend was de prestatie van Ivo Berger, die in het begin van het seizoen nog in de middelste regionen te vinden was. "Vorig jaar stond ik wel vooraan, maar ik had dit jaar een andere manager en dat werkte niet zo goed", aldus Berger. "Sinds Zolder heeft iemand anders het overgenomen en in Assen zag alles er al beter uit. Deze manager luistert tenminste naar wat de rijder voelt en vertaalt dat in de afstelling. Rijden kon ik al en nu begint de auto gelukkig ook te lopen. Op zo'n moment blijkt toch maar weer hoe nauwkeurig de afstelling luistert. In het begin was ik alleen maar bezig om de auto op de baan te houden, nu ben ik tenminste bezig met de scherpte van een bocht."


Bertus Sanders was niet gelukkig met zijn positie op de tweede startrij.

Bertus Sanders was dit weekend minder tevreden met zijn derde startpositie. "We moeten maar zien dat we er iets moois van maken", aldus een teleurgestelde Sanders. Ondanks de in zijn nek hijgende Marc Koster, voelt hij zich redelijk ontspannen. "Het moeilijke is dat we nog drie races te gaan hebben. Als ik uitval en Marc een race wint, staan we gelijk. Maar hij moet het nu doen. Ik sta voor en als ik 'gewoon' op het podium eindig, komt het wel goed."

Marc Koster houdt ook zijn hoofd koel onder de huidige situatie. "Ik rijd lekker ontspannen. Tot nu toe heb ik laten zien dat ik tot één van de snelsten behoor met vijf keer pole positie", aldus Marc Koster. "Een dosis geluk is ook belangrijk, het is een goede eigenschap om kampioen mee te kunnen worden.

Kwalificatie Ladies Cup
Voor Renate Sanders is het weekend extra spannend. Met het winnen van de race kan zij de titel van de Ladies Cup tijdens dit grote evenement binnenhalen. De koploopster in de Ladies Cup kwalificeert zich vrijdag netjes als eerste dame op een dertiende positie met Sheila Verschuur op vier plaatsen achter haar. "Als ik op de baan blijf, heb ik een goede kans om te winnen. Eerst zien, dan geloven", aldus een nuchtere Sanders.

Verschuur, die haar eerste raceseizoen zeker verdienstelijk rijdt, is vastberaden om het niet zomaar op te geven. "Ik ga zeker mijn best doen om die titel alsnog binnen te halen. Het wordt wel moeilijk, want Renate staat 20 punten op mij voor." Echt tevreden is de jonge telg nog niet over haar rijdersprestaties. "Ik ben door mijn eigen fout op het circuit van Assen niet gefinished. Renate rijdt gewoon constant. Maar goed, zij rijdt ook al drie jaar. Ik vind dat ik zelf nog teveel fouten maak en dan merk ik dat ik nog maar een beginnertje ben."

De race
Marc Koster en Ivo Berger komen beiden goed weg bij de start. Mike Verschuur komt meteen na de start in de problemen en raakt met zijn voorband de vangrail. Zijn auto komt tot stilstand midden op de baan, maar gelukkig kunnen de overige deelnemers hem ternauwernood ontwijken. Ook Ivo Berger is snel uit de wedstrijd, hij belandt na de Tarzanbocht al in de grindbak.


De impact van Ivo Berger was behoorlijk, gelukkig stapte hij ongedeerd weer uit de Yaris.

De gele auto van Berger raakte die van Sanders, begon te slingeren en ging hard rechtsaf de banden in. Einde oefening voor Ivo Berger, die zich er na de race enorm over opwond en Sanders van onsportief rijgedrag beschuldigde. De Hagenees: "Voor het begin van de race ben ik nog naar Bertus toe geweest om hem te zeggen dat we er een eerlijke race van maken. Ik wilde een leuke race rijden, maar dat schijnt niet te kunnen".

Bertus Sanders geeft een andere verklaring voor de aanvaring met de gele Yaris. "Ivo Berger remde te vroeg richting de Tarzanbocht en ik knalde daardoor vol achterin", reageert Sanders kalm. Zijn kans op een eerste plek, zag hij al snel na de start aan zijn neus voorbij gaan. "Marc was zo snel weg, hij was gewoon sneller. Maar goed, als er geen gekke dingen meer gebeuren, moet het kampioenschap goed te doen zijn."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet