Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Franse race BAR in gevaar door inbeslagname

De Franse Grand Prix is voor BAR-Honda in gevaar gekomen. Een Franse rechtbank heeft namelijk beslag gelegd op de raceauto's van het team. Een Canadese televisieproducten heeft namelijk drie miljoen van BAR geëist op basis van mondelinge overeenkomst die hij in 1998 zou hebben gesloten. David Richards, Directeur van het team, is desondanks zeker dat zijn auto's zondag zullen starten. Overig strandde een eerdere poging tot inbeslagname na de Grote Prijs van Monaco. 

Tekst: Christiaan W. Lustig

Franse rechtbank legt beslag op raceauto's BAR
De kans bestaat dat Lucky Strike BAR Honda de Grand Prix van Frankrijk komend weekend vanuit de pitstraat moet gadeslaan. De drie auto's van het team zijn vandaag (donderdag) namelijk in beslag genomen als gevolg van een claim van drie miljoen dollar aan het adres van BAR. Een afgevaardigde van de Franse rechtbank verscheen vanmiddag op het circuit, begeleid door vijf politieagenten. Er volgde overleg tussen het team, de politie en Pasquale Latteneddu van Formula One Management. Dat mocht echter niet baten: niet alleen de raceauto's, maar ook de vrachtwagens en transporters van het team werden verzegeld. 

Drie miljoen geëist op basis van mondelinge overeenkomst
De inbeslagname van de eigendommen van BAR is te danken aan een bedrijf genaamd Partnership Production Group International (PPGI). Onder die naam heeft de Canadese televisieproducten France Corbeil in 1998 een aantal niet-gebruikte televisierechten voor Formule 1 in Azië gekocht. Als verlengstuk daarvan regelde hij ook een sponsordeal tussen BAR en Teleglobe ter waarde van zo'n twaalf miljoen dollar. Als commissie zou Corbeil daarvoor ruim drie miljoen dollar moeten hebben ontvangen, maar naar verluidt is nooit een contract getekend. "Dit gaat terug tot 1998 en een verbale overeenkomst die hij [Corbeil] beweerd te hebben gesloten met [voormalig Directeur] Craig Pollock," zei Directeur David Richards. "We wisten hier niets van tot vijf jaar later toen hij drie maanden geleden naar ons toe kwam om hierover te praten." 

BAR-Directeur zeker dat auto's zondag zullen starten
David Richards, die aan het begin van de avond in Magny-Cours arriveerde, is er zeker van dat zijn team tijdens de trainingen van vrijdag op de baan zal verschijnen, ondanks de inbeslagname. Volgens de Engelsman presenteerde Corbeil "het bevel vanavond aan ons [BAR], nadat de rechtbank was gesloten, wetende dat we morgenochtend om negen uur in de rechtbank zijn om het bevel te laten herroepen. Ik ben ervan overtuigd dat ons juristenteam morgenochtend om negen uur in de rechtszaal zal zijn om dit probleem op tijd voor de kwalificatie of de eerste training van elf uur op te lossen." 

Eerdere poging tot inbeslagname na Grand Prix Monaco
Corbeil heeft dit seizoen al eerder geprobeerd beslag te laten leggen op de bezittingen van BAR-Honda. Voorafgaand aan de Grote Prijs van Monaco liet hij een Monegaskische rechtbank een bevel uitvaardigen. Toen een afgevaardigde echter op zondagavond aankwam, weigerde BAR-personeel hem de toegang. Daarna verliet het team Monaco vanzelfsprekend. Dat zou BAR morgen in de Franse rechtbank nog wel eens op een straf kunnen komen te staan. Wordt vervolgd... 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet