Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Ecclestone helpt Minardi als nieuwe aandeelhouder

Bernie Ecclestone is met Paul Stoddart overeengekomen dat hij aandeelhouder wordt van Minardi. De investering van de Formule 1-baas helpt het team door dit én volgend seizoen. Het nieuws is nogal tegenstrijdig met de scherpe bewoordingen waarmee Ecclestone 's ochtends nog over Stoddart sprak. Het aandeelhouderschap van Minardi is echter om meerdere redenen zinvol voor Ecclestone. 
Paul Stoddart in gesprek met Justin Wilson, Australië 2003 

Tekst: Christiaan W. Lustig
Foto: Peter van Egmond


Investering Ecclestone helpt Minardi tot en met 2004
Gisteren is bekend geworden dat Bernie Ecclestone aandeelhouder van European Minardi Cosworth is geworden. De Formule 1-baas heeft dat op persoonlijke titel gedaan. Paul Stoddart, Directeur en eigenaar van Minardi, zei dat hij niet op details kon ingaan, maar liet wel weten: "De overeenkomst is met een handdruk bekrachtigd en met Bernie is dat goed genoeg voor mij." De toekomst van Minardi is voor dit én volgend seizoen verzekerd, aldus Stoddart. "Eén ding zou je kunnen zeggen over mijn nieuwe partner en dat is dat hij een vrij goede reputatie heeft als sponsorvinder, zodat Minardi misschien eindelijk het soort budget en ondersteuning kan krijgen waarvan het voorheen alleen over droomde." 

Ecclestone 's ochtends nog scherp over Stoddart
Vreemd genoeg zijn de berichten van Ecclestone's aandeelhouderschap van Minardi nogal tegenstrijdig met wat hij 's ochtends had gezegd. "Eerlijk gezegd heb ik geprobeerd hen ertoe te bewegen dit jaar niet mee te doen, omdat hij [Stoddart; CWL] niet in Formule 1 thuishoort," zei Ecclestone. "Ik zei vorig jaar in Oostenrijk dat zij op moesten rotten en begin dit jaar dat heb ik dat weer gezegd, maar het is voor mij gemakkelijker gezegd dan voor hem gedaan. Hij is een enthousiasteling en hij houdt van het racen, maar wij zijn grote, professionele bedrijven en kunnen ons wij enthousiastelingen permitteren? Het antwoord is 'nee'. Het is niet goed om wie dan ook te verliezen, maar het is beter dat, áls zij het niet halen, dat zij op een nette manier gaan, zoals de meeste teams gegaan zijn. Als hij het geld niet heeft, zou hij niet moeten meedoen." 

Aandeel Minardi om meer redenen zinvol voor Ecclestone
Dat Ecclestone investeert in Minardi is om een aantal redenen een logische stap. Allereerst biedt het hem een machtsmiddel als het gaat om beslissingen over de Concorde-overeenkomst. Minardi is één van de partijen en moet onder andere akkoord gaan met korte-termijnwijzigingen, willen die gedaan kunnen worden. Ten tweede biedt het Ecclestone inzicht in de manier waarop de GPWC, de organisatie van Europese autofabrikanten die in 2008 een Formule 1-concurrent wil starten, te werk gaat. De laatste keer dat Ecclestone bij één van de teams betrokken was, was in 1989, toen hij zijn aandeel in Brabham verkocht. Daarvan was hij sinds 1971 eigenaar. Het team haalde onder Bernie's hoede vele overwinningen en drie WK's: twee voor Nelson Piquet en één Constructeurstitel.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet