Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Toyota Yaris Cup

Toyota Yaris Cup: Felle strijd in Toyota Yaris Cup tijdens Pinksterraces

 De strijd in de Toyota Yaris Cup wordt steeds heftiger. Marc Koster domineerde in de eerste twee races, maar tijdens de Pinksterraces op het circuit van Zandvoort kampte de coureur uit Naarden met pech. Voor de derde keer op rij behaalde Koster de pole position. Op maandag kreeg hij echter te maken met aandrijfproblemen waardoor hij al na een ronde de race moest staken. 'Ik kreeg de opdracht dat ik het kampioenschap spannender moest maken, vandaar', grapte Koster na de race.

Tekst: Jolanda Dane
Foto's: Gerrie Hoekstra en Boudewijn Pieters


Kwalificatie

Bertus Sanders reed op zaterdag een sterke kwalificatie. Hij wist tot in de slotfase de pole position vast te houden. Maar ook dit keer kon Marc Koster, net als tijdens de vorige race op het TT Circuit Assen, in de laatste ronde toch nog de snelste tijd neerzetten. Met maar 0,076 seconde verschil zag Sanders de pole aan zijn neus voorbij gaan. 'Het is behoorlijk frustrerend dat hij mijn tijd weer in de laatste ronde heeft verbeterd', aldus Sanders. 'Maar het is een goede uitgangspositie voor de eerste plaats in de race en ik zal ook alles op alles zetten om dat voor elkaar te krijgen.'


De pole position foto werd al genomen toen Marc Koster in de laatste seconde de snelste tijd voor zich opeiste.

1124 yarispink3

Zijn zus Renate behaalde een negende startpositie. 'Ik ben wel tevreden. Het was niet makkelijk', zuchtte ze. 'Tijdens de vrije training had ik enorm last van onderstuur en tijdens de kwalificatie van overstuur. Ik dacht dat ik een twintigste tijd had neergezet, want ik ging helemaal niet hard. Wat dat betreft had ik niet verwacht op een negende plaats te staan."

De grootste verrassing van dit weekend was de jonge debutante Sheila Verschuur. Zij kwalificeerde zich sterk en mocht maandag vanaf een vierde plek starten.

1123 yarispink2 

Pech

Marc Koster startte maandag van de pole position, maar kreeg al in de eerste ronde problemen met zijn aandrijving. Hij moest zijn auto in de Gerlachbocht aan de kant zetten. 'Ik had een goede start', aldus Koster. 'Ik kon een aardig gaatje slaan en ik weet zeker dat ik dat de hele race had kunnen voortzetten. Na de Gerlachbocht kreeg ik een probleem met de aandrijving en dan houdt het gewoon op.' De coureur kon er gelukkig nog een beetje om lachen: 'Ach, het zorgt voor meer spanning in het kampioenschap. Het hoort bij het racen.'Bertus Sanders nam meteen de leidende positie over en reed bij zijn achterliggers weg. Lennard Kleyn van Willigen, Tim Buijs en Marco Scholten voerden een hevige strijd achter de coureur uit Emmen. Kleyn Van Willigen kon zich al snel uit het gevecht losmaken en reed hard op de koploper, Bertus Sanders, in. Uiteindelijk kon de coureur uit Utrecht de fel verdedigende Sanders verschalken op de Hunserug. Lennard Kleyn van Willigen gaf zijn leidinggevende positie niet meer af. Bertus Sanders probeerde in de allerlaatste ronde nog een aanval, maar deze mislukte jammerlijk. 'Ik kon in het begin weglopen bij de rest, maar Lennard kwam ineens heel hard dichterbij', aldus Sanders na de race. 'Nadat hij me had ingehaald, maakte ik een paar foutjes. Ik heb alles op alles gezet en in de Tarzanbocht kon ik mijn auto naast die van hem zetten, maar Lennard was in de Gerlachbocht weer sneller. Ik ben tevreden. Het is jammer voor Marc Koster, maar voor mij komt het goed uit in het kampioenschap.'

1122 yarispink1

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet