Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

Nascar: Kurt Busch wint Winston Cup race op Fontana

 Door zijn zege bij de Auto Club 500 is de 25-jarige Kurt Busch de eerste meervoudig Winston Cup race winnaar van dit jaar geworden. De Ford coureur bleef aan het eind van de 250 ronden durende race in een spannende eindsprint de oud-kampioenen Bobby Labonte en Rusty Wallace nipt voor. Door zijn zege klom Busch naar de vierde plaats in de tussenstand om de Winston Cup. De topdrie in dit kampioenschap bleef onveranderd: Matt Kenseth, een teamgenoot van Busch, bleef aan de leiding met Earnhardt als tweede en Jeff Gordon als derde. 

De tiende race tellende voor de Winston Cup werd lange tijd aangevoerd door regerend kampioen Tony Stewart. Maar halverwege de wedstrijd brak een drijfstang in de motor van zijn Chevrolet wat het einde van de race betekende. In de 500 mijl lange race werd in totaal acht maal met de gele vlag gezwaaid, waarbij de laatste maal - dertien ronden voor het einde - bepalend was voor de uitslag. Nadat Dale Jarrett met zijn Ford spinde en acht andere rijders meenam in een mega crash, gingen de meeste rijders de pits in voor nieuwe banden.

Busch verliet als eerste zijn pits en behield deze voorsprong in de resterende ronden. Het was de zesde zege voor Busch in zijn korte carriere. Voor Dodge was de race op de twee mijl lange oval nabij Los Angeles de meest succesvolle dit jaar: zij waren met niet minder dan vijf auto's in de toptien vertegenwoordigd. Pole winner Steve Park moest door een crash al snel zijn strijd staken. De volgende race in het kampioenschap vindt komende zaterdagavond plaats in Richmond, Virginia.

(tekst en foto Ed Heuvink)  

 

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet