Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Top Fuel nieuws



Hoewel het nog even duurt voordat het Europese dragrace-seizoen eind mei op Santa Pod van start gaat, beginnen de plannen bij een aantal rijders nu vaste vormen aan te nemen. Met name de Top Fuel-klasse is daarbij goed voor de nodige verrassingen.

Tekst en foto: Remco Scheelings 

Zoals al eerder gemeld heeft Andy Carter voor dit seizoen in First National Telecom Services een belangrijke sponsor gevonden die het hem mogelijk maakt een serieuze gooi te doen naar de Europese titel. Nadat de Engelsman in eerste instantie liet weten met een van Team CBD (Knut Soderquist) gehuurde auto aan de start te zullen verschijnen, zijn deze plannen nu bijgesteld.

Sponsor First National Telecom Services wil het team naast de races ook bij beurzen en andere reclame-uitingen inzetten waardoor Carter de auto voortdurend tot zijn beschikking moet hebben. Het leek de Engelsman dan ook verstandiger een team in eigen beheer te gaan runnen. Daartoe werd in Zweden de dragster met alle toebehoren en vrachtwagen van Pelle Lindelow gekocht.

Purple Dreams
Ander opvallend nieuws uit Engeland is dat Top Fuel Funny Car piloot Smax Smith de overstap maakt naar de Top Fuel-klasse. Smith zal het volledige FIA Europees Kampioenschap rijden in de Purple Dreams auto van Knut Söderquist. Zeer verrassend neemt Smith daarmee de plaats in van de eerder aangekondigde rijder Chris Andrews. Deze pas 18-jarige rijder zou dit jaar zijn debuut maken maar heeft daar, om op dit moment nog onduidelijke redenen, vanaf moeten zien.

Sheavills
Ook minder goed nieuws uit Engeland. Hoewel hij volledig hersteld is van zijn zware crash tijdens de European Finals op Santa Pod heeft voormalig Europees Kampioen Barry Sheavills te kennen gegeven in 2003 niet aan de start te zullen verschijnen. Momenteel ontbreken de benodigde sponsorgelden om op topniveau te kunnen acteren. Een afscheid betekent dit echter niet. Komend seizoen zal de sympathieke Engelsman gebruiken om de financiën voor 2004 rond te krijgen.

Ladies
Goed nieuws uit Scandinavië. Vanuit Finland heeft Anita Mákelá laten weten, na een jaar afwezigheid, in 2003 hard te willen terugslaan. Met de vertrouwde combinatie, maar voorzien van de nodige nieuwe motoronderdelen zal deze voormalig Europees Kampioen Top Fuel en Top Methanol direct tot de winnaars kunnen worden gerekend. Mákelá is dit jaar niet de enige vrouw in het snelle gezelschap. Na een afwezigheid van tien jaar maakt de Noorse Oyver Jacobsen haar rentree achter het stuur van een Top Fuel dragster. Nadat gebrek aan middelen haar tien jaar geleden noodzaakten haar eigen team op te doeken, maakt de 37-jarige Jacobsen haar rentree als rijdster binnen het team van Rune Fjeld. De auto werd gekocht van Paul Romine (foto eerste pagina) en heeft zich ruimschoots bewezen in de Amerikaanse NHRA en IHRA kampioenschappen.

Favorieten
Micke Kagered heeft na zijn crash tijdens de European Finals, waarbij zijn auto volledig werd verwoest, inmiddels vanuit Amerika een vervangend exemplaar binnen gekregen. Met Bahco sponsoring behoort de regerend Top Methanol Funny Car kampioen tot de favorieten. Regerend Top Fuel kampioen Kim Reymond weet derhalve dat hem voor prolongatie van zijn titel een zware strijd te wachten staat.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet