Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Clio Cup

Clio Cup: Jeroen Bleekemolen wint in stijl Trophy of the Dunes

De race van de Fly You Clio Renault Sport Cup, verreden tijdens de Radio 538 Trophy of the Dunes op Circuit Park Zandvoort, is gewonnen door Jeroen Bleekemolen. Het was alweer de derde zege dit seizoen voor de klassementsaanvoerder. Phil Bastiaans werd tweede, voor Jeroen Reijntjens die een sterke inhaalrace reed.

Tekst: Roy van der Laan
Foto's: Gerrie Hoekstra en Marco Miltenburg


Met de juiste bril kom je er wel!

Voorafgaande aan de vijfde ronde van de Fly You Clio Renault Sport Cup werd het reglement rond het gewicht van de Clio's gewijzigd. De auto¹s dienen nu minimaal 1010 kilo te wegen inclusief bestuurder.

De tijdtrainingen van de Fly You Clio Renault Sport Cup werden vanwege de demo's van Jos Verstappen op vrijdag verreden. De eerste startrij werd allesbehalve verrassend gedeeld door Phil Bastiaans (die pole reed) en Jeroen Bleekemolen. Jeroen maakte een zwaar weekeinde door, hij reed samen met broer Sebastiaan en vader Michael in de race van de FIA GT serie op de Nürburgring. De laatste 'stint' van de race in Duitsland werd verreden door Mike Hezemans in de eerste Chrysler Viper van Team Carsport Holland. Sebastiaan Bleekemolen zou de tweede Viper naar de finish brengen. Sebastiaan moest daardoor de race van de Fly You Clio Renault Sport Cup missen. Sebastiaan vloog echter op zondagmiddag toch met Jeroen en Michael per helikopter naar Zandvoort; de tweede Viper van Team Carsport Holland viel al in de eerste ronde van de race uit.

De Renault Clio van Sebastiaan Bleekemolen werd bestuurd door gastrijder Jan Lammers, die tijdens de trainingen meteen de derde tijd liet noteren. Pim van Riet reed de vierde tijd, Mario Bik en Jeroen Reijntjens kwalificeerden zich voor de derde startrij. Mario Bik meldde tevreden dat hij zijn seizoen kan afmaken. Na de vorige race op Zolder vertelde hij dat hij door budgettaire problemen wellicht voortijdig zou moeten afhaken. "Ik ben nog op zoek naar budget, maar ik rijd wel de rest van het seizoen", aldus de kanshebber op de titel in de Michelin Junior Trophy.

Verrassingen en tegenvallers
Mark Kroes zorgde voor een verrassing door zich naar de vijfde startrij te rijden, Roel Oudendijk zat er goed bij met een startplaats op de zesde rij. Sandra Douma kwalificeerde zich voor de elfde rij, dus geen kwalificatierace voor de Friezin. Tegenvallers waren onder meer Joost Koenders met een startpositie op de elfde rij ("Ik kwam in de beginfase de pits in om de bandenspanning te laten controleren, toen ging het regenen"), Roeland Voerman vertrok van de veertiende rij. Eric Struijlaart bestuurde voor deze keer de Renault Clio van Ronald Morien, de reguliere bestuurder nam op het circuit van Catalunya deel aan de 24-uursrace voor onder meer deelnemers aan de SEAT Endurance Cup.

Spannend duel
De familie Bleekemolen was net op tijd op Circuit Park Zandvoort om deel te nemen aan de race. Jeroen had op dat moment zijn eerste goede resultaat al op zak, Mike Hezemans en hij werden tweede met de Team Carsport Holland Viper.
Bij de start nam Phil Bastiaans de leiding, voor Jeroen Bleekemolen, Jan Lammers, de van de achtste plek komende Marcel van Vliet en Pim van Riet. Lammers viel al snel door een foutje terug naar de zesde plaats. Hij kwam terecht in een groepje bestaande uit Van Vliet, Van Riet, Jeroen Reijntjens en Mario Bik die streden om de derde plaats.
In de beginfase van de race leek Phil Bastiaans weg te lopen bij zijn achtervolger, maar in de tweede helft van de race vond Jeroen Bleekemolen de aansluiting bij de koploper. Na de nodige 'prikacties' nam Jeroen de kop over. "Phil bleef lang aan de verdedigende rechterkant voor de Tarzanbocht rijden, maar hij ging op het laatst iets naar links. In een reflex gooide ik mijn auto in het gat", schetste Jeroen zijn inhaalactie. "Ik had de actie van Jeroen absoluut niet verwacht", gaf Phil na afloop toe.

Goede race Jeroen Reijntjens en Mario Bik
Achter het 'koningskoppel' van de Fly You Clio Renault Sport Cup eindigde Jeroen Reijntjens als derde. De coureur van Team Bleekemolen reed een sterke race. In de beginfase zat hij er nog niet echt bij door een niet zo denderende start, maar in de loop van de wedstrijd passeerde hij onder meer Jan Lammers en Marcel van Vliet. Ook Mario Bik reed een sterke race, hij belandde op de vierde plaats en won de strijd van de Michelin junioren. "Het was een superrace, ik heb echt genoten", reageerde de zeer tevreden coureur.

Omdat klassementsaanvoerder Michael Sanstra 'slechts' als derde junior over de finish kwam, nam Mario de leiding in het tussenklassement over. Roel Oudendijk eindigde als tweede 'Junior'. Eric Struijlaart, titelkandidaat in de Union Toyota Yaris Cup, presteerde goed in zijn eerste race in de Fly You Clio Renault Sport Cup. Met de Clio van Ronald Morien werd hij 21ste.

Uitslag:
1. Jeroen Bleekemolen 12 ronden in 24:34.927
2. Phil Bastiaans op 0.933
3. Jeroen Reijntjens op 10.138
4. Mario Bik op 11.619
5. Michael Bleekemolen op 15.210
6. Jan Lammers op 15.292
7. Marcel van Vliet op 15.789
8. Hugo Charles op 18.859
9. Danny van Dongen op 19.512
10. Mark Kroes op 22.530

Stand na vijf races:
1. Jeroen Bleekemolen 96
2. Phil Bastiaans 84
3. Jeroen Reijntjens 69
4. Pim van Riet 54
5. Michael Bleekemolen 45
6. Marcel van Vliet 42
7. Sebastiaan Bleekemolen 41
8. Mario Bik 28
9. Danny van Dongen 25
10. Hugo Charles 20

Stand Michelin Junior Cup:
1. Mario Bik 34 2. Michael Sanstra 33 3. Patrick de Jong 17 4. Yvonne Vlogtman 16 5. Danny van Hal 15
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet