Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Alfa 156 Challenge 1999-2001

Onbedreigde zege Boy Zentveldt in bewogen Alfa 156 Challenge race op Assen

Voor de vierde race van de Pearle Alfa 156 Challenge toog het voltallige veld naar het vermaarde TT circuit van Assen. Een hectisch verlopen race, ingekort tot 9 ronden, eindigde in de eerste zege voor Boy Zentveldt. De jeugdige Pearle coureur deelt nu de eerste plaats met Sandra van der Sloot. De Alphense eindigde als tweede voor de verrassend snelle Jacco Valenteijn.

Tekst: Jakob Dekker
Foto's: Gerrie Hoekstra, Marco Miltenburg


Trainingen
De trainingen gaven al een spannend beeld te zien. In de strijd tussen het Cable 1 en het Pearle team. Uiteindelijk trok Michel Schaap aan het langste eind en trok de pole position naar zich toe. Direct achter hem positioneerden zich de beide Pearle bolides van Boy Zentveldt en Thomas Bangma. Schaap wist zich in de rug gesteund door teamgenoten Sandra van der Sloot en Berend Gesman. Met zijn zesde startplek legde Valentijn een basis voor zijn latere succes.

Voor de race nog alles onder controle bij de jarige Thomas Bangma

Bangma-Middeldorp
De race kende voor Schaap een slecht begin. "Hoe die anderen het doen weet ik niet, maar ze waren me bij de start wederom te snel af", aldus Schaap. Hij moest bij Bangma aansluiten voor de eerste bocht, maar werd aan de binnenzijde belaagd door de groen-witte bolide van Zentveldt. Met zijn drieen ging het vervolgens richting Stekkewal en daar ging het voor Schaap ten tweede male mis. Waarschijnlijk door de te koude achterbanden kwam hij buiten de baan in het gras terecht en kon een podiumplaats wel vergeten. In zijn plaats schoven Van der Sloot en Gesman een plek op en richten hun aandacht als eerste op Bangma, die zijn teamgenoot titelkandidaat Zentveldt inmiddels voor gelaten had. Van der Sloot klom een plaats en liet Gesman achter bij Bangma. Naarmate de ronden vorderden kwam Gesman dichter aan Bangma en verschalkte hem toen hij terugviel in de GT Chicane. In het kielzog van Gesman ging Oscar Middeldorp mee, om zich als volgende in de strijd met Bangma te mengen. Daarbij kwam het tot een stevig plaatwerkcontact en resulteerde in een enorme klap op het rechte stuk.
Bangma, jarig deze dag, klaagde over een pijnlijke nek en beklaagde zich over het rijgedrag van Middeldorp. Die echter op zijn beurt weer de schuld naar Bangma schoof. Zeker is dat beiden nu puntloos bleven en Middeldorp uiteindelijk door de sportcommissarissen werd bestraft met een officiele waarschuwing. Bangma meldde na afloop dat hij voor zijn verjaardag wel een nieuwe auto krijgt om de volgende race mee te rijden.

Jacco Valenteijn
Door deze hectiek pakte Jacco Valenteijn de derde podiumplek. Daarmee was hij tevens de beste rijder in de Olympische klasse. "En dan te bedenken dat ik nooit beter ben geeindigd dan een tiende plek in deze klasse. Super dus! Een resultaat dat ik zeker ook wil opdragen aan het Madeno Team dat voor de preparatie van de auto zorgde. En dat ze op de goede weg zijn, mag blijken uit de snelste raceronde van mijn teamgenoot Roger Ciapponi. En er zit zeker nog meer in!"

Achter Valenteijn eindigden Gesman en Schaap als vierde en vijfde. De Top 10 werd gecompleteerd door Melvin de Groot, Rory Bertram, Roger Ciapponi, Menno Kuus en en Akbar Wagner. Na afloop beklaagde Dirk Wagner zich over het rijden van met name Peter Gerhards. Die zou hem vol in de achterzijde geraakt hebben, waardoor de Duitser in het rond ging en vervolgens nog eens een kleun van een andere deelnemer in de flank te verwerken kreeg. Forse schade dus bij Wagner, maar ook bij Gerhards, die als gevolg hiervan ook zijn 156 met schade de trailer op kon rijden.

In de tussenstand hebben Zentveldt en Van der Sloot nu een gelijk aantal punten, de betere resultaten van de Alphense maken dat zij vooralsnog eerste staat.

Uitslag vierde Pearle Alfa 156 Challengerace:
1. Boy Zentveldt 9 ronden in 15.16.434, gem. 138.342 km per uur
2. Sandra van der Sloot op 2.067 sec
3. Jacco Valenteijn op 2.425 sec
4. Berend Gesman op 2.838 sec
5. Michel Schaap op 7.405 sec
6. Melvin de Groot op 8.465 sec
7. Rory Bertram op 12.678 sec
8. Roger Ciapponi op 15.452 sec
9. Menno Kuus op 16.869 sec
10. Akbar Wagner op 18.794 sec

Snelste ronde: Roger Ciapponi, 1.40. 293

Stand:
1. Van der Sloot 66 punten
2. Zentveldt 66 punten
3. Gesman 58 punten
4. De Groot 40 punten
5. Schaap 38 punten
6. Ciapponi 35 punten
7. Bangma 32 punten
8. Bertram 26 punten
9. Valenteijn 23 punten
10. Gerhards 23 punten

Uitslag Olympische klasse:
1. Jacco Valenteijn
2. Akbar Wagner
3. Michel Gort
4. Henk de Boer
5. Dion Beekman
6. Willy Welles
7. Wilbert v.d Burg
8. Piet Dobbe
9. Tim de Leeuw

Stand Olympische klasse:
1. Valenteijn 52 punten
2. Wagner 37 punten
3. Gort 31 punten
4. Dobbe 27 punten
5. Beekman 26 punten
6. De Boer 13 punten
7. Welles 9 punten
8. Van de Putten 8 punten
9. Van de Burg 6 punten
10. De Leeuw 5 punten
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet