Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Alfa 156 Challenge 1999-2001

Alfa 156 Challenge: Sandra van der Sloot wint prestigeslag op Monza

Sandra van der Sloot won de tweede Pearle Alfa 156 Challengerace van dit seizoen en deed dat, van de eerste tot de laatste meter opgejaagd door Boy Zentveldt, op het beroemde Grand Prix-circuit van Monza in Italie. Ze haalde haar gram, nadat ze in de openingsrace van het seizoen achteraan had moeten starten omdat haar auto niet door de technische keuring was gekomen, maar kreeg niets cadeau.

Tekst en foto's: PR

Dat resulteerde in een zinderend duel waarbij Van der Sloot en Zentveldt nimmer door meer dan een seconde tijdspanne van elkaar gescheiden raakte. De jonge Zentveldt deed er alles aan, maar slaagde er 15 ronden lang niet in de onberispelijk sturende Van der Sloot te verrassen.
Daar waar voor Zentveldt de mogelijkheden lagen een passeerpoging te wagen daar sloot zij de gaten in superieure stijl. Het enige wat ze miste dit formidabele race-weekeinde op Monza was de poleposition.

De training
De overvloedige regenval op de eerste dag bedierf de beide vrije trainingen maar zoals zo vaak boven Monza, brak in de middag de zon door en konden de Challengerijders op een droge baan de eerste kwalificatietraining afwerken. Met als voorlopig de snelste Automotiverijder Dirk Wagner terwijl Rory Bertram vriend en vijand verbaasde met een tweede plaats. Zentveldt was derde en Cable 1rijder Berend Gesman, winnaar van de eerste Challengerace van dit seizoen, vierde. Een en ander had hoog beraad binnen het Cable1team tot gevolg maar tenslotte werd de conclusie getrokken dat er nog een kwalificatietraining zou volgen waarin een en ander recht kon worden gezet. Dat nu geschiedde slechts ten dele. Natuurlijk, Sandra van der Sloot stond een groot deel van de training op de pole met een tijd van 2.18.474 maar op de valreep werd het feestje van Cable 1 sponsor Michel Schaay alsnog bedorven omdat Automotivecoureur Melvin de Groot zijn Alfa onwaarschijnlijk hard rondstuurde en uitkwam op 2.18.448. Dit onder de ogen van zijn trotse ouders die speciaal naar Monza waren overgekomen om hun zoon aan het werk te zien.

Ik doe het maar alleen
Hij had, zei De Groot tevreden, die pole te danken aan het feit dat hij alleen was blijven rijden. De coureur: "In een groepje heb je natuurlijk meer slip-stream maar het gaat er vaak rommelig aan toe met een paar auto's tegelijk. Ik dacht, ik doe het maar alleen, elke ronde wat later remmen en hup, ineens stond ik op de pole, ook dankzij het feit natuurlijk dat Peter Zentveldt een prima auto voor me heeft klaargemaakt''. Minder opgewekt was Rory Bertram, zijn kwalificatietijd was prima, derde op de grid, maar toen zijn motor begon te haperen, stopte de jongeling, die dit jaar voor de Challengetitel gaat en per sé wil winnen, niet meteen, maar reed terug naar de pits, en toen was er voor de technici van het Opstalan-Racing Team natuurlijk geen redden meer aan en de tijd te kort voor een complete motorwissel.

De race
De Groot had al voorspeld dat hij het moeilijk zou krijgen bij de start tegen Sandra van der Sloot en die vrees werd bewaarheid. De routine van Van der Sloot gaf de doorslag en ze claimde al na enkele honderden meters de eerste plaats. Ook Boy Zentveldt was niet van plan zich door De Groot de weg te laten versperren en passeerde hem zodra dat kon. En vervolgens ontspon zich tussen De Groot en Thomas Bangma een duel waar de vonken van afspatten en dat vijftien ronden lang stand hield. Met de ene keer De Groot en de andere keer Bangma, die de beste race uit zijn carriere reed, op kop. Uiteindelijk was het Melvin de Groot die aan het langste einde wist te trekken en derde werd.

Dat gebeurde dus allemaal in de schaduw van het duel om de winst tussen Van der Sloot en Zentveldt. Sandra van der Sloot na afloop: "Ik heb me helemaal gek gereden. Ik ben heel hard vertrokken met het risico dat mijn banden snel zouden slijten. Dat kwam uit. Daarom had ik tegen het einde van de wedstrijd handen en voeten nodig om Zentveldt achter me te houden. Maar het ging allemaal heel fair. Een lekkere race. "Dat laatste beaamde Boy Zentveldt volmondig. "Dit was de plezierigste wedstrijd uit mijn carriere. Topspanning. Winnen kon ik niet. Sandra sloot geroutineerd alle gaten. Maar ik ben er weer bij in het kampioenschap''.

Uitslag tweede Pearle Alfa 156 Challenge race, 6 mei 2001:

1. Sandra van der Sloot 34.49.037, gem. 149.744 km per uur
2. Boy Zentveldt op 0.197 sec.
3. Melvin de Groot op 2.955.
4. Thomas Bangma op 3.415.
5. Dirk Wagner oop 25.114.
6. Roger Ciapponi op 27.040.
7. Berend Gesman op 29.453.
8. Oscar Middeldorp op 31.889.
9. Menno Kuus op 40.103 .
10. Cees Doorakkers op 57.900.

Snelste ronde: Melvin de Groot 2.18.252, gem. 150.846 km per uur.

Uitslag Olympische klasse:
1. Melvin de Groot
2. Piet Dobbe
3. Jacco Valentijn

Stand:
1. Gesman 30 punten
2. Zentveldt 29 punten
3. Van der Sloot 27punten
4. Bangma 23 punten
5. Ciapponi 19 punten
6. De Groot 17 punten
7. Middeldorp 14 punten
8. Wagner.D. 12 punten
9. Doorakkers 9 punten
10. Mets A. 8 punten
11. Kuus 7 punten
12.Wagner. A. 4 punten
12. De Wit 4 punten
13. Dobbe 2 punten
14. Gort 2 punten

Stand Olympische klasse:
1. Valentijn 22 punten.
2. Dobbe 22 punten
3. De Groot 15 punten
4. Gort 15 punten

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet