Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Ford

Formule Ford: Giga-Geva feest tijdens Marlboro Masters

Geva Racing heeft flink huisgehouden tijdens de Marlboro Masters. Na afloop van de race van de Landis Formule Ford was het hele erepodium Geva-gekleurd, met winnaar Stefan de Groot, tweede man Tristan te Pas en derde podiumganger Arie Luyendijk jr. In de First Division ging de zege naar Olivier Muytjens, voor verrassing Jaap Hekker en Jan-Paul van Dongen.

Tekst: Roy van der Laan
Foto's: Gerrie Hoekstra /Marco Miltenburg


Training
Tijdens de enige tijdtraining waren de beide reguliere rijders van Geva Racing een klasse apart. Stefan de Groot reed de snelste tijd, gevolgd door zijn teamgenoot Tristan te Pas. De derde man in de training was wel een verrassing: KNAF Talent First-winnaar Ho-Pin Tung zat er voor de eerste keer echt goed bij met de derde tijd. De rijder van Van Amersfoort Racing verklaarde dat hij nu met de snelsten mee kan omdat hij zich volledig op de autosport kan storten sinds hij zijn VWO-diploma heeft behaald. Bovendien heeft hij tijdens een tweedaagse test geoefend in het zetten van een snelle trainingstijd. "Ik liet het de afgelopen races in de training liggen, in de race ging het goed", vertelde Ho-Pin. "Mede doordat ik veel getraind heb op het rijden van één snelle ronde presteer ik nu beter in de kwalificatie."
Achter vierde man Ferdinand Kool (die volgend jaar met MP Motorsport wil doorgroeien naar de Formule Renault) en Jaap van Lagen reed Arie Luyendijk jr. de zesde tijd. Arie reed een gastrace bij Geva Racing, het team waarvoor hij in 1998 en 1999 al uitkwam. Hij bestuurde een Mygale 2000, de testauto van Ton Strous jr. Deze jonge coureur zal volgend jaar voor Geva Racing uitkomen. Christiaan Jorissen zat er goed bij met een zevende tijd met zijn Team DB.R Van Diemen. Jorissen was daarmee de eerste Van Diemen op de grid, daarmee de overheersing van Mygale aantonend. Bas Schothorst (achtste), Michel Florie (negende) en Xavier Maassen (tiende) stelden teleur. Maassen, uitkomend voor Van Kalmthout Racing, miste de eerste twintig minuten van de training doordat zijn motor geen oliedruk had.

Pole voor Marijn van Kalmthout
In de First Division reed Marijn van Kalmthout de snelste trainingstijd met zijn Van Diemen 99. Marijn was dertiende algemeen. Olivier Muytjens stelde de tweede startpositie veilig, voor de verrassend sterke Jaap Hekker. De zoon van Floris-Jan bestuurt sinds enkele races een Van Diemen uit 1996 (de oude auto van pa) en doet het uitstekend. "Ik let nu meer op de baan dan op mijn tegenstanders. In het begin keek ik teveel naast mij en in mijn spiegels. Daardoor ben ik nu sneller. Daarnaast ging mijn motor vlak voor de Masters kapot, ik rijd nu met een motor van mijn vader. Dat bevalt goed", aldus de zeer enthousiaste Jaap. Jan-Paul van Dongen zat er weer goed bij met de vierde tijd, voor André van Hoof. Mark Nachtegeller, voorafgaande aan de Marlboro Masters tweede in het NK en het Beneluxkampioenschap, kwam niet verder dan de negende tijd in de First Division (25ste algemeen). "Ik reed met een defecte schokdemper, zo bleek achteraf", vertelde Mark teleurgesteld.

Overheersing
De race werd overheerst door de rijders van Geva Racing. Bij de start nam Stefan de Groot de leiding, voor Tristan te Pas. Arie jr. maakte een superstart, hij schoot van de zesde naar de derde plek. "Het is twee jaar geleden dat ik voor de laatste keer een staande start heb gemaakt", vertelde Arie verbaasd na afloop. "In de VS hebben we altijd een vliegende start. Ik heb vlak voor de Masters enkele starts geoefend, met succes zoals nu bleek." In de beginfase klampte de vanaf de derde plek begonnen Ho-Pin Tung nog aan bij Luyendijk, de KNAF Talent First-winnaar passeerde Arie bijna tijdens een fraaie actie buitenom in de Tarzanbocht. Achter de top vier streden Ferdinand Kool en Jaap van Lagen een fel duel uit om de vijfde plaats. Daarachter vocht het Team DB.R duo Christiaan Jorissen en Niels Bouwhuis met Michel Florie om de zevende plek.

Halverwege de race werd de wedstrijd onderbroken door een safety car situatie. Dat was ongunstig voor de beide rijders op kop, die hun flinke voorsprong als sneeuw voor de zon zagen verdwijnen. Nadat de safety car het veld weer losliet voor de laatste twee ronden, hielden de drie Geva-rijders de eerste drie plaatsen vast. Voor Stefan de Groot was het allesbehalve gemakkelijk om zijn teamgenoot Tristan achter zich te houden. "In het begin van de race heb ik veel van mijn banden gevraagd om weg te komen. De komst van de safety car was een tegenvaller, want dat kostte mij mijn voorsprong. Door verdedigend te rijden kon ik in de slotfase toch de zege pakken." "Ik heb hard gevochten, maar het is net niet gelukt", aldus een desondanks zeer tevreden Tristan te Pas. "Stefan reed zo verdedigend, ik kon er gewoon niet langskomen. Dit is echt een superresultaat." Arie Luyendijk jr. was vanzelfsprekend ook zeer tevreden met zijn podiumplaats, waarvoor hij de basis legde tijdens zijn goede start. "Het is een goed gevoel om terug te zijn op Circuit Park Zandvoort", meende hij.

Spannende strijd First Division
In de First Division had Marijn van Kalmthout weinig profijt van zijn pole position. Hij had een goede start, maar in de Tarzanbocht kwam hij in de knoop doordat zijn teamgenoot Xavier Maassen de baan blokkeerde. Een andere tegenstander reed aan de achterkant tegen de Van Diemen van Marijn aan, waardoor de neus van de auto van eerstgenoemde in de achterwielophanging van de auto van Marijn bleef steken (!). Van Kalmthout kwam niet aan de finish, doordat hij tijdens de safety car procedure achterop Christiaan Jorissen reed die opeens vol in de remmen moest.
Olivier Muytjens nam in de beginfase de kop, voor de goed vertrokken Jan-Paul van Dongen en Jaap Hekker. Van Dongen kon de aandringende Hekker niet achter zich houden en moest daardoor genoegen nemen met de derde plaats. Hekker, die op het podium de champagnefles slechts met de grootst mogelijke moeite open kreeg, vond het allemaal 'geweldig'. "Ik had een superstart, al leek mijn race na een paar honderd meter al voorbij. In de Tarzanbocht zat ik namelijk vlak achter Xavier Maassen die voor mij spinde. Dit is pas mijn derde race, het is echt super om nu al op het podium te staan. Al mijn sponsors zijn er vandaag, dat maakt mijn tweede plaats extra bijzonder."

Jan-Paul van Dongen was tevreden met zijn podiumplaats, al had er meer ingezeten. "In de beginfase lag ik op kop", vertelde hij. "In de eerste ronde moest ik Muytjens erlangs laten. Ik denk dat hij zijn banden beter opgewarmd had dan ik." Voor Van Dongen betekende dit zijn tweede podium op rij. "Bovendien is het mijn eerste podiumplaats op Zandvoort", aldus de Zandvoortse coureur. "Dit resultaat is mede te danken aan MP Motorsport, dat mij technisch voortreffelijk ondersteunt", wilde de oudere broer van Clio-coureur Danny ook nog even kwijt..

Uitslag Landis Formule Ford, 5 augustus 2001, Circuit Park Zandvoort:
1. Stefan de Groot, 12 ronden in 25:53.550
2. Tristan te Pas op 0.112
3. Arie Luyendijk jr. op 2.676
4. Ferdinand Kool op 3.061
5. Jaap van Lagen op 3.787
6. Bas Schothorst op 6.570
7. Ho-Pin Tung op 6.743
8. Olivier Muytjens op 7.721
9. Michael Koel op 7.723
10. Jaap Hekker op 8.424

First Division
1. Olivier Muytjens (B), 12 ronden in 26:01.271
2. Jaap Hekker, op 0.703
3. Jan-Paul van Dongen op 1.291
4. André van Hoof (B) op 3.314
5. Jean-Pierre Verhoeven op 5.479
6. Mark Nachtegeller op 6.507
7. Roel Mulder op 6.509
8. Floris-Jan Hekker op 7.002
9. Helmert-Jan van der Slik op 7.597
10. Jim Kroon op 8.985

Tussenstand overallklassement Beneluxkampioenschap:
1. Stefan de Groot 86 pt
2. Jaap van Lagen 72 pt
3. Tristan te Pas 67 pt
4. Ferdinand Kool 65 pt
5. Bas Schothorst 48 pt
6. Xavier Maassen 36 pt
7. Michel Florie 26 pt
8. Gregory Franchi 25 pt
9. Ho-Pin Tung 20 pt
10. Arie Luyendijk jr. 12 pt

Tussenstand overallklassement Nederlands kampioenschap:
1. Stefan de Groot 86 pt
2. Tristan te Pas 72 pt
3. Ferdinand Kool 70 pt
4. Jaap van Lagen 67 pt
5. Xavier Maassen 48 pt
6. Bas Schothorst 47 pt
7. Ho-Pin Tung 42 pt
8. Michel Florie 31 pt
9. Dillon Koster 23 pt
10. Gregory Franchi (B) 23 pt

Tussenstand klassement First Division Beneluxkampioenschap
1. Marijn van Kalmthout 90 pt
2. Mark Nachtegeller 67 pt
3. Olivier Muytjens 64 pt
4. Jan-Paul van Dongen 44 pt
5. Jean-Pierre Verhoeven 34 pt
6. Helmert-Jan van der Slik 34 pt
7. André van Hoof (B) 25 pt
8. Jurgen van Hover (B) 24 pt
9. Roel Mulder 22 pt
10. Henk Vuik 22 pt

Tussenstand klassement First Division Nederlands kampioenschap:
1. Marijn van Kalmthout 77 pt
2. Olivier Muytjens (B) 74 pt
3. Mark Nachtegeller 69 pt
4. Jan-Paul van Dongen 53 pt
5. Helmert-Jan van der Slik 52 pt
6. Jean-Pierre Verhoeven 46 pt
7. Floris-Jan Hekker 35 pt
8. Roel Mulder 33 pt
9. Henk Vuik 31 pt
10. André van Hoof (B) 30 pt
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet