Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Toyota Yaris Cup

Wie stopt Erik Struijlaart in de Yaris Cup?

Erik Stuijlaart lijkt af te gaan op een afgetekend kampioenschap in de Union Yaris Cup 2001. Hij heeft zelf een aantal verklaringen voor deze opeenvolgende successen.

Tekst: Jakob Dekker
Foto's:Gerrie Hoekstra, Marco Miltenburg en Rob Knotter


"Allereerst doen die jongens van Match Racing natuurlijk een super-job. Alles klopt aan de auto en als coureur moet je dat dan omzetten in een aansprekend resultaat. Jammer overigens dat Paul Meijer deze keer de finish niet haalde. Hij won de eerste race, maar kent de laatste twee races nogal wat problemen. De training ging voor mij weer beter dan de vorige keer. Ik ben in ieder geval zeer te spreken over de 1,3 seconde betere tijd op de klokken. Bij de start is het echter altijd weer goed opletten wie waar vandaan komt. Na een paar ronden lag het redelijk op rij en kon ik verder. Aan het eind werd het allemaal nog wat spannend. De anderen kwamen wat dichterbij en ik had nog wat last met onderstuur. Ik ben dik tevreden."

Paul Meijer die deze keer weinig geluk kende, toen hij in de derde ronde bij het uitkomen van de Tarzanbocht -­volgens eigen zeggen door Marvin Koster- van de baan werd getikt en in de vangrail tot stilstand kwam met een ontzette voorwielophanging.

Die mannen die hem zo dicht naderden aan het eind van de race waren Christiaan Frankenhout en Patrick Borst. "Het was zwaar", opent Frankenhout het verhaal. "Patrick Borst raakte mij bij de start, waardoor de auto daarna overstuurd bleef. Maar gelukkig kon ik de tweede plek behouden." De beginfase bracht ook deze keer de nodige mensen in de problemen. Saskia Brink spinde al heel vroeg, maar kon haar race vervolgen. Daarentegen moest Peter Lieffering zijn wagen werkloos aan de kant zetten. Martin Goedemans liep veel schade op toen zijn Yaris bij het uitkomen van de Nissanbocht vol de vangrails raakte.

In de race moest de als tweede gestarte Marvin Koster langzaam maar zeker wat terrein prijsgeven. Hij zou de race als achtste eindigen. Ronduit sterk was het optreden van Nicolette van der Hoek-Ostende. Zeker nadat Paul Meijer snel plaatsen won, nadat de training hem niet meer bracht dan een tiende plaats. Meijer die deze keer weinig geluk kende, toen hij in de derde ronde bij het uitkomen van de Tarzanbocht -­volgens eigen zeggen door Marvin Koster- van de baan werd getikt en in de vangrail tot stilstand kwam met een ontzette voorwielophanging.

Mark Jobst uit Amsterdam ging er hard af in de Gerlach-bocht.

De strijd aan de kop consolideerde zich voor wat betreft de koploper, Erik Struijlaart die de race won. Na afloop werd echter wel besloten zijn motor de demonteren en voor een nader technisch onderzoek mee te nemen. De mensen van Match, die zorg dragen voor de techniek van Struijlaart zijn wagen maken zich echter geen zorgen. Zij zien de controle met vertrouwen tegemoet. Net achter de kopgroep manifesteerde Paulien Zwart zich als tweede dame bijzonder sterk. Ging de strijd aan met meerdere opponenten, waaronder Mark Jobst. Die kwam op enig moment zelfs helemaal dwars de Gerlachbocht uit en verdween richting vangrail. Ook Georgio Garritsen probeerde voor het aanremmen van de Tarzanbocht in een keer zoveel meters goed te maken, dat hij in het grint belandde.

En zo was iedereen telkens weer bezig met het verleggen van de eigen grenzen. Zo spinde Lennard Kleyn van Willigen in de slotfase en verloor de aansluiting met de de tweede kopgroep. Frankenhout eindigde uiteindelijk dus als tweede voor Borst en Quint Engel. Terwijl de damesklasse een prooi werd voor Nicolette van der Hoek-Ostende. Paulien Zwart pakte wederom een podiumplaats en Madelon van der Vossen mocht het derde schavotje bezetten. Zij verklaarde na afloop nu haar eerste doel bereikt te hebben. Een podiumplaats is nu binnen en de volgende doelen worden, hogere podiumplaatsen en betere overall prestaties.

Uitslag Toyota Yaris Cup:
1. Struijlaart (Purmerend),
12 ronden in 26:21.984 (117.422 km/uur);
2. Frankenhout (Oostzaan), op 0,533;
3. Borst (Uitgeest), op 1,005;
4. Engel (Driehuis), op 10,948;
5. Van den Hoek Ostende (Huizen), op 11,985;
6. Van Os (Bilthoven), op 13,895.

Uitslag Ladies Cup:
1. Van den Hoek Ostende;
2. Zwart;
3. Van der Vossen.

Stand kampioenschap:
1. Struijlaart 55;
2. Frankenhout 51;
3. Engel 43;
4. Borst 37;
5. Zwart 30;
6. Van Os 29.

Stand Ladies Cup:
1. Zwart 28;
2. Van de Hoek Ostende 22;
3. Van der Vossen 13;
4. Brink 12;
5. Sanders en Bergsma 11

Volgende wedstrijd: 8 juli Assen
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet