Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Toyota Yaris Cup

Tweede Toyota Yaris race voor Erik Struijlaart

Allemaal voorzien van de nieuwe Union sponsorstickers startten de 32 kleurrijke Japanse bolides voor de tweede race van de Toyota Yaris Cup. Een race waarin beslist minder schade viel dan tijdens de openingsrace.

Tekst: Jakob Dekker
Foto's: Gerrie Hoekstra

Alhoewel gastrijder Eric Crama het als in de openingsronde moest ontgelden en met een afgebroken voorwiel in het grintbed belandde. En ook de jeugdige Paul Meijer had het niet echt naar zijn zin. Achter Erik Struijlaart als tweede gestart liep hij al heel snel tegen een schade aan. Volgens Meijer veroorzaakt door pole setter Struijlaart, alhoewel die mening door de Sportcommissarissen later niet een straf werd omgezet. Daarmee viel min of meer het doek ook voor de winnaar van de openingsrace. De 16-jarige Bilthovenaar moest naar de pits voor een ander wiel en was daarmee op slag kansloos.

De teambelangen werden nadien overgenomen door Christiaan Frankenhout, die het de geroutineerde Erik Struijlaart allerminst makkelijk maakte. Strijd was er genoeg, ook direct achter de koplopers waar het oud-karters Quint Engel, Patrick Borst en (de later uitgevallen) Georgio Garritsen waren die veelal op kart-achtige wijze elkaar probeerden af te troeven. Race zoals het bedoeld is. In die strijd mengde ook Robert van Os zich, maar die bleek af en toe te gretig en verspeelde daarmee kostbare plaatsen.

Niek Jansen had alle geluk van de wereld dat zijn Yaris niet over de kop sloeg.

Ondanks alle strijd om haar heen wist Paulien Zwart zich prima te handhaven in diezelfde groep. Foutloos en zonder schade manoeuvreerde zij haar bijna blanco bolide door het veld, op weg naar de tweede overwinning op rij binnen het Ladies klassement. Na afloop dus ook een gulle lach op het gezicht van Paulien. "Het ging helemaal geweldig. Ik weet niet wat er allemaal om mij heen gebeurde! Spannend was het zeker en zeker achter mij gebeurde er van alles. Ik ben blij met deze toffe race, die voor mij begon met een goede start. Daarna was het een kwestie van volhouden, om een plekje te winnen en dat is goed gelukt."

Saskia Brink probeerde het net als de nieuwe hoofdsponsor Union fietsen op twee wielen uit. Dit mislukte echter in haar moedige poging.

Als tweede dame eindigde Renate Sanders. Ook zij bleek zeer tevreden. "De vorige race ging het helemaal fout. Na die klap had ik veel schade aan de auto. Iedereen heeft echt keihard gewerkt om 'm weer in strak aan de start te brengen en ik heb gedaan wat ik moest doen. Naar voren rijden en een goede klassering pakken. En met die zevende plaats is me dat goed gelukt", aldus de als twaalfde vertrokken Sanders. De derde plaats bij de Ladies was voor Nicolette van den Hoek Oostende en haar fans verwijzen we voor haar niets verhullende verhaal naar de Aktueel van komende week.

Alhoewel er door een enkeling gedacht werd dat Struijlaart vanaf de start wat aan het dollen was met de mannen om hem heen, ontkende hij dat zelf heel stelling. "Het was een echte strijd, waarin ik echt tot het uiterste moest gaan om de leiding te behouden. En daarbij was er zeker sprake van enkele hachelijke momenten. Tijdens de botsingen in de openingsfase raakte ik namelijk een spiegel kwijt. Daardoor zag ik een stuk minder en ontstond de situatie waarbij ik op het rechte stuk Christiaan Frankenhout er bijna naast zette. Maar geloof me, ik had hem echt helemaal niet gezien. En vergis je ook niet in die mannen. Ze strijden om iedere meter en dan mag je misschien iets meer ervaring hebben, makkelijk winnen doe je zeker niet!"

Een mening die zeker werd gedeeld door Christiaan Frankenhout, die ook aangaf dat Struijlaart niet helemaal vrijuit ging in de actie die Paul Meijer zijn podiumplaats kostte. "Het was echt een deur aan deur strijd. Op zich fair hoor, begrijp mij niet verkeerd, maar je bent coureur en wilt winnen. Dat is nu -weer- niet gelukt en wordt dus de missie voor de volgende race."
Desondanks gaat Frankenhout nu wel aan de leiding in het kampioenschap na twee races. En wordt daarin op 1 punt gevolgd door Struijlaart. Quint Engel, eindigde in deze race weer als derde staat ook derde in de titelstrijd. Beste dame daarin in Paulien Zwart met een zesde plek achter Paul Meijer en Patrick Borst.

Uitslag Toyota Yaris Cup:
1. Struijlaard (Purmerend), 17 ronden in 26:56.750 (110,192 km/uur);
2. Frankenhout (Oostzaan), op 3,025;
3. Engel (Driehuis), op 10,977;
4. Borst (Uitgeest), op 12,908;
5. Zwart (Oudekerk a/d Amstel), op 15,001;
6. Goedemans (Den Dolder), op 16.186.

Stand kampioenschap:
1. Frankenhout 34;
2. Struijlaart 33;
3. Engel 30;
4. Meijer en Borst 22;
6. Zwart 21.

Stand Ladies Cup:
1. Zwart 20;
2. Van den Hoek Ostende 12;
3. Brink 10;
4. Sanders 8;
5. Van der Vossen 7;
6. Bergsma 7.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet