Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Toyota Yaris Cup

Paul Meijer domineert Toyota Yaris Cup

Met een pole position en een fantastische overwinning tijdens de Paasraces op Zandvoort lijkt de Nederlandse autosport er een nieuw talent bij te hebben. Als 16-jarige kreeg hij van de nationale autosportbond (KNAF) geen licentie en haalde zijn startbewijs in Duitsland. Al in de kwalificatietraining was hij de snelste en mocht de race beginnen met 30 Toyota Yaris rijders achter zich.

Tekst: Marco Antheunisse
Foto's: Gerrie Hoekstra en Rob Knotter


De start van de race was tevens de vuurdoop voor een nieuwe klasse. De Toyota Yaris Cup, speciaal opgezet voor jonge rijders, die later kunnen doorstromen naar andere klassen in de autosport. Onder de 31 rijders zijn dan ook veel debutanten, maar er doen ook oude bekenden mee.
Waar de verwachting was dat alle rijders, zeker de eerste race, als hoofddoel zou hebben de race schadevrij te beëindigen, bleek het anders uit te pakken. Meerder rijders liepen de nodige schade op, zoals Jarno Born, die op de Hunzerug hard in de banden terecht kwam en daardoor zijn race niet meer kon vervolgen. Sander Roubal en Renate Sanders leken in de Tarzanbocht als magneten aan elkaar te kleven en gingen gezamenlijk hard de vangrail in. Ook voor hen betekende dit: einde wedstrijd!

Op de paddock is duidelijk te zien dat de rijders verschillende doelstellingen hebben. Peter Lieffering, samen met Ben Schilperoort rijdend voor SL Racing: "Ons doel dit jaar is om zoveel mogelijk plezier te maken. Het is allemaal begonnen als een wild idee. Maar toen we er eenmaal aan begonnen wilden we het steeds professioneler aanpakken. We hebben in Sharon Dreissen een prima teammanager en deden dit Paasweekend al veel ervaring op om te bepalen hoe we het verder willen uitbouwen. Ook in de race hebben we ons doel bereikt, we wilden de race uitrijden zonder schade. Dat is gelukt. Zowel Ben als ik hadden een prima start, we haalden al direct zo`n 4 rijders in. Tijdens de race deed ik prima mee en het eindresultaat was een plekje net na de middenmoot. We zijn tevreden en zetten ons doel voor de volgende wedstrijd op een kwalificatie in de middenmoot."

In de Ladies Cup werd de eerste plaats behaald door Paulien Zwart. "Ik ben heel tevreden, beste dame en zesde algemeen. Na de voor mij teleurstellende tijdtraining heb ik een prima race gereden. Ziet er goed uit voor de rest van het seizoen." Nicolette van der Hoek Ostende trainde als beste dame, maar eindigde op een teleurstellende 26e plaats. "Ik werd twee keer geraakt en maakte zelf ook een foutje", aldus Nicolette.

Christiaan Frankenhout rijdt voor hetzelfde team als winnaar Paul Meijer en eindigde op een tweede plaats. Een prima raceweekend dus voor het Avaya-team. "Ja, het ging wel lekker. Nu ga ik voor het kampioenschap." Met een jaar race-ervaring (Saxo-cup) meer dan Paul Meijer geldt Frankenhout zeker als één van de kanshebbers.

Sander Roubal en Renate Sanders leken in de Tarzanbocht als magneten aan elkaar te kleven en gingen gezamenlijk hard de vangrail in.

Ook Paul Meijer was terecht tevreden met zijn debuut: "Mijn start was prima, ik kon zonder problemen als eerste de Tarzanbocht in. Wel ging ik in het begin van de race door een slippertje even dwars, maar gelukkig kon ik corrigeren. Helaas viel ik hierdoor terug naar de vierde positie. Gelukkig gebeurde dit aan het begin van de race, zodat ik nog tijd had om terug te vechten. Dat lukte, want al twee ronden later kon ik dankzij `sneaky´ uitremacties de leidende positie terugpakken." Die gaf Paul niet meer af, zodat hij al na één race kan zeggen een serieuze kandidaat te zijn voor de allereerste titel in de Toyota Yaris Cup.

Uitslag Toyota Yaris Cup:
1. Paul Meijer 26.30.828
2. Christiaan Frankenhout op 0.672
3. Quint Engel op 9.877
4. Robert van Os op 17.233
5. Eric Struilaart op 19.125
6. Paulien Zwart op 24.034

Stand Nederlands kampioenschap:
1. Paul Meijer 22
2. Christiaan Frankenhout 17
3. Quint Engel 15
4. Robert van Os 13
5. Eric Struilaart 11
6. Paulien Zwart 10

Uitslag Ladies Cup:
1. Paulien Zwart
2. Sakia Brink
3. Nicolette van der Hoek Ostende
4. Carlijn Bergsma
5. Madelon van der Vossen
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet