Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Arcobaleno

Michael Mason kampioen Formula Arcobaleno

Michael Mason begon als klassementsaanvoerder aan de beslissende race van de Formula Arcobaleno. De coureur diende tijdens de Finaleraces in het bijzonder af te rekenen met Nicky Pastorelli, winnaar van de voorgaande drie races en tweede in de tussenstand. Pastorelli schakelde zichzelf uit, waardoor Mason de titel kon grijpen.

Tekst: Roy van der Laan

In de training was Nicky Pastorelli de snelste, voor Vincent Broertjes, Matthijs Bakkum en Robert van den Berg. Michael Mason kwam niet verder dan de vijfde tijd. Bij de start nam Broertjes de kop, voor Pastorelli, Bakkum en de goed vertrokken Mason. De twee koplopers sloegen al snel een gaatje, een situatie waaraan halverwege de race een einde kwam. Eerst spinde Pastorelli tijdens zijn pogingen om de kop over te nemen (en daarmee wellicht de titel), vlak daarna viel Vincent Broertjes uit met een defect in de aandrijving. Hierdoor 'erfde' Matthijs Bakkum de eerste plaats. Pastorelli kwam na zijn spin weer snel terug, ondertussen de met afstand snelste ronde van het veld noterend.

Alles of niets
Met nog twee ronden te gaan vond de snelle coureur de aansluiting met leider Matthijs Bakkum, een duel dat een ronde later werd beslist toen Pastorelli zijn Arcobaleno in het Scheivlak naast de auto van Matthijs wilde zetten en beide auto¹s elkaar raakten. Hierbij brak bij Pastorelli een wielophanging. Matthijs Bakkum won de race, voor Dennis van Putten en de nieuwe kampioen Michael Mason. Zijn actie in de laatste ronde kwam Nicky Pastorelli duur te staan. Hij verloor zijn tweede plaats in het tussenklassement ten gunste van Bakkum, en hij greep alsnog naast het Shell Junior kampioenschap. Deze titel ging naar Jos Menten, die volgend jaar wil doorgroeien naar het Duits Formule Renault kampioenschap. Menten gaat echter niet in zee met zijn team Har Vaessen Racing, dat naar dezelfde klasse doorgroeit. Niels Bouwhuis werd netjes vierde, ondanks een tegenvallend trainingsresultaat ten gevolge van een opstekende griepaanval.

Doorgroeien
Winnaar Matthijs Bakkum kon zijn geluk niet op. "Toen Nicky Pastorelli in de beginfase spinde, kon ik hem gelukkig net ontwijken. Vervolgens kreeg ik de leiding in de schoot geworpen toen Vincent uitviel. In de laatste ronde had ik geluk dat ik aan de aanrijding met Nicky slechts een kromme voorspoiler overhield."
Bakkum wil volgend seizoen graag doorgroeien op de autosportladder, maar wat hij gaat doen is nog niet bekend. Vincent Broertjes was vanzelfsprekend erg ziek van zijn pechvolle race. "Ik had de race gewoon in mijn zak." Vincent, die bij de start van het seizoen fluitend naar de titel leek te rijden, kwam niet verder dan de zesde plaats in het tussenklassement. "Deze race, en mijn diskwalificatie na mijn zege tijdens Italia a Zandvoort kosten mij gewoon de titel", vervolgde hij. "Ik beschouw mijn race tijdens Italia nog steeds als een overwinning, ondanks dat ik mijn punten kwijt ben." Broertjes werd destijds gediskwalificeerd omdat een pedaal in zijn auto te groot was. Vincent vindt het ook tijd om door te groeien. "Ik ben bezig met Barber Dodge, Formule Palmer Audi en Formule Renault", vertelde hij. En de kersverse kampioen? "Ik weet nog niet wat ik volgend jaar ga doen", meldde Michael Mason. Zijn kansen om door te groeien lijken ondanks zijn titel een stuk kleiner dan van rijders als Nicky Pastorelli en Matthijs Bakkum.

Uitslag van de achste race in de Formule Arcobaleno, Circuit Park Zandvoort, 15-10-2000
1. Matthijs Bakkum 12 ronden in 21:40.750
2. Dennis van Putten op 6,697
3. Michael Mason op 9,806
4. Niels Bouwhuis op 11,366
5. Jos Menten op 12,016
6. Robert van den Berg op 15,153
7. John Wilbrink op 16,326
8. Renier Marchal op 22,409
9. Dennis van der Spoel op 22,834
10. Bas Vernimmen op 24,596

Eindstand:
1. Michael Mason 116
2. Matthijs Bakkum 104
3. Nicky Pastorelli 95
4. Dennis van Putten 88
5. Jos Menten 87
6. Vincent Broertjes 72
7. John Wilbrink 68
8. Bas Vernimmen 68
9. Milko Tas 52
10. Niels Bouwhuis 52

Eindstand Shell Junior Cup:
1. Jos Menten 48
2. Nicky Pastorelli 46
3. Bas Vernimmen 36
4. John Wilbrink 35
5. Machiel Leenders 25
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet