Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Citroën Saxo Cup

Citroën Saxo CUP: Finale furioso: laatste Saxo-overwinning voor Michel Schaap

"Partir, c'est mourir un peu", luidt een oude Franse wijsheid. Vandaar dat er in het Citroën-paddock tijdens de Finaleraces op Circuit Park Zandvoort dan ook een ietwat melancholieke stemming heerste. Immers, met het laatste optreden van de Radio 538 Citroën Saxo CUP kwam er een einde aan elf jaar Citroën-racehistorie in Nederland. De dames en heren coureurs maakten er een fraaie finale van, waarin kampioen Michel Schaap zijn titel met een klinkende overwinning bekroonde. Ladies' CUP-winnares Sandra Douma was ook in de race de beste dame.

Tekst: René de Boer

Het laatste optreden van de Citroën-merkenraceklasse in Nederland werd extra luister bijgezet in de vorm van een feestelijke barbecue op vrijdagavond, waarbij zeer velen uit elf jaar AX en Saxo CUP-historie aanwezig waren en tal van herinneringen ophaalden. Degenen die nog moesten rijden maakten het natuurlijk niet te laat. In de tijdtraining op zaterdag was Michel Schaap de snelste, hij kwalificeerde zich ruim vier tiende van een seconde sneller dan Christiaan Frankenhout. Bas Pligge bezette de derde startplek voor Danny van Dongen, Erik Struijlaart en Sandra Douma, die de snelste lady in de startopstelling was.

Het spijt me
Bij de start van de race viel Christiaan Frankenhout het best in het startlicht, maar het was kampioen Michel Schaap die de sprint naar de Tarzanbocht won. Bas Plugge sloot aan als derde. In de tweede ronde ging het mis voor Frankenhout: in een verwoede poging om plaatsen goed te maken verlegde Rory Bertram zijn rempunt voor de Tarzanbocht een heel eind richting IJmuiden en dat kon natuurlijk niet goed gaan. Frankenhout was darvan het voornaamste slachtoffer, hij werd in de rondte getikt en viel terug tot de 19e plaats. "Ik deed het niet expres, was teveel bezig met Plugge en zag Frankenhout daardoor te laat. Het spijt me echt voor Christiaan", zou Bertram later zeggen.

Plaatwerkcontact
Michel Schaap bleef aan de leiding voor Bas Plugge en Rory Bertram, die in de tweede ronde zijn Match-teamgenoot Struijlaart voorbijstak. Spannend ook het duel tussen Dillon Koster en Jon Kok, die een aantal maken plaatwerkcontact hadden. In de vierde ronde plaatste Plugge buitenom een aanval op de leidende positie van Schaap, maar de lijn aan de buitenkant was toch langer en zo bleef Schaap aan de leiding. Danny van Dongen verloor bij het uitkomen van de Tarzan de vijfde plaats aan Ronald Morien. Ook de best geklasseerde dame, Sandra Douma, had het zwaar: zij had het met Daan van Joolen aan de stok. De strijd om de kop bleef ongemeen spannend, maar Schaap liet zien dat hij niet voor niets als de voorlopig laatste Citroën-kampioen de geschiedenisboeken ingaat en hield soeverein zijn leidende positie vast.

Deur aan deur
Christiaan Frankenhout was na zijn pech in de eerste ronde ontketend: hij reed de ene snetsle ronde na de andere en stoomde gestaag op in het veld. In de vijfde ronde lag hij alweer op de twaalfde positie. Een ronde later was de race over voor Erik Struijlaart: met een technisch probleem moest hij, op een vierde plaats rijdend, voortijdig de strijd staken. Zo werd het kwartet aan de leiding gereduceerd tot een trio, maar de posities leken vooralsnog bepaald. Spannend was echter de strijd daarachter: acht Saxo's reden op korte afstand van elkaar, aangevoerd door Ronald Morien, voor Sandra Douma, Daan van Joolen, Danny van Dongen en Dillon Koster. Van Dongen en Koster reden een halve ronde lang deur aan deur, maar Christiaan Frankenhout profiteerde van het duel tussen de beide Zandvoorters en stak geroutineerd binnendoor, zodat hij na de zevende ronde al zevende was.

Eenmaal ervoorbij zette hij zijn opmars voort en haalde in de achtste ronde opnieuw twee auto's in: Sandra Douma en Ronald Morien waren ditmaal het slachtoffer. Daan van Joolen lag vierde, net voor Frankenhout. In de top tien bleven de posities ongewijzgd. Een spannende strijd was er nog wel tussen Van Dongen, Morien en Douma, waarbij Van Dongen in de elfde ronde de beste lijn in de Tarzan had en zo de zesde plaats pakte. Natasja Smit verloor in de tiende ronde de derde plaats in de Ladies' Cup: de rijdster uit Noord-Scharwoude moest met een onwillige motor de pits opzoeken. Douma bleef aan de leiding in het damesklassement, een plaats voor Debbie Loogman, terwijl Pauline Zwart op een zestiende plaats algemeen de derde dame in het veld was.
Daan van Joolen zag de oranje Saxo van Christiaan Frankenhout formaatvullend in de achteruitkijkspiegel en het was dan ook weinig verrassend dat Frankenhout in de laatste ronde in de Tarzan de vierde plats overnam. Danny van Dongen maakte dat niet meer mee: in de laatste ronde zocht ook hij als gevolg van een defecte versnellingsbak de pits op. Michel Schaap won de laatste race voor Plugge en Bertram. Frankenhout werd voor zijn fraaie inhaalrace nog beloond met de vierde positie voor Van Joolen, Morien en Sandra Douma, die de laatste Ladies Cup won. Door het uitvallen van Van Dongen veroverde Plugge nog de tweede plaats in de eindstand van het kampioenschap, terwijl Schaap met de overwinning zijn titel extra glans verleende. De uitslag in de Ladies' Cup luidde: Douma voor Loogman en Zwart, die voor de eerste maal in haar raceloopbaan op het podium mocht plaatsnemen.

Dagwinnaar Michel Schaap verklaarde: "Het is een mooie manier om zo af te sluiten. Ik wilde er een mooie slotrace van maken en mijn teamgenoot Plugge nog zoveel mogelijk helpen, want die kon nog tweede worden in het kampioenschap. Dat is aardig gelukt." Ook de als tweede geklasseerde Bas Plugge was tevreden: "Voor mij was het spannend om Rory achter me te houden. Het was een toprace, ik ben heel tevreden. Zeker toen ik zag dat Danny van Dongen was uitgevallen, waardoor ik nog tweede werd in het kampioenschap." De strijd in de Ladies' CUP was in de slotfase nog spannend. "Als het een ronde langer had geduurd, had ik misschien nog wel een kans gehad. Ik ben in ieder geval heel tevreden, het was een mooie afsluiting", zei Debbie Loogman. Waarvan akte. Merci beaucoup, et au revoir!

Uitslag:
1. Michel Schaap, 12 ronden in 25,07;756
2. Bas Plugge, op 0;441
3. Rory Bertram, op 0;917
4. Christiaan Frankenhout, op 4;818
5. Daan van Joolen, op 5;795
6. Ronald Morien, op 10;842
7. Sandra Douma, op 10;959
8. Debbie Loogman, op 11;284
9. Quint Engel, op 14;028
10.Jasper Izaks, op 15;427

Eindstand na 8 races:
1. Michel Schaap, 150 punten
2. Bas Plugge, 82
3. Danny van Dongen, 78
4. Rory Bertram, 75
5. Christiaan Frankenhout, 72
6. Sandra Douma, 64
7. Erik Struijlaart, 61
8. Walter Cleynhens, 56
9. Dillon Koster, 51
10. Ronald Morien, 44

Eindstand Playboy Saxo Ladies' CUP
1. Sandra Douma, 60 punten
2. Debbie Loogman, 46
3. Natasja Smit, 33
4. Natascha Davelaar, 30
5. Amber Peeters, 25
6. Yvonne Vlogtman, 24
7. Paulien Zwart, 22
8. Erna Scholten, 17
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet