Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Citroën Saxo Cup

Citroën Saxo CUP: Michel Schaap kampioen

Michel Schaap heeft in stijl het kampioenschap in de Radio 538 Citroën Saxo CUP gewonnen. De routinier won de race tijdens de Trophy of the Dunes op het Circuit Park Zandvoort, zijn vierde zege van het seizoen. Bij de ladies greep Sandra Douma de titel.

Tekst: Roy van der Laan

Jasper Izaks vertrok tijdens de Trophy of the Dunes van pole position. De coureur zorgde daarmee voor een grote verrassing; de jonge coureur heeft dit seizoen nog weinig spraakmakende resultaten laten zien. Helaas voor hem kwam na de technische keuring de ontnuchtering: zijn Citroën Saxo was volgens de Technische Commissie te laag. Izaks ging in beroep, en mocht daarom toch van pole vertrekken.
Michel Schaap, die de titel al zo goed als binnen had, reed de tweede tijd. De enig overgebleven andere titelkandidaat, die echter alleen in theorie nog aanspraak kon maken op het kampioenschap, was Danny van Dongen. De 17-jarige coureur kwam in de training niet verder dan de tiende tijd, zodat een podiumplaats voor hem eigenlijk zo goed als uitgesloten was. De tweede startrij wordt gedeeld door Bas Plugge en de jonge, talentvolle Christiaan Frankenhout. Sandra Douma was de snelste dame, zij reed de elfde tijd algemeen. Sandra had de titel in de Playboy Ladies Cup bijna op zak, dus voor haar gold hetzelfde verhaal als voor Michel Schaap: als ze haar auto op de baan zou houden, was de titel voor haar.

Obstakel
Michel Schaap nam bij de start van de race meteen de kop over van Jasper Izaks. Bas Plugge sloot aan, terwijl Christiaan Frankenhout al snel uitviel toen de techniek hem in de steek liet. Frankenhout was niet de enige die niet ver kwam; de één na laatste race van de Radio 538 Citroën Saxo CUP leverde in de beginfase veel schade op. Natasja Smit, Marco Scholten, Jon Kok, Erik Struijlaart en Walther Cleynhens moesten in de eerste ronde al opgeven.

Het grootste deel van de race stond in het teken van de strijd tussen Michel Schaap en Bas Plugge om de zege. De rijders wisselden enkele keren van positie, waarbij ze elkaar geen millimeter ruimte gaven zonder elkaar van de baan te rijden. Het duel om de zege was een erg felle, maar ook faire strijd. Uiteindelijk was het toch Schaap die won, met een voorsprong van maar 0,146 seconde op Plugge. Rory Bertram eindigde als derde, de winnaar van de Radio 538 Citroën Saxo Challenge wist Daan van Joolen nipt van zich af te houden. Bertram zag daarmee een mooie inhaalrace beloond; de jonge coureur begon op de negende startpositie! Dillon Koster werd vijfde, nadat hij op weg leek naar een podiumplaats. Danny van Dongen kwam niet verder dan de zesde plaats

Stinkende kampioen
Op het moment dat Schaap zijn Citroën Saxo in de pits parkeerde, stonden zijn teamgenoten, vrienden en familie al klaar met héél veel confetti om de nieuwe kampioen te huldigen. Vervolgens kreeg de routinier op het podium een flinke champagnedouche.
"Kampioen zijn stinkt", reageerde de overgelukkige Michel dan ook na afloop. Schaap prees zijn tegenstander Bas Plugge. "We reden met respect voor elkaar. In de laatste ronde reden we een kwart rondje naast elkaar zonder elkaar te raken."

Kampioen zonder te rijden
Bij de dames won Sandra Douma de titel in de Playboy Ladies CUP, ondanks dat ze niet van start ging. Ze kampte met een defecte versnellingsbak. De zege bij de ladies ging naar Natascha Davelaar, die Debbie Loogman en Yvonne Vlogtman voorbleef. Doordat Natasja Smit uitviel, schoof Debbie Loogman door naar de tweede plaats in het tussenklassement van de dames.

Uitslag:
1. Michel Schaap 12 ronden in 25:12.122
2. Bas Plugge op 0,146
3. Rory Bertram op 14,376
4. Daan van Joolen op 14,889
5. Dillon Koster op 15,930
6. Danny van Dongen op 16,041
7. Quint Engel op 16,522
8. Natascha Davelaar op 18,261
9. Debbie Loogman op 21,400
10. Jasper Izaks op 25,670

Stand na zeven races:
1. Michel Schaap 130 (kampioen)
2. Danny van Dongen 78
3. Bas Plugge 65
4. Erik Struijlaart 61
5. Rory Bertram 60
6. Christiaan Frankenhout 58
7. Sandra Douma 55
8. Walther Cleynhens 52
9. Dillon Koster 46
10. Michel Stoelman 40

Stand Playboy Ladies CUP:
1. Sandra Douma 50 (kampioen)
2. Debbie Loogman 38
3. Natasja Smit 32
4. Natscha Davelaar 26
5. Amber Peeters 25
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet