Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Citroën Saxo Cup

Citroën Saxo CUP: Danny van Dongen verstoort kampioensfeestje Michel Schaap

De race van de Radio 538 Citroën Saxo CUP op het TT Circuit Assen stond geheel in het teken van de vraag of Michel Schaap de strijd om de titel voortijdig in zijn voordeel zou beslissen. Het antwoord op deze vraag luidt: nee. Danny van Dongen won de race, en behoudt daarmee een hele kleine, theoretische kans om de titel alsnog voor de neus van Michel Schaap weg te snoepen

Tekst: Roy van der Laan

Michel Schaap had het voorafgaande aan de zesde race van de Radio 538 Citroën Saxo CUP al uitgerekend: als hij won en zijn directe concurrenten kwamen niet op het erepodium, dan was hij kampioen. In de enige tijdtraining hielpen deze concurrenten de klassementsaanvoerder een handje. Erik Struijlaart en Walther Cleynhens, respectievelijk tweede en derde in de tussenstand, kwalificeerden zich als tiende (Erik) en negentiende (!). Schaap himself stelde de pole position veilig, en schreef daarmee nog een extra punt bij zijn toch al zo hoge conto. De 'oude meester' werd gevolgd door wat 'jong grut' van zestien en zeventien jaar, zoals Rory Bertram (tweede), Danny van Dongen (derde) en Christiaan Frankenhout (vijfde). Sandra Douma was de snelste Lady met een voor haar doen tegenvallende elfde trainingstijd algemeen, Natasja Smit en Natascha Davelaar waren de tweede en derde dame in de training. Ook Sandra kon op haar thuiscircuit voortijdig kampioen worden, in haar geval in de Playboy Ladies CUP.
Obstakel
Toen het startlicht op groen sprong, bleef de jonge Rory Bertram staan. Hij liet zijn motor afslaan, en werd gelukkig door niemand van het aanstormende veld geraakt. Michel Schaap nam de kop, voor Danny van Dongen en de steeds beter presterende Ronald Morien. Schaap liep al vlug een stukje weg van zijn kibbelende achtervolgers, en leek de race daarmee beslist te hebben. Niets bleek echter minder waar, want halverwege de race was de gedoodverfde kampioen zijn voorsprong helemaal kwijt. Als aan een touwtje streden Schaap, Van Dongen, Morien, de sterk rijdende Christiaan Frankenhout, Bas Plugge en Quint Engel om de ereplaatsen. In de achtste ronde stak Danny van Dongen de koploper 'opeens' voorbij bij het aanremmen voor de bocht na start/finish. De pas 17-jarige coureur zag de Citroën Saxo van Michel Schaap de rest van de race levensgroot in zijn spiegels, maar hij liet zich niet tot een foutje verleiden. Met een voorsprong van welgeteld 0,168 seconde op Schaap kwam de jonge Zandvoorter als eerste over de finish en won daarmee zijn allereerste race. Ronald Morien eindigde een fractie van een seconde achter Michel Schaap als derde. Een snelle berekening leerde, dat Michel de titel nog niet kon vieren. Waar het hele weekeinde de aandacht was gevestigd op wat Erik Struijlaart en Walter Cleynhens deden, was het Danny van Dongen die de routinier nog van de titel afhield. Met een voorsprong van 41 punten en nog twee races te gaan is het wel duidelijk dat de titel Michel eigenlijk niet meer kan ontgaan.

De eerste de beste
"Fantastisch", vond de overgelukkige winnaar na afloop. "Ik zag in de eerste helft van de race kans om mijn achterstand op Michel weg te werken, en ik passeerde hem bij de eerste de beste kans die ik kreeg." Danny van Dongen had het vooral in de laatste ronde benauwd. "Michel zat bijna op mijn achterbumper, maar ik kon hem erachter houden door de juiste racelijnen te kiezen."

De vraag die iedereen zich stelde luidde hoe het kon dat Michel Schaap niet alleen zijn voorsprong uit handen gaf, maar ook nog de zege prijs moest geven. "Ik kon gewoon niet harder", luidde zijn simpele verklaring. "Danny was verrassend snel." Michel Schaap heeft nu een voorsprong van 41 punten op de enig overgebleven titelkandidaat Danny van Dongen. De klassementsaanvoerder heeft aan een twaalfde plaats genoeg om de titel binnen te halen.

Ook Sandra nog geen kampioen
Ook Sandra Douma kon de titelstrijd in de Playboy Ladies CUP voortijdig in haar voordeel beslissen. De snelle jongedame uit Leeuwarden won op Assen voor de vijfde keer dit seizoen de strijd bij de dames, maar dat bleek net niet genoeg om nu al de champagne te ontkurken. Natasja Smit eindigde als derde Lady achter Debbie Loogman en behaalde daarmee nipt voldoende punten om nog een klein kansje op de titel te behouden. Sandra heeft in de komende twee races genoeg aan een zesde plaats in het Ladiesklassement om het kampioenschap veilig te stellen. De strijd om de tweede plaats bij de dames is een stuk spannender. Het verschil tussen Natasja Smit en Debbie Loogman bedraagt maar twee punten.

Uitslag:
1. Danny van Dongen, 13 ronden in 22:20.289
2. Michel Schaap op 0,168
3. Ronald Morien op 0,487
4. Christiaan Frankenhout op 2,549
5. Bas Plugge op 2,872
6. Quint Engel op 3,204
7. Sandra Douma op 8,989
8. Marco Scholten op 10,946
9. Erik Struijlaart op 14,032
10. Jasper Izaks op 16,333

Uitslag Playboy Ladies CUP:
1. Sandra Douma
2. Debbie Loogman
3. Natasja Smit
4. Natascha Davelaar
5. Paulien Zwart

Stand na zes races:
1. Michel Schaap 109
2. Danny van Dongen 68
3. Erik Struijlaart 61
4. Christiaan Frankenhout 58
5. Sandra Douma 55
6. Walther Cleynhens 52
7. Bas Plugge 47
8. Rory Bertram 45
9. Michel Stoelman 40
10. Dillon Koster 35

Stand Playboy Ladies CUP:
1. Sandra Douma 50
2. Natasja Smit 32
3. Debbie Loogman 30
4. Amber Peeters 25
5. Natascha Davelaar 16
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet