Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Citroën Saxo Cup

Citroën Saxo CUP: Droomzege voor Michel Schaap

In zijn lange carrière in diverse Citroën merkencups won Michel Schaap nog nooit een race op het Circuit Park Zandvoort. De sympathieke coureur beleefde zijn 'eerste keer' uitgerekend tijdens de Marlboro Masters, het grootste autosportevenement van Nederland. Michel zag hiermee niet alleen een droom in vervulling gaan, hij besliste ook het kampioenschap. Doordat zijn directe concurrenten in de titelstrijd niet scoorden, sloeg Schaap een bijna niet meer te overtreffen gat in het klassement.

Tekst: Roy van der Laan

De race van de Radio 538 Citroën Saxo CUP tijdens de Marlboro Masters gaat de geschiedenis in als een bijzondere race, en dan doelen we vooral op de training. "Het lijkt wel een regentraining", reageerden velen bij het zien van de opstelling. Sandra Douma reed de pole (niet in de laatste plaats tot haar eigen verrassing), voor de jonge Christaan Frankenhout. Naast Michel Schaap op de tweede rij de derde verrassing: Quint Engel. De overige titelkandidaten naast Michel Schaap waren in geen velden en wegen te bekennen. Danny van Dongen deed het nog het beste met een achtste startpositie, hij bleef Erik Struijlaart (negende) en Walter Cleynhens (elfde) voor. Stefan van Bloemendaal was weer van de partij na zijn zware ongeluk tijdens de training van de vorige race op het TT Circuit Assen. De coureur van Automotive Systems trainde als 21ste.

Chaos
Het nadeel van een dergelijke verrassende startopstelling als hiervoor geschetst is dat het bij de start geregeld heel erg fout gaat. De toppers willen zich immers zo snel mogelijk naar voren vechten, de coureurs die gewend zijn om in de schaduw van deze podiumkandidaten te rijden zijn extra zenuwachtig. Wat gevreesd werd, gebeurde: bij de start ging het helemaal fout. Het begon bij Erik Struijlaart, Danny van Dongen en Natasja Smit, die met z¹n drieën wilden rijden op het stukje asfalt waar maar ruimte was voor twee Saxo¹s. Van Dongen kwam na een tikje op de achterbumper van zijn auto bijna haaks op de rijrichting te staan, maar hij hield zijn Citroën onder controle. Dat laatste ging niet op voor Natasja Smit; zij spinde en werd hardhandig geraakt door de aanstormende Walter Cleynhens, Erna Scholten en Menno Kuus.

Safety Car
Met een voor de helft geblokkeerd rechte stuk besloot de wedstrijdleiding de rode vlag te laten rusten en de Safety Car in te zetten. Dat kostte Danny van Dongen zijn race. "In de Slotemakerbocht kreeg ik een tik van Erik Struijlaart, terwijl de baanposten op dat moment al vlagden en het bord met de tekst 'S.C.' lieten zien. Ik belandde in de vangrail en kon een goede klassering vergeten." Erik Struijlaart kreeg voor deze actie een straftijd van een halve minuut. "Het is mijn schuld, ik ga dan ook niet tegen deze straf in beroep", aldus de coureur die als zevende over de finish kwam. "Ik raakte Danny echter per ongeluk. Hij liet zijn gas los, waarop ik hem raakte." Struijlaart was niet de enige rijder die straf kreeg. Ronald Morien en Quint Engel werden uit de uitslag gehaald vanwege inhalen tijdens een Safety Car-situatie.

Remfout
Toen de Safety Car weer plaats maakte, nam Sandra Douma de kop. Ze moest echter al gauw haar meerdere erkennen in Christiaan Frankenhout en Michel Schaap. De zeer jonge Frankenhout hield de routinier nog een tijdje achter zijn Saxo, maar hij moest uiteindelijk de zege aan de klassementsaanvoerder gunnen. Een remfoutje kostte de jonge, talentvolle telg uit de bekende racefamilie uiteindelijk de zege. Christiaan vervolmaakte zijn mooie race met de snelste raceronde.

Goede race Rory
Achter de prima presterende Sandra Douma eindigde Rory Bertram als vierde. De winnaar van de Radio 538 Citroën Saxo Challenge reed na een slechte training (veertiende!) een sterke race. Hetzelfde geldt voor Jasper Izaks, die achteraan moest starten nadat zijn Citroën Saxo na de training door de Technische Commissie te laag was bevonden. De voormalig Nederlands kampioen in het NK Historische Toerwagens & GT's en broer van persmascotte Merel reed zich naar de negende plaats. Alles bij elkaar was het echter DE dag van Michel Schaap. Hij scoorde niet alleen de volle twintig punten, maar hij zag zijn directe concurrenten allen met lege handen eindigen. Met een voorsprong van 37 punten (!) voor vier races lijkt de routinier nog weinig te kunnen gebeuren.

Zelfde liedje
Wat geldt voor Michel Schaap, geldt ook voor Sandra Douma. Ook zij won (al was het de strijd bij de dames), ook zij zag haar directe concurrente Natasja Smit met lege handen en een boel schade huiswaarts keren. Debbie Loogman beëindigde de race van de Radio 538 Citroën Saxo CUP als elfde, maar mocht toch op het podium plaatsnemen als tweede dame. Amber Peeters werd dertiende algemeen en derde Lady.

Uitslag:
1. Schaap, 12 rnd. in 28:10.710 (109.871 km/uur);
2. Frankenhout, op 0,343;
3. Douma, op 0,785;
4. Bertram, op 1,222;
5. Plugge, op 1,934;
6. Van Joolen, op 5,709.

Uitslag Playboy Ladies Cup:
1. Douma;
2. Loogman;
3. Peeters.

Stand NK:
1. Schaap 91;
2. Struijlaart 63;
3. Cleynhens 52;
4. Van Dongen 48;
5. Douma 46;
6. Frankenhout 45.

Stand Playboy Ladies Cup:
1. Douma 40;
2. Smit 26;
3. Peeters 25.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet