Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Citroën Saxo Cup

Citroën Saxo CUP: België-Nederland: 1-0

winnaar

Al eerder won, met Dirk Wagner, een Duitse coureur races in de Nederlandse Citroën-merkenraceklasse, maar een Belg op de hoogste trede van het podium kwam in deze categorie nog niet eerder voor. Deze omissie werd hersteld tijdens de Pinksterraces: Match Racing-coureur Walter Cleynhens boekte zijn eerste overwinning in de Radio 538 Citroën Saxo CUP. De overwinning in de Playboy Saxo Ladies' CUP ging naar Sandra Douma.


Tekst: René de Boer
Foto's: Gerrie Hoekstra


Walter Cleynhens realiseerde de snelste trainingstijd, gevolgd door het Zandvoortse talent Danny van Dongen, tegenwoordig met eigen Internetsite, en Spa-winnaar Michel Schaap. Sandra Douma bleek weer geheel hersteld na haar forse schade tijdens de race op Francorchamps en kwalificeerde zich op een zeer verdienstelijke vierde plaats, waarmee de Friezin uiteraard de beste dame in het veld was. Dillon Koster, Michel Stoelman en Erik Struijlaart stonden op de plaatsen daarachter, gevolgd door Christiaan Frankenhout, Ronald Morrien.

Slaapmoment
De start was voor Walter Cleynhens, terwijl Danny van Dongen volgens de circuitspeaker een 'slaapmoment' had en in de aanloop naar de Tarzanbocht een aantal plaatsen verloor. Daarvan profiteerden Michel Schaap en Sandra Douma, die diurect aansloten op de tweede en derde plaats, maar Cleynhens had inmiddels al een lichte voorsprong. Rory Bertram werkte zich gelijk in de eerste ronde al naar voren en kwam door op de veertiende plaats. In de tweede ronde plaatste Sandra Douma bij het aanremmen van de Tarzanbocht een aanval op Michel Schaap, maar de routinier verdedigde zijn tweede positie.

botsing bertram

In zijn opmars haalde Rory Bertram in de derde ronde een onmogelijke actie uit, door veel te laat te remmen. Daarvan werd zijn Match-teamgenoot Quint Engel het slachtoffer: Bertram reed vol in de zijkant van Engels auto en beide Saxo's raakten zwaar beschadigd.

grind schuiver

Daarmee waren Engel en Bertram ook beide uit de wedstrijd. Een spannend moment kenden ook Bas Plugge en Ronald Morrien, die in duel met elkaar in de Tarzanbocht een fraaie 'pas de deux' uitvoerden, maar de auto's onder controle hielden en de race konden vervolgen. Natasja Smit en Debbie Loogman waren inmiddels de top tien binnengedrongen en bezetten daarmee de plaatsen twee en drie in het damesklassement.

grind bloemendaal

In de vierde ronde stak Michel Stoelman de Saxo van Erik Struijlaart voorbij en nam zo de zesde plaats over. Ook Melvin de Groot klom een plaatsje op, terwijl Stefan van Bloemendaal zijn rempunt voor de Tarzanbocht miste en ver in de grindbak verdween.

Groot in de achteruitkijkspiegel
In de vijfde ronde liet Cleynhens een meter liggen in het Scheivlak, maar Michel Schaap was te ver weg om daarvan te kunnen profiteren. Wel dook de Saxo van Schaap steeds groter op in de achteruitkijkspiegel van de Belgische coureur, die wist dat hij geen fout mocht maken, wilde hij de leiding niet verliezen. Christiaan Frankenhout deed het ondertussen steeds beter: hij klom met zijn oranje Saxo op tot de zesde plaats en ging op jacht naar de kopgroep. Cleynhens had de handen vol om zijn eerste plaats te verdedigen, maar Michel Schaap wist op zijn beurt Sandra Douma vlak achter zich. Een aantrekkelijke strijd derhalve aan de kop, waarbij minstens vier rijders een serieuze kans op de overwinning behielden.

In de negende ronde raakten Sandra Douma en Danny van Dongen met elkaar in de clinch in de strijd om de derde plaats, waardoor Douma in de Gerlachbocht van de baan raakte en direct twee plaatsen verloor. Van Dongen schoof door naar de derde positie en ook Dillon Koster won een plaats, terwijl Walter Cleynhens en Michel Schaap iets meer lucht hadden bij hun gevecht om de leiding in de wedstrijd. Spannend om te zien was ook het duel tussen Melvin de Groot en Jasper Izaaks om de 13e positie, dat eerstgenoemde uiteindelijk in zijn voordeel besliste.

spin morien plugge
Bas Plugge en Ronald Morien gingen met elkaar in de clinch.


Zege voor Cleynhens
Ook in de laatste ronde deden zich in de top tien geen veranderingen meer voor, zodat Walter Cleynhens zijn eerste Saxo-overwinning veiligstelde. "Het was wel spannend", zo verklaarde hij na afloop van de wedstrijd. "Ik had Michel constant in mijn spiegel en moest echt goed oppassen dat ik geen fouten maakte. Twee ronden voor het einde ging bovendien de versnellingsbak kapot. Er kwam allemaal rook uit, maar gelukkig hield hij het nog uit tot aan de finish." Michel Schaap was eveneens zeer tevreden met zijn podiumsucces: "Het was een leuk duel met Walter om de eerste plaats. Ik heb gedaan wat ik kon, maar ik wilde geen onzinnige acties uithalen. Na mijn overwinning in Spa moet ik immers ook om de punten denken. Bovendien ben ik vandaag de beste Nederlander in het veld, dus dan mag ik toch niet klagen?! Maar met voetballen, dan winnen wij!"

danny actie

De als derde geklasseerde Danny van Dongen had genoten van het close-racing, waarom de Citroën Saxo CUP bekend staat. "Ik heb echt een heel leuke race gereden", gaf de Zandvoorter te kennen. Natuurlijk was hij niet te spreken over zijn slechte start, "maar daarna heb ik geprobeerd om alles eruit te halen. Het duel met Sandra Douma was spannend, maar ik kwam er uiteindelijk langs."

271136_35_1.tif

De Leeuwardense zelf was iets minder te spreken over de actie van Van Dongen: "Ik trok weg en dacht dat ik ervoorbij was, maar uiteindelijk raakten we elkaar toch nog. Ik kwam op het gras en toen was het voor mij echt een alles-of-niets-actie: vol het gas erop en gelukkig kon ik terug op de baan komen. In principe had ik me wel een derde plaats als doel gesteld, maar met de overwinning in de Ladies' CUP ben ik natuurlijk ook tevreden. Dit maakt de ellende van Spa weer goed!"

Uitslag:
1. Walter Cleynhens, Bel, 12r. in 25,07;706
2. Michel Schaap, Ned, op 0;224
3. Danny van Dongen, Ned, op 2;140
4. Dillon Koster, Ned, 3;648
5. Sandra Douma, Ned, 3;895
6. Christiaan Frankenhout, Ned, 4;683
7. Erik Struijlaart, Ned, 8;178
8. Michel Stoelman, Ned, 10;556
9. Natasja Smit, Ned, 12;235
10.Ronald Morrien, Ned, 14;743

Stand na 3 races:
1. Michel Schaap, 51 punten
2. Walter Cleynhens, 48
3. Erik Struijlaart, 44
4. Danny van Dongen, 33
5. Dillon Koster, 28
6. Rory Bertram, 23
7. Sandra Douma, 21
8. Christiaan Frankenhout, 19, Menno Kuus, 19
10. Jon Kok, 18

Stand Playboy Saxo Ladies' CUP:
1. Sandra Douma, 20 punten
2. Natasja Smit, 18
3. Amber Peeters, 13
4. Debbie Loogman, 12
5. Natascha Davelaar, 11
6. Erna Scholten, 10
7. Yvonne Vlogtman, 6,  Paulien Zwart, 6

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet