Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Citroën Saxo Cup

Citroën Saxo Cup: Michel Schaap pakt eerste Saxo-zege in Spa

winnaar schaap

Voor het eerst sinds 1992 was de Nederlandse Citroën-brigade weer eens te gast op het schitterende circuit van Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen. Waar acht jaar geleden tijdens de toenmalige AX CUP-race de regen werkelijk met bakken uit de hemel stroomde, was het ditmaal schitterend zonnig en warm op het bijna zeven kilometer lange Belgische racelint. Routinier Michel Schaap was de man van het weekeinde: hij pakte de pole-position en behaalde zijn eerste zege ooit in de Citroën-klasse.

Tekst: René de Boer
Foto's: Gerrie Hoekstra en Rob Knotter

van dongen actie

Het jonge Zandvoortse talent Danny van Dongen leek in de officiële training lange tijd op weg naar de pole position, maar tien minuten voor het einde van de sessie werd hij voorbijgestreefd door routinier Michel Schaap, de enige coureur in het gezelschap die er in 1992 ook al bij was. Zijn pole-tijd van 2.59,171 was zo'n vier seconden sneller dan de beste trainingstijd in de Franse Citroën Saxo Cup, die vorig jaar op Spa te gast was. "Ik voel me lekker hier. In de vrije training was ik al de snelste en ook nu ging het uitstekend", aldus de Santpoorter. Op de derde plaats kwalificeerde zich Bas Plugge, de laatste die er nog in slaagde om een rondetijd van onder de drie minuten te draaien. Daarachter stonden de lokale Belgische held Walter Cleynhens, de jonge Christiaan Frankenhout en Erik Struijlaart, de verrassende winnaar van de openingsronde van het seizoen tijdens de Paasraces op Circuit Park Zandvoort. De zevende plaats op de startgrid betekende een keurige prestatie van nieuweling Quint Engel, die werd gevolgd door Stefan van Bloemendaal, Melvin de Groot en Natasja Smit. De rijdster uit Noord-Scharwoude was met haar tiende plaats de beste Playboy-Lady in de startopstelling. Na haar zware crash op Zandvoort was de blauw/witte Saxo weer geheel in oude staat hersteld. Zuur waren de druiven voor Menno Kuus: hij had zich als vierde gekwalificeerd, maar na de training constateerde de TC dat de katalysator was weggesmolten, hetgeen onvermijdelijk het schrappen van zijn trainingstijd tot gevolg had.

start

Schitterend schouwspel
Het bont gekleurde lint auto's in de 'Radio cinq cent trente huit-Citroën Saxo CUP', zoals de Franstalige speaker de klasse noemde, bood een schitterend schouwspel op het circuit van Spa-Francorchamps. De start was voor pole-sitter Michel Schaap, die gevolgd door het voltallige veld de Radillon opreed. In de lange klim naar Les Combes was het Erik Struijlaart, die op een overtuigende wijze opstoomde naar de tweede positie. Terwijl Danny van Dongen terugviel naar de vijfde positie, wist ook Bas Plugge de aansluiting te vinden en bij het aanremmen van de Busstop-chicane stak Plugge de Saxo van Struijlaart voorbij en nam zo de tweede plaats over. Door dit duel om de tweede plaats kon koploper Michel Schaap enigszins uitlopen en toen het veld voor de eerste maal langs start en finish kwam, bedroeg zijn voorsprong al anderhalve seconde.

crash douma

ambulanse douma

In de Busstop-chicane ging het echter mis voor Sandra Douma: de Leeuwardense raakte een obstakel in de chicane, waardoor de spoorstang van de wielophanging van haar Saxo brak en ze hard de vangrail raakte. Dat was voor wedstrijdleider Pierre Delettre voldoende aanleiding om de race via de rode vlag af te breken. Douma werd voor observatie naar het ziekenhuis in Verviers vervoerd, maar bleek geen gevolgen aan de klap te hebben overgehouden.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet