Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Citroën Saxo Cup

Citroën Saxo Cup: Verrassende winst voor Erik Struijlaart

26851_p19_2.tif

Het is inmiddels bekend dat de Radio 538 Citroën Saxo CUP zijn laatste seizoen beleeft, maar dat belet de dames en heren rijders in deze merkenraceklasse er uiteraard allerminst van, om er ouderwets tegenaan te gaan. Aldus gebeurde dan ook tijdens de opening van het nationale racejaar, de Paasraces op Circuit Park Zandvoort. De gemoederen raakten danig verhit op het duinencircuit, waar Erik Struijlaart als de verrassende winnaar uit de bus kwam.

Tekst: René de Boer
Foto's: Gerrie Hoekstra en Rob Knotter

De training vond plaats op een circuit dat langzaam opdroogde en dat leidde tot een interessante uitslag, zoals dat vorig jaar ook al tweemaal het geval was. Enkele rijders van wie veel werd verwacht eindigden lager in de startopstelling dan waarop ze hoopten, terwijl anderen zich, min of meer tot hun eigen verrassing, voorin het veld terugvonden. Zo ging de eerste pole position van dit seizoen naar Erik Struijlaert, voor zijn teamgenoot bij Match Racing, de Belgische coureur Walther Cleynhens, en debutant Christiaan Frankenhout, die zich in de slotfase van de training in de top drie nestelde.

rory 538

Rory Bertram, de winnaar van de Radio 538 Citroën Saxo Challenge, kwalificeerde zich op de vierde positie en maakte daarmee het succes van Match Racing compleet. Achter oudgediende Michel Schaap was Sandra Douma de snelste dame in het starveld, gevolgd door Jon Kok, Menno Kuus, Dillon Koster en Ronald Morrien.

26851_p3.tif

Turbulente eerste ronde
"Het wordt een turbulente eerste ronde", voorspelde CUP-coördinator Eric Kuin voorafgaand aan de wedstrijd en het gelijk van de Haarlemmer werd meer dan voldoende bewezen. Pole-sitter Erik Struijlaert nam de leiding, voor Rory Bertram en Walther Cleynhens en het voltallige veld kwam zonder kleerscheuren de Tarzanbocht. Bij het uitkomen van de Gerlachbocht ging het echter faliekant mis:

schade morien

Ronald Morrien raakte de controle over zijn Saxo kwijt, nam Natasja Smit en Dillon Koster mee en knalde uiteindelijk hard in de bandenstapels. Forse schade aan de drie auto's was het resultaat. Stefan van Bloemendaal, gestart als twintigste, kon de dwars op de baan staande auto's niet meer ontwijken en reed er achterop. Tot verbazing van velen werd het veld achter de safety car nog een ronde lang over het circuit gevoerd, alvorens de wedstrijdleiding de enige juiste beslissing nam en de race afbrak. Natasja Smit zat bekneld in de auto en werd na vrij lange tijd in de ambulance weggevoerd.

crash saxo pasen

Tergend lang stonden de deelnemers na het afbreken van de wedstrijd opgesteld op het rechte stuk, terwijl de mensen van de OCA met vereende krachten probeerden om de baan in de Hugenholtzbocht weer enigszins in berijdbare conditie te brengen. Na de herstart stonden er zeven ronden op het programma, waarbij weer eens de gecompliceerde situatie ontstond dat er twee verschillende resultaten bij elkaar dienden te worden opgeteld om uiteindelijk tot een definitieve uitslag te komen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet