Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Ford

Formule Ford: Mooiste kampioenschapstrijd sinds jaren

f ford finale 6

In de afgelopen jaren domineerden de Ford Fina Junior rijders een beetje de kampioenschappen in de Formule Ford. Althans waar het ging om de A-klasse. Dit jaar lagen de kaarten duidelijk anders. De mannen van Geva's Gert Valkenburg (Philip Cloostermans en Tom van Bavel), streden zeker mee om de ereplaatsten, maar wisten zelf ook dat zij af een toe een foutje maakten dat ook tot puntenverlies leidde. De overmacht die regerend kampioen Jeroen Bleekemolen bijvoorbeeld tentoonspreidde was er dit jaar zeker niet. In de strijd aan de kop ging het tussen tenminste drie grote teams: Geva, Van Kalmthout (Peter Walsh) en DBr (Vincent van der Valk).


Tekst: Jakob Dekker
Foto's: Gerrie Hoekstra

f ford finale 4


Vliegende start
Vincent van der Valk kende een vliegende start, maar viel als gevolg van afstelproblemen in de tweede helft weer wat terug. Walsh kende de nodige aanloopproblemen met de Tatuus en stapte na een viertal races over op de Van Diemen, om vervolgens de resultaten in positieve zin te beinvloeden. Bij de beide Geva rijders wisselden de goede en slechte resultaten elkaar af.

f ford finale 2

Spannend verloop
In de slotrace op een halfnat Circuit Park Zandvoort ging feitelijk iedereen met opgeheven hoofd naar huis. Immers, voor een ieder in de kop van het klassement was er een titel. Tom van Bavel, die de race vanaf pole position won, behaalde daarmee in de Benelux strijd een gelijk aantal punten als Peter Walsh.

f ford finale 3

Vervolgens gaven de meerdere overwinningen van de Ier de doorslag. Walsh‚ tweede inde slotrace- dus Benelux kampioen. Van Bavel met een gelijk aantal punten tweede, mocht zich vervolgens Belgische Formule Ford kampioen noemen. De derde man in het dagklassement, Vincent van der Valk, keerde huiswaarts met de Nederlandse Formule Ford titel op zak.

f ford finale 1

Nederland-België
En in de strijd om de Noord-Zuid (lees: Nederland-België) belangen legde de Belg André van Hoof beslag op de titel in de First Division. Een klasse waarin Marijn van Kalmthout als tweede eindigde, nadat hij halverwege het seizoen de overstap naar de klasse had gemaakt. Constant van Aerschot, die zijn bolide tijdens de voorlaatste race op Spa, zwaar beschadigde, kwam in Zandvoort niet aan de start.

Resteren de overige top 3 klasseringen in het Nederlands kampioenschap. Hierin werd Patrick Koel tweede voor Val Hillebrand. In de First Division werden die plaatsen ingenomen door Arjen van der Zwaan en Constant van Aerschot.

Uitslag Formule Ford race 3 oktober 1999 Circuit Park Zandvoort
1. Tom van Bavel (NL 12 ronden in 21.42.956;
2. Peter Walsh (Ier) op 3.024;
3. Vincent van der Valk (Rijswijk) op 4.967;
4. Val Hillebrand (NL) op 10.732;
5. Patrick Koel (Bloemendaal) op 22.188
6. Philip Cloostermans (Bel.) op 23.769

First Division:
1. Michel Florie
2. Marijn van Kalmthout
3. André van Hoof.

Eindstanden Formule Ford:

f ford finale 8


Benelux;
1. Peter Walsh 104 punten
2. Tom van Bavel 104
3. Vincent van der Valk 100
4. Val Hillebrand 91
5. Philip Cloostermans 90
6. Patrick Koel 76

f ford finale 5

First Division:
1. André van Hoof 121 punten
2. Marijn van Kalmthout 97
3. Constant van Aerschot 96
4. Arjen v/d Zwaan 81
5. Isaac v/d Slik 53
6. Roel Mulder 45

f ford finale 7

Eindstand Nederlands kampioenschap Formule Ford:
1. Vincent van der Valk 97
2. Patrick Koel 84
3. Val Hillebrand 83
4. Peter Walsh 82
5. Philip Cloostermans 82
6. Tom van Bavel 73.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet