Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Retro diversen

Retro: Pinksterraces 1978

Exact 30 jaar geleden beleefde men op Zandvoort zonder geluidsrestricties gelukkige tijden. Nederland beschikte zelfs over twee Formule l races. Als opwarmertje voor de Grand Prix eind augustus deed het Aurora AFX kampioenschap op bijna hetzelfde weekend het duinenparcours aan. Het startveld bestond uit een aantal F1 en F2 auto’s.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Willem J. Staat en Gerrie Hoekstra


De rijders die zich voor een F1 Grand Prix niet konden kwalificeren zochten hun heil in het door de Brit John Webb gecreëerde kampioenschap of probeerden alvast een afstelling te vinden voor de GP later in het jaar zoals de Amerikaan Brett Lunger die altijd een McLaren van het vorige seizoen kocht.

edwards

March nam officieel niet aan het FIA wereldkampioenschap deel omdat men bij de “wingcar-evolutie” te veel achter de feiten aanliep. Maar om het contact met de Formule l niet te verliezen werd voor de Brit Guy Edwards een speciaal ontwikkeld 781-chassis ingezet. Van dit chassis werd overigens maar één auto gebouwd.

haye_1978

Hayje schreef historie
Ook de Amsterdammer Boy Hayje was met een F&S Chevron B48 Hart ingeschreven en zou achteraf gezien iets presteren, wat zijn opvolgers nooit gelukt is. Het aan de leiding rijden van een F1-wedstrijd, ook al was het een “non-championship” race.

480_crash_edwards1

480_crash_edwards2

Direct na de start toucheerden de kemphanen Edwards en Lunger elkaar, waarbij de unieke March 781 Cosworth van Edwards in de Tarzanbocht bleef steken terwijl Lunger zijn weg kon vervolgen. Dankzij dit incident kon Boy Hayje met zijn Fred Opert Chevron B48 de leiding nemen en reed onder het gejuich van het publiek enkele ronden aan kop van een “F1-wedstrijd” Helaas kon Boy met zijn Chevron geen stand houden tegen de krachtigere Surtees F1 bolides van de Brit Bob Evans en voormalig skister Divina Galica. Evans, die nu gespecialiseerd is in het uitgeven van posterwerk won de wedstrijd, terwijl Boy als derde eindigde. Lunger eindigde met zijn gehavende McLaren op één ronde achterstand alsnog als vijfde. Toch is het nu 30 jaar leuk te constateren dat Boy achteraf gezien voor een historisch wapenfeit zorgde, wat tot op heden nog niet is geëvenaard.

Formule Ford
Hoogtijddagen in de Formule Ford. Tijdens de kwalificaties had een aantal rijders het gepresteerd om exact dezelfde toptijd te realiseren. De Formule Ford 1600 werd een ware Benlux-thriller waarbij de Belgen Thierry Boutsen en Alfons Taels de dienst uitmaakten. Boutsen kon uiteindelijk iets van zijn landgenoot weglopen en won onbedreigd. Het zou de stap zijn naar een schitterende carrière Taels stopte na verloop van tijd met de autosport, maar keerde in de negentiger jaren regelmatig in de Belcar terug.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet