Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Retro diversen

Retro: In memoriam David Leslie (1953-2008)

leslie_portrait_240

Bij het vliegtuigongeluk met een Cessna, gistermiddag in het Britse Farnborough, kwam ook oud-coureur David Leslie om het leven. De Schot beschikte over een rijke ervaring in de lange-afstandsracerij met onder andere tien Le Mans-deelnames, maar verwierf vooral bekendheid door zijn deelname aan het BTCC, ondermeer als fabrieksrijder voor Mazda, Honda en Nissan. De laatste jaren was hij actief als televisiecommentator voor Eurosport en Motors TV. Bij deze zenders vormde hij samen met Martin Haven een uitstekend duo.

Tekst: René de Boer
Foto's: archief

Op zondagavond zagen we elkaar in Macau voor het laatst. Het was een lange dag geweest, met de Formule 3-race en twee WTCC-wedstrijden, waarin de strijd om het kampioenschap op een fantastische en onverwachte wijze was beslist. Alle artikelen waren geschreven, de uitzendingen waren geproduceerd en het was tijd voor ontspanning. We troffen elkaar in een trendy tent op de bovenste etage van een van de vele hoge gebouwen in Macau, waar BMW het kampioensfeest van Andy Priaulx vierde. In de loop van het seizoen waren we elkaar regelmatig tegengekomen tijdens vele WTCC-wedstrijden op drie continenten, maar ook in Le Mans en in Sebring. Net zoals dat de jaren ervoor veelvuldig gebeurde. Het contact was altijd heel plezierig, zowel met Leslie als met zijn collega Haven. We wisselden vaak nieuws uit en dronken ook graag samen een glas bier of wijn. Het was altijd interessant om Leslies analyses en inschattingen te horen. Als oud-coureur trof hij vaak de spijker op z’n kop.

leslie_formula_ford_1978_480
Met een Van Diemen RF78 won Leslie in 1978 de BARC-titel in de Britse Formule Ford

Na successen in de karting stapte de jonge Schot over naar de Formule Ford, waar hij in 1978 de Britse titel won in het BARC-kampioenschap met een Van Diemen RF78. De jaren erop was hij voornamelijk actief in sportwagens, met als grootste successen de tweede plaats in de Groep C2 van het WK Sportwagens met de Ecurie Ecosse. In 1988 reed hij Le Mans met Mazda, in 1989 en 1990 nam hij, overigens met weinig succes, deel aan het WK Sportwagens met Aston Martin.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet