Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Retro diversen

Retro: In Memoriam: Voormalig rallycross-kampioen en driftkoning Piet Dam overleden

250_x2002200817140

Meervoudig Nederlands rallycross-kampioen Piet Dam is gisteren overleden. De oud-coureur, die ooit ook op het circuit van Zandvoort opzien baarde met prachtige Slotemakeriaanse driftacties, is 61 jaar geworden. De vriendelijke en bescheiden persoonlijkheid was al enige tijd ziek.

Tekst: Eddi Laumanns en Marc Kok
Foto's: ERC24/Eddi Laumanns (5)en Gerrie Hoekstra (circuit)

Cartoon: ERC24/Richard Hicker

Piet Dam, geboren op 23 oktober 1946 in Puttershoek, was een vermaard rallycrosser. Zo veroverde hij in de jaren tachtig onder meer vijf keer de titel van de ‘International Dutch Rallycross’. In 1981 was hij tevens de nummer twee van Europa.

Angstig momentje
Piet was in de jaren zeventig en tachtig een fanatiek rallycrosser. Hij reed in een BMW 320, hetgeen een goede combinatie bleek met de rijderskwaliteiten van Piet Dam. In 1980 kende hij een angstig moment, toen hij tijdens een rally in Hämeenlinna (Finland) net als een handvol collegecoureurs op zijn dak rolde bij een gevaarlijke hindernis.

250_x20022008138 

Tweede van Europa
Piet liet zich echter niet uit het veld slaan, aangezien hij een jaar later tijdens de EK bijna de Europese titel greep en uiteindelijk als tweede finishte. In dat jaar won hij met zijn 2.3 liter bolide (300 pk) wel de Zweede ERC-rally.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet