Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Retro diversen

Retro: Oud-coureur Anders Olofsson plotseling overleden

Uit Zweden ontving autosport.nl het bericht dat Anders Olofsson op 55 jarige leeftijd is overleden. De wat oudere autosportliefhebbers zullen zich Olofsson ongetwijfeld herinneren.

anders_olofsson
Anders Olofsson overleed eerder deze week plotseling op 55 jarige leeftijd. Een echte gentleman volgens vele van zijn ex-tegenstanders.

Tekst Willem J. Staat
Foto PR

Anders Olofsson plotseling overleden
De wat oudere autosportliefhebbers zullen zich ongetwijfeld Anders Olofsson herinneren. In 1978 was hij de sterkste tegenstander van Jan Lammers in het Europese F3 kampioenschap, dat uiteindelijk door Jan gewonnen werd. Olofsson brak nooit echt door, maar eigenlijk behoorde hij tot de eerste generatie rijders die naar Japan vertrok. Olofsson kwam voor Nissan in het toenmalige Japanse Toerwagenkampioenschap uit, en won met Nissan in 1991 de 24 Uren van Spa-Francorchamps. Ook met de fabrieks Volvo’s boekte de sympathieke Zweed vele successen in het EK Toerwagens. Het winnen van BPR GT wedstrijd met een Ferrari F40 op thuiscircuit Anderstorp in het midden van de negentiger jaren was één van zijn mooiste successen. In 1997 kwam Olofsson met een McLaren F1 GTR in het FIA GT kampioenschap uit en behaalde samen met Pierre Henri Raphanel en Jean Marc Gounon een klassezege op Le Mans. Daarna zette de Zweed een streep onder zijn lange carrière en was consultant voor diverse Zweedse rijders. In het ETCC/WTCC begeleidde hij de campagne van zijn landgenoot Carl Rosenblad. De man die eind zeventiger jaren door Jan Lammers vaak gekscherend “Olof Andersom” werd genoemd stierf begin deze week plotseling in zijn slaap en werd slechts 55 jaar oud.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet