Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
A1GP

A1GP: Nederland stelt teleur in kwalificatie Zhuhai

Jeroen Bleekemolen heeft een flinke domper moeten verwerken in de kwalificatie voor het vierde A1 GP-weekend van het jaar. In de eerste kwalificatie eindigde hij nog als achtste, maar in het tweede deel, waar de startplaatsen voor de hoofdrace worden verdeeld, eindigde hij teleurstellend als achttiende.

Tekst: Daan Jeuken

Ierland, dat gisteren de dagsnelste was, greep ook in de kwalificatie weer de macht. Adam Carroll reed in de eerste kwalificatie de snelste tijd, voor Duitsland. China reed op de thuisgrond knap naar de derde plaats, voor het eveneens hooggeklasseerde Canada. Jeroen Bleekemolen kwam in die eerste sessie iets meer dan een halve seconde tekort op Ierland en eindigde op plaats negen.

In de tweede sessie was het Michael Ammermüller die als eerste de tijd van Ierland verbeterde. Carroll probeerde te pareren, maar beet zich stuk op de Duitse tijd. Groot-Brittannië maakte een mindere eerste sessie goed door plaats vijf te pakken, terwijl de meeste teams zichzelf verbeterden. Ook Jeroen Bleekemolen verbeterde zijn tijd, maar uiteindelijk kwam hij niet verder dan een achtste plaats, nipt voor India.

Uitslag kwalificatie 1 A1 GP
Zhuhai China, zaterdag 15 december 2007

1. Duitsland, 1:23.203
2. Zwitserland, op 0.222
3. Ierland, op 0.472
4. China op 0.581
5. Groot-Brittannië, op 0.647
6. Tsjechië, op 0.718
7. Frankrijk, op 0.725
8. Nederland, op 0.762
9. India, op 0.769
10. Canada, op 0.826

Startopstelling voor de hoofdrace
Nadat de startvolgorde voor de sprintrace waren bepaald, werden in de tweede kwalificatie de startplaatsen voor de hoofdrace vergeven. In de derde sessie was het duidelijk dat de meeste teams op oude banden aan het werk waren. Pakistan reed zomaar naar zesde stek; Duitsland was wederom de snelste van de baan. Jeroen Bleekemolen kwam niet goed uit de verf op de oude banden en reed slechts de zestiende tijd.

In de allerlaatste sessie pakte Duitsland de koe bij de horens; Ammermüller wachtte niet, zoals traditioneel, tot het laatste moment, maar ging met nog zeven minuten te gaan zijn snelle rondje in. Deze gok leek hem duur te komen staan, want de Duitser wist de snelheid niet echt te vinden en reed een teleurstellende tijd. Wanneer vervolgens echter ook Ierland geen indrukwekkende tijd wist te zetten, gloorde er nog hoop voor de Duitsers.

In de laatste minuten was het erg druk op de baan, terwijl India de ranglijst knap aanvoerde, voor Duitsland. Ook Jeroen Bleekemolen wist geen heldendaden te verrichten in de laatste sessie, hij kwam zelfs niet verder dan een zwaar teleurstellende achttiende stek. Neel Jani had zijn zaakjes op het laatste moment wel goed voor elkaar en hij pakte voor Zwitserland de poleposition, gevolgd door Groot-Brittannië. Narain Karthikeyan pakte een prima derde plaats voor Frankrijk. Duitsland eindigde uiteindelijk nog op p5.

Uitslag kwalificatie 2 A1 GP
Zhuhai China, zaterdag 15 december 2007

1. Zwitserland, 1:23.465
2. Groot-Brittannië, op 0.185
3. India, op 0.302
4. Frankrijk, op 0.319
5. Duitsland, op 0.425
6. China, op 0.465
7. USA, op 0.527
8. Maleisië, op 0.571
9. Zuid-Afrika, op 0.635
10. Nieuw-Zeeland, op 0.649
18. Nederland, op 0.995

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet