Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Retro diversen

Retro: In memoriam Art Arfons 1926-2007

Gisteren overleed op 81-jarige leeftijd Art Arfons, de man die in de zestiger jaren met zijn Green Monster verschillende snelheidsrecords op de zoutvlakte van Utah vestigde.

Tekst Willem J. Staat

art-arfons-green-monster
Art Arfons schreef snelheidsgeschiedenis op de zoutvlaktes van Utah

Green Monster
De zestiger jaren werden op de zoutvlaktes van Utah gekenmerkt door een groot aantal avonturiers die het wereldsnelheidsrecord te land trachtten te doorbreken. De legendarische Donald Campbell, Art Arfons, Craig Breedlove en Gary Gabelich waren klinkende namen die regelmatig de media haalden omdat zij weer een nieuw wereldrecord hadden gevestigd. Arfons was de eerste coureur die met een open voertuig meer dan 547 km/u op de zoutvlaktes van Utah liet registreren. Tussen 1963 en 1965 voerde Arfons een verbitterde strijd met zijn aartsrivaal Craig Breedlove, waarbij het wereldrecord te land maar liefst zes keer van eigenaar wisselde. Uiteindelijk was Breedlove met meer dan 966. km/u jarenlang recordhouder, nadat Arfons bij één van zijn laatste pogingen gigantisch crashte. Nadien keerde hij de zoutvlaktes de rug toe.

Arfons, afkomstig uit de dragracewereld, was tevens de man die als eerste een rolkooi en een parachute in dragracewereld toepaste. Na zijn wereldrecordavonturen stortte Arfons zich op de wereld van de Tractor Pulling en was in de tachtiger jaren met zijn Green Monster meermaals in Nederland te gast.


arfons_1


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet