Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Retro diversen

Retro: In memoriam Elly Beinhorn-Rosemeyer (1907-2007)

elly_beinhorn

Afgelopen woensdag overleed in een verzorgingstehuis in het Duitse Ottobrunn nabij München Elly Beinhorn-Rosemeyer op 100-jarige leeftijd. Elly Beinhorn verwierf in de jaren dertig van de vorige eeuw grote faam in Duitsland als pionier op het gebied van de luchtvaart, waarin ze vele records vestigde. In 1936 trad ze in het huwelijk met de al even bekende Bernd Rosemeyer, fabriekscoureur met de beroemde “Silberpfeile” voor het team van Auto Union.

Tekst: René de Boer
Foto's: Archief


Nadat ze een lezing over luchtvaart had bijgewoond, wilde Elly Beinhorn, de enige dochter van een handelaar uit Hannover, niets anders dan piloot worden. In november 1928 maakte ze haar eerste vlucht, in 1929 verwierf ze haar A-brevet en kocht ze van haar gespaarde geld een Messerschmidt M23. Deelname aan het Duits kampioenschap kunstvliegen werd niet het succes waarop ze gehoopt had: door verkeerd lezen van de reglementen voerde ze de oefeningen niet correct uit. Solovluchten over lange afstanden waren meer haar métier.Twee jaar later al maakte ze haar eerste vlucht naar Afrika met een Klemm Kl26, in 1932 vloog ze voor het eerst rond de wereld. In 1935 baarde ze opzien door in één dag van Duitsland naar het Aziatisch deel van Turkije en weer terug te vliegen, destijds een hele onderneming.

Eerste ontmoeting met Bernd Rosemeyer
Op 29 september 1935 ontmoet Beinhorn coureur Bernd Rosemeyer na afloop van de Grote Prijs op het Masarykcircuit in de Tsjechische stad Brno. In haar boek “Mein Mann der Rennfahrer” schrijft ze over die eerste ontmoeting: “’Kom, wees aardig, ga naar hem toe en feliciteer die jongen. Het is zijn eerste overwinning. Je doet hem er een plezier mee’. De opmerkingen over het feliciteren maakte een oude bekende uit de autosport, nadat de jonge Rosemeyer als winnaar voor drie Alfa’s over de eindstreep was gekomen. Ik wilde niet aardig of onaardig zijn, ik wilde bij deze gelegenheid echter graag op de achtergrond blijven, omdat ik ’s avonds zelf nog een voordracht voor Duitse piloten in de Tsjechoslowaakse republiek moest houden.” Bovendien, zo vervolgt Beinhorn, lagen haar sympathiën in de race elders: “Bij de elegante Hans Stuck, die tijdens de race allerlei drama’s beleefde.”

Geen romantisch aanzoek, wel een huwelijk
Desondanks komt het toch tot een ontmoeting en al snel ontwikkelt zich daaruit een romance. Beinhorn denkt niet aan trouwen, wil vooral blijven vliegen, maar Rosemeyer overtuigt haar toch, al is er van een romantisch aanzoek bepaald geen sprake: “Kort voor zijn vertrek begeleidde hij me nog een stuk naar Zwickau, waar ik een lezing moest houden. Midden op de Dübener Heide op een kruispunt – die plek vergeet ik nooit meer – zei Bernd plotseling: ‘Ik trouw toch wel met je.’” Zo gebeurt het inderdaad, op 13 juli 1936, want beide hadden 13 als geluksgetal. Op 12 november 1937 wordt uit het huwelijk Bernd Rosemeyer jr. geboren, die tot op de dag van vandaag een vermaard orthopedisch chirurg en professor in München is.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet