Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

F1: Masters-winnaar Nico Hülkenberg test Formule 1 bij Williams

hlkenberg_hairpin

Gisteravond was het nog een belangrijk gespreksonderwerp tijdens de uitreiking van de "Autosport Awards" in Londen. Vele insiders verbaasden zich erover dat BMW-Sauber Nico Hülkenberg niet had uitgenodigd om deze week voor het team in Jerez te testen. Goed, Marko Asmer is begrijpelijk, als winnaar van het Brits F3-kampioenschap, maar de keuze voor de Spanjaard Vila zorgde overal voor verwondering, net zoals het feit dat BMW Hülkenberg, nota bene iemand uit de "eigen" Formule BMW, liet liggen. Nog geen 24 uur later komt echter het nieuws dat Hülkenberg, eerder dit jaar van de Zandvoort Masters of Formula 3, deze week toch Formule 1 gaat testen. Morgen en overmorgen komt de rijder uit Emmerich, die perfect Nederlands spreekt, in actie voor Williams.

Tekst: René de Boer
Foto: Gargantini/F3 Euro Series

Twee dagen testen in Jerez
Het geluid van zijn mobiele telefoon klinkt al anders als we hem bellen. Hülkenberg is dus in het buitenland, om precies te zijn in Spanje. "Ja, het is waar", bevestigt Hülkenberg tegenover AUTOSPORT.NL. "Morgen en overmorgen rijd ik bij Williams, morgen samen met Nakajima en overmorgen samen met Rosberg." Hülkenberg zegt "zo'n één, twee weken geleden" het bevestigende telefoontje vanuit de renstal in Didcot te hebben ontvangen. "We zijn al een tijdje met Williams in gesprek", verklaart hij.

"Heb goed geslapen, en dat doe ik de komende nacht ook"
Nico Hülkenberg vloog vanmorgen vroeg naar Jerez. Van zenuwen voor zijn eerste optreden met een Formule 1-auto is bij hem op geen enkele wijze sprake. "Ik heb vannacht goed geslapen en dat doe ik de komende nacht ook", zegt hij, cool als altijd. "Ik weet dat ik een goede prestatie kan laten zien en daarvoor ga ik mijn best doen!"

Nog geen zekerheid over verdere verloop
Wat er verder van deze tweedaagse test moet worden verwacht, is nog niet geheel duidelijk. Hülkenbergs manager Willi Weber benadrukte de afgelopen weken meerdere malen, dat de voornaamste taak voor de Duitse coureur volgend jaar de deelname aan de Formule 3 Euro Serie is. Eerder deze week werd officieel bevestigd dat Hülkenberg ook in 2008 met het Franse ART-team (voorheen ASM) aan de Formule 3 Euro Serie zal deelnemen. Met een eventuele rol als testrijder of "derde coureur" is dat naar alle waarschijnlijkheid moeilijk te combineren. Anderzijds: nu Kazuki Nakajima, mede op verzoek van motorleverancier Toyota, bij Williams is gepromoveerd van test- tot vaste rijder, is er natuurlijk wel een vacature bij het team...
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet