Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Diskwalificatie Liuzzi bezorgt Spyker eerste punt

Adrian Sutil heeft gisteren uit handen van de baancommissarissen het eerste puntje voor Spyker behaald. De Duitser eindigde als negende tijdens de verregende Japanse GP, vlak achter Vitantonio Liuzzi. Na afloop van de race werd Liuzzi echter bestraft voor inhalen onder geel en de 25 seconden straf wierpen hem terug tot achter Sutil.

Tekst: Daan Jeuken

Vitantonio Liuzzi was het niet eens met deze beslissing, want volgens de Italiaan was hij onschuldig. “Ik wilde Sutil aanvankelijk op het rechte stuk inhalen, want daar was hij langzamer dan ik. Maar toen ik over start/finish kwam zag ik dat er een gele vlag hing, dus ging ik terug. Toen heb ik hem na de eerste bocht ingehaald, daar hing de groene vlag uit.”

Met deze lezing was de wedstrijdleiding het niet eens, en zij besloten een straf uit te delen. Ook Adrian Sutil was het eens met de baancommissarissen. “Het was de goede beslissing, want er was daar geen groene vlag. Wij hebben dit puntje dus rechtmatig verdiend en het is loon na al het harde werken van dit jaar. Eindelijk wordt het uitbetaald en dat voelt goed, ook al hebben we het niet op de baan behaald.”

Teambaas Colin Kolles was eveneens overtuigd van de schuld van Liuzzi. “We hebben duidelijk bewijs dat Liuzzi Adrian inhaalde onder geel, en ik ben blij dat de stewards het hiermee eens waren. Dit punt, ons eerste puntje ooit, is een beloning voor Adrian, die perfect reed. Ook voor het team is dit een boost. We hebben dit jaar hard gewerkt en deze mijlpaal moet voor ons een opstap zijn om vaker in de punten te komen, en dan op reguliere basis.”

Overigens is het puntje van Spyker nog niet helemaal definitief, want Toro Rosso heeft aangegeven in beroep te gaan tegen het besluit.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet