Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Retro diversen

Retro: Erik Hazelhoff Roelfzema (1917-2007)

ehr_240

Oud-verzetsstrijder Erik Siebren Hazelhoff Roelfzema, beter bekend als de “Soldaat van Oranje”, die afgelopen woensdag op 90-jarige leeftijd overleed op Hawaï, waar hij woonde, speelde ook een prominente rol in de historie van de Nederlandse autosport. Hij stond aan de basis van het Racing Team Holland, waarmee zovele Nederlandse coureurs, waaronder Ben Pon, Henk van Zalinge, Rob Slotemaker, David en Gijs van Lennep, Wim Loos en later Jan Lammers, Arie Luyendijk en Huub Rothengatter, zovele successen vierden. Tijdens een ontmoeting tussen Hazelhoff Roelfzema en Ben van Marken in New York in 1958 werd er al meteen over autosport gesproken. Hazelhoff was zijdelings bij de autosport betrokken vanwege de ambitie van zijn zoon, Erik junior, om autocoureur te worden. Hij vond dat er iets voor de Nederlandse autosport gedaan moest worden. “Die stomme Italianen en Moffen bepalen alweer het beeld in de racerij”, zei Hazelhoff tegen Van Marken in 1958.

Hazelhoff wilde zijn zoon wel helpen in de autosport, maar alleen als junior een test zou doen en een expert zou verklaren dat hij talent had. In het voorjaar van 1964 deed hij deze test in Modena bij Piero Taruffi. Hazelhoff senior verklaarde: “Ik had altijd al belangstelling voor de racerij. Het is niet juist om te denken dat het alleen maar vanwege mijn zoon begon. Ik vroeg me altijd af waarom de Nederlanders niet op topniveau zouden kunnen presteren.” In 1963 vond er opnieuw een ontmoeting plaats tussen Hazelhoff en Van Marken, ditmaal in Hazelhofs huis in Wassenaar. Toen werd besloten een stichting op te richten voor het behartigen van de Nederlandse belangen in de autosport. Dat leidde tot een latere bijeenkomst in de legendarische “Vijverhut” van Henk Paap. Daar vond de eigenlijke oprichting van Racing Team Holland plaats. Vele jaren later, terugkijkend op die periode, verklaarde Hazelhoff: “Had de oude Ben Pon ons niet ondersteund door auto’s te geven waarmee we konden racen, dan was het allemaal niet gebeurd.”

De historie van het Racing Team Holland, waarin ook de rol van Hazelhoff Roelfzema uitgebreid wordt belicht, is geboekstaafd in het recentelijk verschenen Engelstalige boek “racing team holland – the history of the Dutch racing team” van Rob Wiedenhoff en Ed Heuvink (uitgave Stichting Racing for Holland, ISBN 978-90-811894-1-5).

Tekst: René de Boer
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet