Drivestyle: Michelin presenteert restaurantselectie 2025

Bibendum verwelkomde de gasten
Voor het tweede jaar in successie vond de bekendmaking van de geselecteerde restaurants voor de Nederlandse editie van de Guide Michelin plaats in Maastricht, wederom in combinatie met de horecavakbeurs BBB in het MECC. Voor Michelin is het een jubileumjaar, waarin het 125-jarig bestaan van de bekende rode restaurantgids gevierd wordt, al bestaat die in ons land alleen nog maar in digitale vorm. De bekendmaking is altijd een feestelijke aangelegenheid, waarbij ook AUTOSPORT.NL weer met veel plezier aanwezig was.
Tekst: René de Boer (vanuit Maastricht. X/Bluesky: @renedeboer)
Foto's: Rebocar/R. de Boer

Het bekende stersymbool als klassificatie voor goede restaurants.

Gezellige sfeer en flinke drukte tijdens de ontvangst voorafgaand aan de presentatie.

Werner Loens (l.), hier op de foto met uw redacteur, was jarenlang inspecteur voor de Guide Michelin en daarna directeur van de gids voor de Benelux. Hij nam in april vorig jaar afscheid en schreef de afgelopen maanden een uitermate lezenswaardig boek over zijn ervaringen, dat afgelopen maand verscheen.

Natuurlijk maakte uw redacteur van de gelegenheid gebruik om zijn exemplaar van het boek door Loens van een opdracht en handtekening te laten voorzien.

En ook de traditionele foto met Bibendum mocht uiteraard niet ontbreken.

Simone van Trier, hier op de foto, presenteerde de bijeenkomst wederom op de van haar bekende warme, betrokken en deskundige wijze, ditmaal bijgestaan door de Begische Laura Beyne als co-host.

Een goed gevuld Auditorium.

Er werd gestart met de bekendmaking van de nieuw onderscheiden restaurants met een groene ster, sinds enkele jaren bij Michelin het symbool voor duurzaamheid. Dat zijn er dit jaar twee, Konijnenvoer van Demian Parasmo in Arnhem en Tres van Michael van der Kroft in Rotterdam.

Natuurlijk werd er stilgestaan bij de afgelopen voorjaar overleden driesterrenchef Jonnie Boer. Een minutenlange staande ovatie voor zijn weduwe Thérèse, de kinderen Jimmie en Isabelle en chefkok Nelson Tanate, die het stokje overnam, was een duidelijke blijk van waardering en een hart onder de riem. Postuum werd de Mentorship Award toegekend aan Jonnie Boer, die heel wat mensen in het culinaire vak heeft opgeleid.

Met Restaurant Calva van Tom Beckers in Nootdorp, Choux van Merijn van Berlo in Amsterda, CUEvan George Katara in Amsterdam, Noveale van Daniel Duijster Gomero in Delft en Olde Marckt van Bram Stoverink in Aalten werden er vijf restaurants voor het eerst beloond met één ster. Voor Bram Stoverink was er een extra erkenning in de vorm van de Young Chef Award. Andere speciale awards, naast de al genoemde Mentorship Award, waren er voor Sandra en Michelle van de Bunt van De Leuf in Ubachsberg met de Service Award en Ylja Berends van WY. in Maastricht met de Sommelier Award.

Soenil Bahadoer, ook bekend als de 'Spicy Chef', verruilde deze zomer 'De Lindehof' in Nuenen, waar hij twee sterren bij elkaar kookte, voor het nieuwe GEM. by Soenil Bahadoer in kasteel Gemert. Ondanks dat hij daar samen met zijn partner Annu Bachu pas sinds juli open is, werd hij nu al met twee sterren beloond. Het andere nieuwe twee-sterrenrestaurant is Create by Guido Braeken in het Limburgse Eijsden.

Dat de Michelin-inspecteurs er alle vertrouwen in hebben dat het kwaliteitsniveau in 'De Librije' na het overlijden van Jonnie Boer ook door Nelson Tanate wordt gehandhaafd, bleek wel uit het feit dat het restaurant in Zwolle zijn drie sterren mocht behouden en daarmee het enige restaurant met deze klassificatie in ons land is. Met in totaal vijf nieuwe één-ster-restaurants en twee nieuwe tweesterrenzaken, plus twee groene-ster-restaurants, vonden sommigen dat Michelin dit jaar in Nederland wel wat zuinigjes was. De door velen verwachte derde ster voor Brut 1872 van Hans van Wolde in Reijmerstok kwam er niet, en ook andere die als kanshebbers voor een hogere klassificatie moeten nog wachten. Anderen wezen daarentegen op het feit dat de waarde van een ster misschien wel groter wordt wanneer ze niet zo scheutig worden uitgedeeld.

Natuurlijk genoten de onderscheiden chefs en hun teams van het moment op het podium, terwijl er na afloop van het officiële gedeelte nog de nodige foto's met Bibendum gemaakt konden worden, zoals hier het team van De Librije.

Ook Soenil Bahadoer en Annu Bachu mochten nog even in de schijnwerpers.

Daarna volgde nog een plezierig samenzijn, waarbij de champagne van partner Pomery uitstekend smaakte.

Ook de nodige smakelijke gerechtjes ontbraken niet, zoals deze mabré van eendenlever met pekelvlees, portappel en knolselderij.

Of deze getrancheerde kalfslende met pulled kalfswang, spinazie, najaarsgroende en madeire jus. Het was weer een smakelijke en aangename middag!