Racing shows: Voisin en ander moois in Reims
De creaties van Gabriel Voisin waren ditmaal het thema van de speciale expositie in Reims
"Salon Champenois du véhicule de collection" is de wat omslachtige benaming van de jaarlijkse klassiekerbeurs in de Franse stad Reims, de grootste van Frankrijk als het gaat om onderdelen voor klassieke auto's. Het evenement vond afgelopen weekeinde voor de 37e keer plaats en voor het eerst sinds 2019 was ook uw verslaggever weer eens ter plekke. Het expo-complex in Reims is sindsdien aanmerkelijk gemoderniseerd en een stuk lichter en frisser geworden. Ook de sanitair- en horecafaciliteiten zijn aanzienlijk verbeterd. We ontmoetten er weer vele bekeneden, zagen er vele mooie auto's en breidden de eigen verzameling van automobilia weer uit met een paar leuke items. En natuurlijk verzamelden we ook materiaal voor een impressie op deze site. Voor de rest is Reims een zeer prettige stad om een (al dan niet verlengd) weekeinde door te brengen.
Tekst: René de Boer (X/Bluesky: @renedeboer)
Foto's: Rebocar/R. de Boer
Gabriel Voisin was voor de eerste wereldoorlog actief in de vliegtuigbouw, maar richte zich na de oorlog op auto's. Ook in competitie waren deze succesvol, zzoals deze auto, waarmee in 1922 de wedstrijd 'Les routes pavées du Nord' gewonnen werd. Daarbij was het noet alleen maar spartaanse functionaliteit, want Hermès zorgde voor de lederen bekleding. Getuige de naam van Ricciardo is de auto ook gebruikt voor een parade van Formule 1-coureurs.
Met deze creatie van Voisin nam het rijdersduo Bordino/Lamberjack, vergezeld door Lamberjack junior, in 1922 deel aan de wegwedstrijd Parijs-Milaan. Let op het vervaarlijk uitziende ornament bovenop de grille...
Een exact gemaakte replica van de eerste wedstrijdauto van Avions Voisin, de C1 Course uit 1920, die werd aangedreven door een vierliter viercilindermotor.
Deze Voisin was in 1927 goed voor een wereldrecord op Montlhéry met een gemiddelde van 113 mijl per uur over een periode van 28 uur.
Een ander thema voor een speciale presentatie van de organisatie was "vrouwen en auto's", tenslotte was het zaterdag ook nog eens internationale vrouwendag. Dat het daarbij niet alleen om kleinere auto's ging, zoals de Citroën 2CV, waarvan links op de foto nog een stukje zichtbaar is, bleek wel uit deze Rosengart uit 1932, met duidelijk aanwezige sportieve ambities.
Iets buiten Reims bevindt zich het Circuit de Gueux, een stratencircuits waarop roemruchte wedstrijden verreden zijn, inclusief Formule 1 en sportwagens. Een enthousiaste vereniging houdt wat er nog over is van tribunes, pits en wedstrijdtoren in stand en is ook altijd op de beurs vertegenwoordigd. Via een simulator (vijf euro per sessie) konden bezoekers hun eigen talenten beproeven.
Anders dan de huidige eenheidsworst in de junior-formulewagenklassen, allemaal het resultaat van aanbestedingen, bood een klasse als Forrmule Ford bij uitstek ruimte voor creativiteit van chassisconstructeurs, waardoor er met name in het Verenigd Koninkrijk een bloeiende industrie ontstond. Hier een Russell-Alexis Mk14-Formule Ford 1600.
Typisch Frans is dan weer DB, het merk van Charles Deutsch en René Bonnet, die met hun creaties onder andere in Le Mans furore maakten. De bij de 'Amicale DB' geëxposeerde Panhard CD was de eerste creatie van Charles Deutsch (vandaar de type-aanduiding) nadat hij de samenwerking met Bonnet had beëindigd en voor Panhard verder ging.
Nog zo'n Frans fenomeen, CG, of te wel Chappe et Gessalin, een automerk dat sportieve modellen op Simca-basis creëerde.
Blijft leuk om te zien hoe het allemaa in stand gehouden wordt.
Alpine mag uiteraard ook niet ontbreken.