Formule 1: Alle tien auto’s tegelijk gelanceerd op F1 75 Live

Of het een show was waar alle miljoenen fans van de Formule 1 naar uitkeken, was maar helemaal de vraag. Maar de Formule 1 wilde graag een feestje bouwen ter gelegenheid van zijn 75-jarig bestaan – een jubileum dat overigens berust op een misverstand – en dus werden deze winter alle presentaties van de tien F1-teams op één hoop gegooid en mediageniek verpakt in een circusshow die vanavond plaatsvond in de O2 in Londen. Het spektakel bleek losser en vrolijker dan verwacht.
Tekst: Mattijs Diepraam
Foto’s: F1, Stake F1 Team KICK Sauber, BWT Alpine F1 Team, Red Bull Content Pool
Overigens betrof het geen lanceringen met de ware auto’s van 2025, maar ging het eerder om een reeks ‘livery reveals’ met hulp van de ontwerpen van 2024. Onder meer McLaren, Williams en Haas hadden hun auto al klaar, terwijl andere teams hun nieuwe boreling voorafgaand aan de collectieve test in Bahrein het licht laten zien. Bij de aparte onthullingen die de afgelopen jaren plaatsvonden, was dat overigens ook al vaak zo: ofwel een oude auto, ofwel een auto waarvan de meeste fans al vluchtig beeld hadden gezien vanwege een filmdag voorafgaand aan de première. En ook niet anders: de meeste kleuren waren zo goed als hetzelfde als vorig jaar, al gold dat in mindere mate voor bijvoorbeeld Sauber, Racing Bulls en Alpine.

En dus was F1 75 Live vooral een feestelijk startschot van het 75e seizoen Formule 1. Met muziek van Machine Gun Kelly, Take That, Kane Brown en Are We Dreaming. Met een presentator die als standupper de harde grappen à la Ricky Gervais bij de Golden Globes niet schuwde – een F1-wereld die zichzelf even niet zo serieus nam, dat kon slechter. Met alle teambazen, die inmiddels tenslotte ook zelf sterren zijn (en van wie Andy Cowell en Christian Horner gewoon zelf hun onthulling presenteerden). Met alle coureurs, van wie de regerend kampioen het zich met tegenzin liet aanleunen. Met diverse intermezzo’s, bijvoorbeeld voor de F1-film met Brad Pitt die deze zomer zijn opwachting maakt in de bioscoop.
Bij de meeste lanceringen zelve kreeg het bombast toch weer de overhand, met veel licht en nog meer geluid. Positieve verrassing was die van Red Bull, dat alles uit de kast had getrokken voor een sympathiek filmpje met low riders, motocrossers en vooral veel gewone jonge mensen, die daarna ook de vloer van de O2 betraden. (En Verstappen? Die kwam niet aan het woord.) Ferrari en McLaren, die hun glorieuze verleden eerden, en Lewis Hamilton en Lando Norris, die de sfeer opzogen en het maximale uit hun thuiswedstrijd haalden, lieten zich ook van hun beste kant zien. Zo maakte de show duidelijk dat de Formule 1 weliswaar Europa steeds meer achter zich laat, maar voor de o zo belangrijke ‘fan involvement’ toch weer de bakermat nodig heeft.

Maar dat 75e seizoen Formule 1? Tja. Met grotere nauwkeurigheid moeten we dat natuurlijk het 75e seizoen van het wereldkampioenschap noemen – feitelijk het 76e als je vanaf 1950 telt. Al is dat niet de ernstigste faux-pas. Het eerste reglement voor de hoogste Grand Prix-klasse dat ‘Formule 1’ werd genoemd, zag immers al in 1946 het licht. Daarna was 1947 het eerste volledige seizoen waarin F1-races werden verreden.
Het wereldkampioenschap dat in 1950 van start ging, was bovendien geen wereldkampioenschap Formule 1. Het was het ‘WK voor coureurs’, zoals de letterlijke vertaling van de officiële Franse titel luidde. Het zal dan ook niet verbazen dat het sportwagenkampioenschap dat een paar jaar later het licht zag, door het leven ging als het ‘WK voor merken’.

Omdat Formule 1 de hoogste klasse was en is, werden veruit de meeste GP’s verreden onder het F1-reglement, maar dat was geen vanzelfsprekendheid. Ook de Indianapolis 500 maakte tot 1960 deel uit van het kampioenschap. De rol van de FIA bleef beperkt tot het aanwijzen van de races die dat seizoen WK-status zouden hebben. Dus toen GP-organisatoren in 1952 en ’53 massaal besloten om bij gebrek aan competitieve F1-auto’s hun races uit te schrijven voor F2-auto’s, was er die seizoenen geen enkele F1-auto te bekennen in een WK-wedstrijd. Niets dat de wereldbond daaraan kon doen.
Het ouderwetse Championnat du Monde des Conducteurs duurde voort totdat eind jaren zeventig de FISA/FOCA-oorlog uitbrak. Om de FOCA een slag toe te dienen, hief de FIA in 1980 het oude WK op, om dat met ingang van 1981 te vervangen door het huidige FIA Formula 1 World Championship. Even leken er twee kampioenschappen naast elkaar te ontstaan, maar de gewapende vrede kwam begin 1981 tot stand via de eerste Concorde-overeenkomst. Daarin kreeg de FOCA alle merk- en uitzendrechten van de Formule 1 in handen, de FIA kreeg via het FIA Formula 1 World Championship het alleenrecht in het uitschrijven van F1-races – win-win, behalve voor de individuele GP-organisatoren, doorgaans de nationale bonden, die hun macht zagen verschrompelen. Strikt genomen is dit dus het 45e seizoen van het WK Formule 1 en het 79e seizoen van de Formule 1 als benaming voor auto’s die Grand Prix-wedstrijden rijden.

Tijd om na deze uiteenzetting op een rij te zetten welke teams, auto’s en coureurs aan het F1-seizoen 2025 beginnen:
McLaren F1 Team
McLaren-Mercedes MCL39
4. Lando Norris (GB)
81. Oscar Piastri (AUS)
R. Patricio O’Ward (MEX)
Scuderia Ferrari HP
Ferrari SF-25
16. Charles Leclerc (MC)
44. Lewis Hamilton (GB)
R. Guanyu Zhou (CN), Antonio Giovinazzi (I), Dino Beganovic (S)
Oracle Red Bull Racing
Red Bull-RBPT Honda RB21
1. Max Verstappen (NL)
30. Liam Lawson (NZ)
R. Tuki Tsunoda (J), Arvid Lindblad (GB)
Mercedes AMG Petronas Formula One Team
Mercedes MGP W16
12. Andrea Kimi Antonelli (I)
63. George Russell (GB)
R. Valtteri Bottas (FIN), Frederik Vesti (DK)
Aston Martin Aramco Formula One Team
Aston Martin-Mercedes AMR25
14. Fernando Alonso (E)
18. Lance Stroll (CDN)
R. Felipe Drugovich (BR), Stoffel Vandoorne (B)
BWT Alpine F1 Team
Alpine-Renault A525
7. Jack Doohan (AUS)
10. Pierre Gasly (F)
R. Franco Colapinto (RA), Ryo Hirakawa (J), Paul Aron (EE)
MoneyGram Haas F1 Team
Haas-Ferrari VF25
31. Esteban Ocon (F)
87. Oliver Bearman (GB)
R. Ritomo Miyata (J)
Visa Cash App Racing Bulls Formula One Team
Racing Bulls-RBPT Honda VCARB02
6. Isack Hadjar (F)
22. Yuki Tsunoda (J)
R. Ayumu Iwasa (J)
Atlassian Williams Racing
Williams-Mercedes FW47
23. Alex Albon (T)
55. Carlos Sainz (E)
R. Luke Browning (GB)
Stake F1 Team KICK Sauber
Sauber-Ferrari C45
5. Gabriel Bortoleto (BR)
27. Nico Hülkenberg (D)