Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT World Challenge Asia: Nissan wint voor het eerst sinds 2018, Gounon zegeviert op Suzuka

240707 Start
31 auto's namen deel op Suzuka nadat de LMcorsa-Ferrari werd teruggetrokken vanwege een crash in de kwalificatie van Shigekazu Wakisaka

De Fanatec GT World Challenge Asia powered by AWS bleef in Japan voor de vierde ronde van het seizoen op het Suzuka International Racing Course. De pitstops bleken cruciaal in Race 1 en Nissan-team 5ZIGEN kwam daar als beste uit met 'Hirobon' en Yu Kanamaru. In Race 2 reden Jules Gounon en Zhou Bihuang (Climax Racing) vanaf de pole naar de overwinning.

Tekst: Vincent Bruins (X: @VincentJBruins)
Foto's: SRO


Akash Nandy (Audi Sport Asia Team Absolute) mocht de zaterdagsrace vanaf de pole position aanvangen, op de voet gevolgd door de andere R8 van Cheng Congfu (FAW Audi Sport Asia Racing Team), Yuan Bo (Origine Motorsport) en 'Hirobon'. Vutthikorn Inthraphuvasak (AAS Phantom Global Racing) kwam in de bandenstapels terecht, terwijl Yudai Uchida (Vincenzo Sospiri Racing) vast kwam te staan in de grindbak, en dus moest de Safety Car op de baan komen. Dit viel tegelijkertijd met de zogeheten pit stop window, de tien minuten binnen de race van een uur waarin de rijderswissel moet plaatsvinden. Kanamaru verliet als eerste de pits na de GT-R Nismo GT3 van 'Hirobon' te hebben overgenomen. Vervolgens was het puur een kwestie van Laurin Heinrich, de ploegmaat van titlekandidaat Lu Wei in de Origine-Porsche, achter zich te houden en dat lukte met een voorsprong van slechts 0.206 seconden.

240706 HirobonKanamaru
Na meerdere podiums in 2023 en eerder dit jaar zat er nu eindelijk een overwinning in voor de 5ZIGEN-Nissan van 'Hirobon' en Kanamaru

'Hirobon' en Kanamaru bezorgden Nissan haar eerste GT World Challenge Asia-overwinning sinds Fuji in 2018, toen Alexandre Imperatori en Yukinori Taniguchi wonnen voor KCMG. De strijd om het laatste podium plekje achter Heinrich en Lu eindigde in tranen. Yuans teamgenoot Ye Hongli spinde Chengs ploegmaat Adderly Fong in de rondte en dus konden Mikaël Grenier en Prince Abu Bakar Ibrahim (Triple Eight JMR) de derde plek innemen. Na een tijdstraf voor Ye en Yuan konden André Canard en Finn Gehrsitz (Absolute Corse) en Yuta Kamimura en Hiroaki Nagai (Porsche Center Okazaki) het Silver-Am-podium afmaken. Huang Ruohan en Markus Winkelhock (Audi Sport Asia Team Absolute) sleepten de laatste Pro-Am-podiumpositie binnen met P5 algemeen. Eshan Pieris en Tanart Sathienthirakul (Absolute Racing) wonnen in de Silver Cup dankzij de pech van Cheng en Fong, voor Nandy en James Yu. David Tjiptobiantoro (Garage 75) breidde zijn kampioenschapsleiding in de Am-klasse uit met de zege samen met Christian Colombo.

240706 PierisSathienthirakul
Absolute Racing leidt de rijderskampioenschappen in Pro-Am met Liu en Picariello, en in de Silver Cup met Pieris en Sathienthirakul

UITSLAG RACE 1

Gounon was het snelst in de kwalificatie voor de zondagsrace, maar de Mercedes-AMG-fabriekscoureur uit Andorra verloor de leiding aan Heinrich. Yu ging achterwaarts door Spoon Curve na een tik van Tomonobu Fujii (D'station Racing) en werd vervolgens hard geraakt door soloamateur Mineki Okura (The Spirit of FFF Racing), die zijn vaste ploegmaatje Hiroshi Hamaguchi moest missen vanwege de 4-uursrace op Imola van de European Le Mans Series. Na die eerste neutralisatie kon Gounon niet de eerste plek weer afpakken, maar Zhou kwam na de pitstops aan de leiding door de successtrafseconden voor Lu. De herstart na een Safety Car-periode voor de koprol van Sun Jingzu (Phantom Global Racing) wist Zhou te overleven en dus ging de Climax Racing-junior er samen met Gounon met de overwinning vandoor voor Anthony Liu en Alessio Picariello (Absolute Racing) en Heinrich en Lu.

240707 GounonZhou
Gounon wint alles wat er te winnen valt in de GT3-racerij en nu dus ook in de GT World Challenge Asia

Na een penalty voor een te korte pitstop verloren Canard en Gehrsitz de Silver-Am-zege aan Ye en Yuan. De Nederlander Maxime Oosten werd indrukwekkend tweede in de klasse samen met Ruan Cun Fan in een BMW van Team KRC. Tsubasa Kondo en Kiyoshi Uchiyama (Porsche Center Okazaki) maakten het Silver-Am-podium af. Cheng en Fong namen revanche en wonnen de Silver Cup in Race 2 voor de Harmony-Ferrari van Liang Jiatong en Luo Kailuo, en kampioenschapsleiders in de klasse Pieris en Sathienthirakul. Andrew Macpherson en Ben Porter (AMAC Motorsport) verloren op de zaterdag in de slotfase de eerste plek, maar het Australische duo kwam nu over de streep met de overwinning in de Am-klasse voor Colombo en Tjiptobiantoro.

240707 OostenRuan
Na de derde plek in Fuji verdiende Oosten zijn tweede podium met de tweede finishpositie op Suzuka

UITSLAG RACE 2

De Fanatec GT World Challenge Asia powered by AWS blijft nog even in Japan voor het een na laatste raceweekend van het seizoen op Okayama International Circuit op 24 en 25 augustus.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet