Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Racing Shows

Racing Shows: 125 jaar Fiat en 75 jaar Abarth in Autoworld Brussel. La Dolce Vita

Liefhebbers van exposities komen de komende maanden niets tekort. Recentelijk bezocht collega René de Boer in Den Haag bij het Louwmuseum de expositie Supercars of the 90’s. En voor wie al dit moois nog nooit mooi genoeg is kan tot 4 september a.s. in het Brusselse Autoworld de themaexposities FIAT 125 Years en 75 jaar Abarth bezoeken. En daarbij wordt het thema Sportiviteit met hoofdletters geschreven.

2024 Fiat Abath 124 131
Fiat heeft altijd een sportief image gehad. En Abarth speelde een grote rol in hun sportieve geschiedenis.

Tekst en Foto’s: Willem J. Staat

125 jaar Fiat en 75 jaar Abarth in Autoworld Brussel. La Dolce Vita
Het merk FIAT is natuurlijk altijd een draaiende motor van de Italiaanse economie geweest en wordt daarom dit jaar in Brussel nog eens extra in het zonnetje gezet. In 1899 heerst er crisis in Italië. Maar het land van de laars zal al gauw de automobiel dicht tegen het hart drukken. Enkel de Paus kan er op meer verering rekenen dan de auto. Het is Giovanni Agnelli die het vakmanschap, het technisch vernuft en de onmiskenbare Italiaanse flair weet te combineren op industriële schaal met z’n Fabbrica Italiana Automobili Torino, kortweg Fiat. En af en toe gaat het merk op zoek naar sportief succes. Het bekendste gevolg daarvan is ‘Mephistopheles,’ een waar monster uitgerust met een vliegtuigmotor dat snelheidsrecords behaalt voor Fiat.

2024 1914 Fiat S57 14B
Direct vanaf het begin was het merk al in de sport actief. Hier de S57/14B uit 1914


Direct na WW2 heerst er opnieuw crisis in Italië maar de Fiat Topolino met de naar buitenslaande portieren trekt de economie deels uit het diepe dal waarin het land zich bevindt. Later werden de Fiat Cinquecento en de Fiat Panda massaproducten die de Italiaanse economie draaiende weten te houden. Maar de Italiaanse constructeur brengt in de loop der jaren een reeks van prachtige sportieve modellen op de markt. Eigenlijk meer dan je eigenlijk zult vermoeden. Prachtig is bijv. de Fiat Otto VU die van 1952 tot 1954 met een V8 motor werd geproduceerd.

In 1961 brengt men bij Fiat de 2300 Coupé op de markt. Het model is jarenlang uit vlaggenschip ofwel het uithangbord van het concern.Maar ook het merk Abarth wordt direct bij binnenkomst, afkomstig uit de collectie van Guy Moerenhout uit het Belgische Lier nabij Antwerpen, direct met een aantal prachtige racers uit de 50er en 60e jaren in het zonnetje gezet. Wij waren al eens eerder bij Moerenhout te gast maar in April 2025 hoopt Moerenhout een totaal vernieuwd museum te openen. De in 1908 geboren Carlo Abarth behoeft voor de lezers van www. autosport.nl nauwelijks nog introductie.

De Oostenrijker Carlo Abarth begon als motorracer en wordt importeur van Porsches nadat hij met de secretaresse van Anton Piëch (de schoonzoon van Ferdinand Porsche) in het huwelijk is getreden. Hij richtte het sportwagenmerk CIS Italia op maar dat ging helaas al snel over de kop. In 1951 verhuisde Abarth definitief naar Turijn en werd Italiaans staatsburger. Vervolgens richt hij zich op de tuningmarkt in het onderste segment.

2024 Fiat 501 S Achterzijde
De achterzijde van de SS/14B uit 1914

In 1971 verkocht Abarth zijn bedrijf definitief aan Fiat waarbij het Italiaanse merk zich eigenlijk specifiek op de rallysport concentreert. Met de Fiat 128 rally en de prachtig gelijnde Fiat 131 Abarth rally sleept het merk talloze titels in de wacht. Een deel van de sportactiviteiten ging over naar Osella waar men zich bezighield met de sportwagenracerij. Osella flirtte korte tijd met de Formule 2 en de Formule 1 maar concentreerde zich daarna weer op de productie van 2L sportscars voor heuvelklims. Recentelijk startte de productie van de Osella P31. Carlo Abarth overleed in 1979 op 71 jarige leeftijd aan een ernstige ziekte.

2024 Fiat 501 S 1924
Exact 100 Jaar oud. Deze prachtige Fiat 501S uit 1924.

Het merk met het logo van de schorpioen werd wereldberoemd. Niet alleen vanwege de getunede Abarthjes waarmee o.a. Ed Swart, Toine Hezemans, Ab Goedemans en o.a. Arturo Merzario talloze successen wisten te behalen maar ook vanwege de befaamde Abarth uitlaten die vele jongeren in de “roaring sixties” op hun auto wisten te monteren. Anneliese Abarth leerde Carlo in 1964 kennen en leefde 15 jaar lang met hem samen. Kort voor zijn dood in 1979 trouwde het paar. In 2009 schreef zij het boek “Mein Leben mit dem genialen Autoconstructeur”

Ter gelegenheid van deze prachtige expositie zijn er enkele prachtige Italiaanse publicaties van de diverse modellen met prachtige historische foto’s en details in Autoworld verkrijgbaar. Tijd voor een fotografische rondgang.

2024 Geschiedenis Giovanni Agnelli
De geschiedenis van de oprichter en het merk wordt uiteengezet.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet