Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Weersomstandigheden maken van Chicago een anticlimax. Zege voor Alex Bowman

Evenals vorig jaar zorgden de weersomstandigheden voor een chaotisch verloop voor de wedstrijd in Chicago. Het verschil met 2023? De wedstrijd was eigenlijk een grote anticlimax vergeleken met de voorgaande editie. De beide smaakmakers SVG en Kyle Larson werden beiden uitgeschakeld. De zege ging naar Alex Bowman.

#16: Shane Van Gisbergen, Kaulig Racing, Wendy's Saucy Nuggs Chevrolet Camaro and #54: Ty Gibbs, Joe Gibbs Racing, Monster Energy Toyota Camry
Het duel dat er tussen SVG(links) en Ty Gibbs(rechts)er nooit kwam.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: NASCAR/Toyota Racing USA


Weersomstandigheden maken van Chicago een anticlimax. Zege voor Alex Bowman

De wedstrijd in Chicago begon al met ruim veertig minuten vertragingen omdat enkele actievoerders tegen de oorlog in Gaza zich aan de hekken hadden vastgeketend voordat ze afgevoerd konden worden. Ook de weersomstandigheden verslechterden daarna eigenlijk met de minuut. De wedstrijd moest meer dan een uur onderbroken worden. Winnaar Alex Bowman kon het echter weinig schelen. Die behaalde na 80 wedstrijden eindelijk zijn achtste Cup-overwinning.

#54: Ty Gibbs, Joe Gibbs Racing, Monster Energy Toyota Camry
Toen de promotiedames voor de start, hier met Ty Gibbs, nog niet monsterlijk nat werden.

De No 48 Hendrick Motorsports Chevrolet van Alex Bowman ging in de 51e ronde aan de Ford Mustang van Joey Hand voorbij. Het gebeurde kort voordat Josh Berry in de bandenstapels eindigde en daarmee kwam er een definitief een einde aan de wedstrijd. Vanwege de onderbreking werd de wedstrijd al naar 58 ronden teruggebracht. Maar ook na 20.20u lokale tijd mocht er in de straten van Chicago niet meer geracet worden.

2024 Openingsfase
Mooie overzichtsfoto van de openingsfase met SVG, Bell, Gibbs en Larson nog dicht bij elkaar.

Voor Bowman’s crewchief Blake Harris betekende het eveneens zijn allereerste overwinning. Na de allerlaatste neutralisatie besloot Harris om Bowman op oude regenbanden op de baan te houden. Noch Christopher Bell noch Tyler Reddick slaagden er met hun Toyota ’s in om Bowman bij te houden. Bell’s progressie eindigde omdat hij in een groepje van vijf auto’s klem kwam te zitten terwijl Reddick in de allerlaatste ronde ook nog eens de muur raakte en volledig zijn momentum verloor.

2025 Toyota Camry XSE pace car
Overuren voor de Pacecar in Chicago.

Tyler Reddick: “We waren met een behoorlijke marge op Alex aan het inlopen maar ik weet eigenlijk niet wat er verder aan de hand was. Dit verbaast me een beetje. Ik had gewoon in de droge groove moeten blijven en ik had hier meer dan genoeg aan. Maar ik sneed iets te hard af.”

En evenals in Indycar eerder op de dag behaalde Bowman evenals Pato O’Ward zijn eerste overwinning sinds 2022. Bowman won op 6 maart 2022 voor het laatst op de Las Vegas Motor Speedway. Hij ging met een voorsprong van 3.447 seconden als eerste voor Tyler Reddick over de eindstreep. Terwijl vele concurrenten hun wonden in Chicago likten betekende het voor Bowman wel een enorme genoegdoening.

2024 Gibbs Larson
Weinig ideale omstandigheden voor Gibbs en Larson.


Alex Bowman: ‘’Man ik heb mijn rug bij Sprintcar-ongeluk gebroken. Had hersenletsel en sindsdien verliep alles wel een beetje beroerd. Je begint te twijfelen of je ooit nog de kans krijgt om een wedstrijd te winnen.”

De kansen van Bowman werden aanmerkelijk vergroot omdat de twee beste kanshebbers werden uitgeschakeld. Halverwege de herstart van het tweede segment veranderde het beeld van de wedstrijd dramatisch. Chase Briscoe verloor met de No 14 Ford Mustang de controle, gleed vervolgens richting bandenstapels en raakte daarbij nipt de No16 Camaro van Shane van Gisbergen. De impact duwde SVG’s auto tegen de buitenmuur waarna de auto tot stilstand kwam. Voor SVG betekende het einde wedstrijd. Een sensationele herhaling van vorig jaar of van de Xfinity-wedstrijd afgelopen zaterdag zat er jammer genoeg niet meer in.

2024 Kyle Larson
Na het verdwijnen uit de wedstrijd van SVG verdween ook Kyle Larson heel snel van het toneel. 

SVG: “Ik stuurde gewoon in, de auto was werkelijk echt goed maar toen werd ik keihard door iemand(Briscoe) van achteren geraakt. Totaal kapot. Wij gingen gewoon voor de leiding en het voelde ook nog eens goed aan om in de regen te vertrekken. Het is balen. Een ongelukkige fout van hem maar ik weet ook wel dat hij het zo niet bedoelde. Maar toen hij me net raakte kon ik er weinig aan doen. Natuurlijk ben ik teleurgesteld want wij beschikten over een geweldige Camaro. Ik had het gevoel dat ik goed reed. Het is jammer om er al zo vroeg uit te liggen en dat we het aan het einde niet meer konden proberen.”

Tegen de tijd dat Briscoe aan de No16 Chevy van SVG de genadeslag had toegebracht bevond Ty Gibbs zich aan de leiding. Hij had net de kop van Zane Smith overgenomen. Die was op oude regenbanden doorgegaan terwijl Bell na een onderbreking als eerste de pitlane verliet. Het veld voltooide de 25e ronde niet want vanwege de enorm slechte weersomstandigheden werd de wedstrijd voor een 1 uur en 43 minuten stilgelegd.

In de 34e ronde gleed Kyle Larson vrijwel ongeremd in de bandenstapels nadat hij getracht had om Gibbs onder de extreem slechte weersomstandigheden te ontwijken. Daarmee verdween een andere smaakmaker uit de wedstrijd. In een race waarin strategisch beslissingen chaos door het gehele startveld heen veroorzaakten reed Gibbs in totaal 17 ronden aan de leiding en zijn teamgenoot Christopher Bell 14. Gibbs en Reddick lieten in de 43e ronde slicks monteren maar kregen niet meer de kans om nog vooraan te komen.

Oud DTM-coureur Joey Hand lag zelfs acht ronden aan de leiding. Joey Hand: “Ik heb op vrijwel elk stratencircuit in het land en op veel circuits in de gehele wereld geracet maar zo’n decor als hier vind je werkelijk nergens!” Jammer dat de weersomstandigheden het verknalden.

2024 Bowman
Voor Alex Bowman werd het een prachtige dag. Voor de concurrentie en de vele bezoekers was het een mindere om op terug te blikken. Maar voor Bowman zeker een terechte overwinning. Ook al was er na de wedstrijd nog een akkefietje met Bubba Wallace.

Uitslag Grant Park 165 Chicago
1. (8) Alex Bowman, Chevrolet, 58 ronden
2. (4) Tyler Reddick, Toyota, 58 ronden
3. (2) Ty Gibbs, Toyota, 58 ronden
4. (38) Joey Hand, Ford, 58 ronden
5. (3) Michael McDowell, Ford, 58 ronden
6. (33) Ricky Stenhouse Jr., Chevrolet, 58 ronden
7. (26) Todd Gilliland, Ford, 58 ronden
8. (27) William Byron, Chevrolet, 58 ronden
9. (19) Kyle Busch, Chevrolet, 58 ronden
10. (17) Ryan Blaney, Ford, 58 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet