Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Strijdlustige SVG behaalt Xfinity-zege in Chicago

Shane van Gisbergen gaf afgelopen zaterdagmiddag een staaltje masterclass racen in “The Loop 110” op het stratencircuit van Chicago en behaalde zijn derde opeenvolgende Xfinity-roadcourse overwinning.

2024 SVG dak
Niet alleen SVG ging na zijn derde Xfinity-overwinning helemaal uit zijn dak maar ook de Amerikaanse fans. Mooier kan niet.


Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: NASCAR


Strijdlustige SVG behaalt Xfinity-zege in Chicago
Exact een jaar geleden behaalde SVG direct bij zijn debuut in Chicago zijn allereerste NASCAR Cup-overwinning. Het betekende een ommezwaai in de carriere van de Supercars-coureur die zijn vertrouwde domein verliet en overstapte naar de NASCAR-wereld. Fans die vorig jaar tijdens het eerste NASCAR-bezoek aan de Windy City moessonachtige regenbuien meemaakten konden zich zaterdagmiddag geen idealere zomerdag wensen. Volle tribunes waarvan volgens Julie Guise, één van de medeorganisatoren van het evenement in Chicago bijna de helft van de bezoekers voor de eerste maal bij een NASCAR-evenement aanwezig was.

De fans genoten in het begin van de wedstrijd van een sportieve strijd tussen SVG en Kyle Larson die beiden vanaf het moment dat de groene vlag viel deur-aan-deur en van voorspat- tot achterspatbord de strijd aanbonden. Vervolgens spurtte SVG opnieuw door het gehele veld heen en pakte in de slotfase opnieuw de leiding.Uiteindelijk wist de inmiddels 35-jarige SVG met zijn No 97 Kaulig Chevrolet Camaro twee ronden voor het einden de Toyota van Ty Gibbs te passeren. Daarmee behaalde de man met de Nederlandse wortels zijn derde Xfinity-overwinning dit seizoen. Hij versloeg Gibbs en Larson met een voorsprong van 1,287 secs.

2024 Larson SVG
Larson ligt hier nog voor SVG. Beide concurrenten leerden veel van elkaar en genoten zo van hun duels dat ze met regelmaat een duim naar elkaar opstaken. 

Een grijnzende SVG heeft er inmiddels een traditie van gemaakt om direct na zijn overwinning een rugbybal het publiek in te schoppen. SVG: “Dit was geweldig en wat een geweldige wedstrijd. Het was behoorlijk wild aan het einde maar ik kan de crew van Kaulig Racing niet genoeg bedanken. Het was geweldig om in het begin met Kyle Larson te strijden. Hij was echt goed bij de herstarts en met een tweede set banden hebben wij onze auto beter gemaakt. Het was leuk om aan het einde al die jongens in te halen. We hebben hier met iedereen geweldig geracet.”

In totaal reed Van Gisbergen evenals Jesse Love veertien ronden aan de leiding. Overigens het meeste aantal op de zaterdagmiddag. Parker Kligerman van Big Machine Racing eindigde als vierde gevolgd door Jesse Love. Voor Kligerman was het zijn beste resultaat dit seizoen.

Direct na het vallen van de vlag werd zowel door SVG als Kyle Larson meteen de toon gezet en wisselden soms wel drie of viermaal binnen één ronde van kop. SVG: “Dit was zo cool dat wij af en toe naar elkaar zwaaiden met onze duimen omhoog. Hij was geweldig op de remmen en de oneffenheden op de baan. Ik heb veel geleerd maar waarschijnlijk heeft hij ook van mij veel geleerd. Ik hoop op zondag weer tegen hem voor de overwinning te strijden.”
Larson, die vandaag in Chicago vanaf pole start, keek er naar uit om tegen SVG te racen.

2024 SVG Larson
Vraag blijft natuurlijk wie zaterdagmiddag het meeste geleerd heeft. SVG of Larson?


Kyle Larson: “Ik heb het geweldig gehad. Natuurlijk wilde ik vandaag winnen maar ik wilde vandaag ook veel leren. Ik wilde de strijd met hem aangaan omdat hij goed is in het creëren van hoeken en vormen om te passeren. Dit was mijn doel en de kans die ik kreeg omdat ik niet wist of ik nog een keer een kans zou krijgen om tegen hem te racen. Mijn auto leek twee rondes iets beter te zijn dan die van hem waardoor ik hem kon passeren en ik wist ook niet of ik nog een kans zou krijgen om tegen hem te racen. Ik kon hem afschermen maar was hij zoveel beter dan mij.”

Het veld kreeg met verschillende pitstopstrategieën te maken. Velen zoals Love gingen na afloop van het eerste wedstrijdsegment naar binnen. SVG, Gibbs en Larson maakten hiervan pas na een neutralisatie in de 24e ronde gebruik. Dit schudde het veld aardig door elkaar waardoor de drie koplopers pas weer aan het einde zich opnieuw vooraan bevonden.

Met nog zes ronden te gaan was op SVG opnieuw op weg naar voren. Zijn Chevy werd echter van achteren door merkgenoot Sam Mayer geraakt waardoor SVG’s Chevrolet tegen de muur schraapte. Hij verloor wat afstand ten opzichte van de koplopers Gibbs en Mayer maar behield P3. Met nog drie ronden te gaan gaf SVG beiden het nakijken. Gibbs verklaarde achteraf dat hij wat agressiever tegenover SVG had moeten racen.

2024 SVG Race
SVG op weg naar zijn derde opeenvolgende Xfinity-overwinning.


{jcomments on} “We hadden een slechte pitstop en ik heb het gevoel dat ik mijn materiaal flink verbruikt heb om weer opnieuw door het veld te geraken. Achteraf zou ik zeggen dat het waarschijnlijk wel close had gekund. Cole Custer die vorig jaar de Xfinity-wedstrijd voor het team van SHR won eindigde als 18e. Custer kende de nodige problemen en liep een “drive-through” op maar behoudt in de tussenstand van het kampioenschap de leiding en beschikt over een voorsprong van 38 punten op JR Motorsports-coureur Justin Allgaier. Chandler Smith van Joe Gibbs Racing viel in de tussenstand naar de derde plek terug. Vanwege motorproblemen werd hij als 38e geklasseerd. Dankzij zijn prestaties op de roadcircuits beschikt SVG over het hoogste aantal playoff punten.

2024 Rugby Ball
En weer een rugbybal voor de fans. 

Uitslag “The Loop 110” Chicago
1. (1) Shane Van Gisbergen #, Chevrolet, 50 ronden
2. (4) Ty Gibbs(i), Toyota, 50 ronden
3. (2) Kyle Larson(i), Chevrolet, 50 ronden
4. (7) Parker Kligerman, Chevrolet, 50 ronden
5. (8) Jesse Love Chevrolet, 50 ronden
6. (3) Connor Mosack(i), Chevrolet, 50 ronden
7. (13) Austin Hill, Chevrolet, 50 ronden
8. (15) Joey Logano(i), Ford, 50 ronden
9. (36) Justin Allgaier, Chevrolet, 50 ronden
10. (19) Austin Green, Chevrolet, 50 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet