Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
24H Series

24H Series: Saintéloc Junior Team wint slijtageslag in Misano

240707 Sainteloc
De benaming Saintéloc Junior Team lijkt wat enthousiast voor Pierre Kaffer, Swen Herberger, Michael Doppelmayr en Elia Erhart (vlnr)

Minder dan de helft van de gestarte auto’s kwam bij de première van de Hankook 12H Misano rijdend aan de finish, zo hoog was het uitvalperscentage. De zomerse hitte en de veeleisende baan vergden het uiterste van de deelnemers. Uiteindelijk ging het Saintéloc Junior Team met de Audi R8, bestuurd door Michael Doppelmayr, Pierre Kaffer, Elia Erhart en Swen Herberger, met de overwinning aan de haal. De Juta Racing-Audi van Arunas Geciauskas, Leonardas Dirzys, Justas Jonušis en Simas Juodvirsis kwam weliswaar niet rijdend aan het eind, maar werd wel als tweede geklasseerd, voor de Porsche 992 GT3 Cup van Fulgenzi Racing met rijders Andrea Buratti, Corrado Costa, Eric Wagner en Enrico Fernando Fulgenzi. Deze auto, nota bene uit de 992-AM-subcategorie, won ook de 992-Cup-klasse, mede omdat geen enkel 992-PRO-team de finish haalde.

Tekst: René de Boer (X: @renedeboer)
Foto’s: Creventic

Er stond geen enkel team met Nederlandse inbreng aan de start van de race, want het Red Camel-Jordans.nl-team uit het Noord-Limburgse Lomm moest voortijdig al de handdoek in de ring gooien. Een elektronicaprobleem in de aandrijflijn van de Porsche 992 GT3 Cup van Ivo, Rik en Luc Breukers en Fabian Danz kon niet worden geïdentificeerd en daarmee ook niet verholpen worden. Daarmee gingen er om 10.00 uur uiteindelijk 23 auto’s van start op het Misano World Circuit Marco Simoncelli.

Racingpixels - 12H Misano 2024

Het Sainéloc-team kende met de Audi een relatief probleemloze race, voerde 297 van de 401 gereden ronden het veld aan en haalde zo de eerste seizoenszege binnen. De Mercedes-AMG van het Zwitserse Hofor Racing leek lange tijd op weg naar de tweede plaats, maar in het laatste uur kwam de auto nog een keer binnen voor een ongeplande pitstop, nadat de pedalbox was losgeraakt. Toen de auto weer wilde wegrijden, lekte er olie uit de versnellingsbak, wat uiteindelijk de definitieve uitval betekende. Daardoor erfde de Juta Racing-Audi de tweede plaats en werd daar ook geklasseerd, ondanks dat ook de Audi niet rijdend over de finish kwam. De achterstand was met zes ronden aanzienlijk.

Racingpixels - 12H Misano 2024
De Fulgenzi Racing-Porsche won de 992-Cup-klasse en werd derde algemeen

Nog eens tien ronden daarachter eindigde de Fulgenzi Racing-Porsche als derde algemeen en als winnaar van de 992-klasse. De RPM-Porsche met Tracy Krohn / Niclas Jönsson / Philip Hamprecht werd vierde algemeen en tweede in de klasse. Het team uit het Duitse Goch leek de klassezege al in handen te hebben, maar een defect rempedaal met nog 20 minuten te gaan stond dit succes in de weg. Even erfde de RPM-Porsche nog een keer de leiding, toen de Fulgenzi-Porsche nog een keer naar binnen moest vanwege een langzaam leeglopende band, maar zonder remmen kon Tracy Krohn de leiding niet verdedigen, zodat het uiteindelijk bij de tweede plaats bleef. De Orchid Racing-Porsche van Alexandre Mottet, Laurent Misbach, Antonio Garzon en Jeremy Brodard werd vijfde algemeen en derde in de klasse. Zoals gemeld haalde geen enkel 992-PRO-team de finish, inclusief het Belgische Red Ant Racing, waar ook sprake was van een elektronisch probleem. Het trio Yannick en Ayrton Redant en Kobe de Breucker behoudt wel de leiding in het 992-teamkampioenschap.

In GT4 behaalde Buggyra ZM met de Mercedes-AMG GT4 van Aliyyah Koloc, David Vršecký en Adam Lacko de vierde klassezege van het seizoen en blijft daarmee dit jaar nog ongeslagen. SR Motorsport bekroonde met een Porsche 718 Cayman van Michael Sander, Wilhelm Kühne en Tim Neuser met de overwinning in TCE-klasse het debuut van het team in de 24H Series. Na de zomerpauze wordt het Europese seizoen afgesloten met de 25e editie van de Hankook 24H Barcelona op 14 en 15 september.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet