Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Pole Alex Palou. VeeKay kwalificeert zich als 20e Teamgenoot Rasmussen verrast.

Dit weekend dan eindelijk het lang verwachte debuut van de lange verwachte hybrides. De Brit heeft in de autosport al een lange staat van dienst opgebouwd maar dan vooral in Sportscars zoals LMP2 klasse in de IMSA- en ALMS Series. Ook was de Brit in de Fanatic GT Series actief. Won de Radical World Finals in 2022 maar ook eenzitters waren niet echt een onbekend terrein voor de Brit. In 2014 won hij de MSV F3 Cup en was later in de MRF Series actief. In 2015 en 2016 was Toby Finalist in de BRDC McLaren Autosport Awards. Ook was hij met regelmaat in de Indycar NXT-series actief waar hij enkele podiums wist te behalen. Geen onbeschreven blad in de autosport maar voor Indycar waarschijnlijk toch wel iets te licht. VeeKay wist zich in zijn sessie slechts als 20e te kwalificeren. Zijn teamgenoot Christian Rasmussen verraste met een zevende tijd. Een schrale troost voor VeeKay was dat ook Power, Newgarden in hun sessie ook niet optimaal presteerden.


2024 Pole Palou
Pole voor Alex Palou in Mid Ohio.

Tekst: Willem J. Staat
Foto´s: Indycar


Pole voor Alex Palou. VeeKay kwalificeert zich als 20e Teamgenoot Rasmussen verrast.
Hoewel er aan het begin van zijn sessie duidelijk flashes van progressie waren kwam Rinus VeeKay jammer genoeg niet verder dan een 20e startplek. Zijn teamgenoot Christian Rasmussen verraste met een negende tijd. Overigens bevond VeeKay zich in goed gezelschap want ook de grote namen struikelden in de kwalificatie voor de eerste Indycar wedstrijd met hybride motoren. Enerzijds een schrale troost. Maar de grote man was opnieuw regerend kampioen Alex Palou die geschiedenis schreef door de eerste pole in het nieuw aangebroken hybride tijdperk te behalen. Pato O´Ward kwalificeerde zich als tweede gevolgd door David Malukas en Colton Herta.

Fast Six
Palou ging als eerste de baan op en liet direct een tijd van 1.06.0156 noteren. Herta zat er met 1.06.1800 erg dichtbij. Vervolgens was het Arrow McLaren-rijder O´Ward met een 1.05.5135. Met 2.25 min te gaan ging vrijwel iedereen voor een laatste attack voor de pole naar binnen. Op dat moment waren er nog weinig veranderingen in de tijden. O´Ward was overigens de enige Chevrolet-rijder die erin slaagde om de Fast Six te halen. Een overtuigende Alex Palou pakte opnieuw de pole terwijl Pat O´Ward deze met slechts 1/3000e verschillen miste. David Malukas die bij Arrow McLaren de deur werd gewezen kwalificeerde voor het team van Meyer Shank Racing als derde gevolgd door Colton Herta, Marcus Armstrong en Marcus Ericsson. In vrijwel alle sessies was Palou erg sterk terwijl O´Ward bevestigde dat hij hier op Mid Ohio over de beste auto van het seizoen beschikte. Vanwege het wisselen van motoren kregen Marcus Armstrong, Pietro Fittipaldi en Felix Rosenqvist afgelopen donderdag al de mededeling dat zij een gridstraf kregen opgelegd.

2024 Rasmussen
Christian Rasmussen verraste met een Top 10 klassering.De kwalificatiegroepen
Groep 1

Rahal, Malukas, Rossi, McLaughlin, Palou, Ericsson, Siegel, Ferrucci, Rosenqvist, Fittipaldi, Rasmussen, Sowery, Kirkwood

Groep 2
O´ Ward, Herta, Dixon, Armstrong, Lundgaard, Lundqvist, Power, Grosjean, Simpson, Newgarden, VeeKay, Canapino, Harvey, Robb

Groep 1
Alex Palou opende de eerste sessie met een tijd van 1.09.021. Arrow McLaren-coureur Alexander Rossi dook er als eerste met 1.06.9341 onder. Vervolgens was Scott McLaughlin de tweede rijder die in de 1.06. range kwam. De Top 3 wist lang hun tijd vast te houden zonder dat die eigenlijk echt werd aangetast. Debutant Toby Sowery had door allerlei problemen met de hybride bijna nog geen meter gereden en kon pas met 1.44 secs. de baan opgaan. Met nog amper 35 secs. te gaan had Alex Palou opnieuw een gigantische flyer en liet een 1.05.4915 op de klokken noteren. Uiteindelijk gingen Palou, Malukas, Rossi, McLaughlin, Rassmussen, Ericsson door naar de Fast 12. Rasmussen slaagde erin om zich op het allerlaatste moment in de Top 5 te vestigen.

Groep 2
Hier opende Christian Lundgaard de sessie met een tijd van 1.11.1134 en al in zijn eerste snelste ronde ging VeeKay er met 1.09.6716 overheen. Die tijd hield niet lang stand want ook Scott Dixon en Agustin Canapino gingen direct in de aanval. In deze Groep wisselden de tijden eigenlijk per milliseconde. Herta en Simpson wisselden elkaar af met 1.06.3570 en 1.06.3795 waarbij aangetekend moet worden dat Simpson wel van de Rode Compound gebruik maakte. In het tweede gedeelte van de sessie stond VeeKay op P12. Met nog drie minuten te gaan waren er opnieuw de nodige verschuivingen. Marcus Armstrong was met 1.06.0414 de snelste man gevolgd door Colton Herta en Romain Grosjean. En ook hier wisselden de tijden constant. Daarbij sloeg Armstrong met 1.05.5044 opnieuw terug. Armstrong, Herta, Lundgaard, O´Ward, Lundqvist en Grosjean gingen door naar de Fast 12. VeeKay is in goed gezelschap want ook Dixon, Power en Newgarden slaagden er niet in om de Fast 12 te bereiken. Dit is toch wel een grote verrassing. Dixon bevestigde achteraf dat hij direct had moeten pushen. Ook de balans van zijn auto was niet zo goed. Voor VeeKay was het moeilijk om een juiste balans te vinden. En bevestigde dat er nogal flink aan zijn auto gewerkt moest worden.

2024 VeeKay Mid Ohio
Zorgelijk gezicht bij Rinus VeeKay. De balans van de auto klopte niet.


Fast 12

Palou opende de sessie met 1.09.0147 gevolgd door David Malukas die nauwelijks een fractie langzamer was. De tijden wisselden snel en Alexander Rossi liet als eerste een tijd van 1.06.9273 secs. noteren. Een tijd die overigens niet lang standhield. O´Ward liet een sterke 1.06.1206 registreren. Een tijd die wel eventjes standhield. Met nog 03.48 min te gaan werden de laatste pogingen voor de Firestone Fast Six ondernomen. Er waren nog weinig wisselingen in de Top 6. Zowel Palou als Rossi gingen in de slotminuten over de tijd van O´Ward heen maar Palou produceerde een fantastische ronde van 1.05.3199. Uiteindelijk gingen Palou, O´Ward, Herta, Malukas, Armstrong en Marcus Ericsson door naar de Fast Six. VeeKay´s ECR teamgenoot Christian Rasmussen liet een verrassende negende tijd noteren.

2024 Grid Mid Ohio


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet