Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT: Succesvol GT4 debuut op de Norisring. Michael Schrey/Gabriele Piana verstevigen leiderspositie

Een blauwe lucht, de typische hitte van de Norisring, volle tribunes en veel actie. Het GT4 debuut op de Norisring deed precies van wat er van verwacht werd. Aan het einde van ongeveer een uur durende run op de Norisring ging de overwinning naar de combinatie Michael Schrey(D/41)/Gabriele Piana(D/37) met hun Hofor by Bonk Motorsport BMW M4 GT4. Het betekende de vijfde seizoensoverwinning voor het succesvolle duo. De merkencollega’s Leyton Fourie(ZA/18)/Marc Rosam(D/19) eindigden als tweede voor het team van FK Performance Motorsport. De tweede Hofor by Bonk Motorsport BMW M4 GT4 van de combinatie Tim Reiter(D/25)/Leon Wassertheurer (D/22) eindigde als derde op het podium.

2024 Start Norisring
Een geslaagd debuut voor de GT4 op de Norisring.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: ADAC Motorsport


Succesvol GT4 debuut op de Norisring. Michael Schrey/Gabriele Piana verstevigen leiderspositie
Piana startte vanaf poleposition en wist zijn goede uitgangspositie direct in de leiding om te zetten. Met supersnelle rondetijden reed de Italiaan weg van zijn achtervolgers en beschikte halverwege de wedstrijd al over een voorsprong van meer dan 14 seconden. Achter de Italiaan kwam de wedstrijd pas echt op gang. Vooral de andere twee BMW-coureurs zorgden er in het eerste wedstrijdgedeelte voor dat het echt spannend werd. Fourie wist zich vanaf een negende startplek, met een aantal spectaculaire inhaalmanoeuvres naar de tweede positie op te werken. Tim Reiter was eigenlijk even sterk want die wist vanaf een elfde plek naar P4 op te klimmen.

Tijdens de pitstopfase deden zich ook weinig positieveranderingen aan de kop van het veld voor. Schrey nam het estafettestokje van Piana over en bleef zelfverzekerd aan de leiding rijden. Max Rosam die van Fourie had overgenomen bezette de tweede plek. Dankzij een perfect getimede pitstop van de Hofor by Bonk Motorsport crew begon Reiter’s partner Leon Wassertheurer op de derde plek aan het tweede wedstrijdgedeelte. Naarmate de wedstrijd vorderde zorgden de beide jonge Duitsers Rosam en Wassertheurer voor vele spectaculaire acties op de Norisring. Rosam wist zijn positie tot het einde uitstekend te verdedigen waardoor er in de Top 3 zich geen veranderingen meer voordeden. Fourie/Rosam wonnen ook het juniorenklassement.


ADAC GT4 Germany, 5. + 6. Rennen Norisring 2024 - Foto: Gruppe C Photography
Een eerste en een derde plek voor FK Performance.

Achter de BMW Top 3 behaalde de W&S Porsche 718 Cayman GT4 van de combinatie Max Kronberg(SGP/37)/Hendrick Still(D/36) de vierde plek. In het Trophy klassement behaalde Kronberg overigens zijn vierde achtereenvolgende overwinning. Daarachter hun merkencollega’s Ferdinand Winter(D/20)/ Ivan Ekelchik (D/27) met een Wimmer Werk Motorsport Porsche. Daarachter volgde het Mücke Motorsport AMG Mercedes GT4 duo Enzo Joullié(AND/20)/Marc de Fulgenico (ESP/24). Eerder dit seizoen wonnen zij de tweede weekendwedstrijd op de Lausitzring.

De zevende plek werd ingenomen door Alex Connor(GB/20)/ Jean Philippe Springob(D/23) met een CV Performance AMG Mercedes GT4 gevolgd door de FK Performance BMW M4 GT4 van de combinatie Joseph Warhurst(GB/18)/Tom Edgar (GB/19). De negende plek werd ingenomen door de BWT Mücke Motorsport AMG Mercedes GT4 van de combinatie Mattias Pluschkell(D/19)/Luca Bosco(IT/20) gevolgd door de FK Motorsport BMW M4 GT4 van onze landgenoot Gianni van der Craats(NL/18) die samen met de Brit Mohan Ritson(GB/21) een combinatie vormt.

Gabriele Piana – winnaar voor Hofor Racing by Bonk Motorsport
“Het had niet beter kunnen gaan. Eigenlijk ben ik een beetje verrast. Ik had niet verwacht dat wij zoveel meer snelheid zouden hebben dan de anderen. Dit betekende dat ik al vroeg kon beginnen met het beheer van de banden. Vandaag was het echter relatief warm, wat vooral een probleem was voor de Porsches. Ik ben blij: snelste ronde, pole position en de overwinning. Wat wil je nog meer?

Michael Schrey – winnaar voor Hofor Racing by Bonk Motorsport
“De race verliep vandaag perfect voor ons. Nadat Gabriele in de eerste bocht de leiding behield, kon hij deze voorsprong in de eerste helft van de race geleidelijk uitbreiden. Ik moest toen gewoon de leiding nemen in mijn deel van de race. Dit ging relatief eenvoudig, vooral omdat de achteropkomende auto's bij duels betrokken waren. 19 jaar geleden behaalde ik mijn eerste overwinning op de Norisring. Het is geweldig om nu weer aan de top te staan.”

Leyton Fourie – tweede plaats voor FK Performance Motorsport
“We hadden het podium nodig zodat we konden blijven strijden voor de topplaatsen in het kampioenschap. Het team werkte heel goed. We hebben van de ene op de andere dag iets aan de auto veranderd. Het werkte. Mijn start ging prima. Ik kon meteen twee plaatsen winnen en daarna werkte ik me een weg door het veld.”

Max Rosam – tweede plaats voor FK Performance Motorsport
“Het is onze tweede keer dit jaar op de tweede plek. Dit is precies de consistentie die we nodig hebben om de kans te krijgen om voor de titel te vechten. Leyton reed de auto naar voren en toen hoefde ik alleen maar de positie vast te houden. Het was behoorlijk lastig tegen het einde omdat de andere BMW ons echt onder druk zette.”

ADAC GT4 Germany, 5. + 6. Rennen Norisring 2024 - Foto: Gruppe C Photography
En weer een pracht resultaat voor BMW op de Norisring.

Tim Reiter – derde plaats voor Hofor Racing van Bonk Motorsport
“Het podium voelt uiteraard geweldig. Ik wil het team en Leon bedanken. Het was onbeschrijfelijk leuk om zo ver van de elfde plaats te komen. Tijdens mijn stint bleef ik overal buiten en kon ik nog steeds inhaalmanoeuvres maken. Zo is racen wel het leukst!”

Leon Wassertheurer – derde plaats voor Hofor Racing by Bonk Motorsport

“De grootste vreugde komt als je het eigenlijk niet verwacht. Tim deed het in het begin uitstekend. Ik heb toen een geweldig duel gehad waarin het echt spannend werd. Ik wilde echter niet te veel risico nemen. Zeker omdat we blij mogen zijn met het podium nadat we als elfde zijn gestart.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet