Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
DTM

DTM: René Rast gokt goed en wint zaterdagsrace Norisring

240706 DTM R1 Rast
René Rast behaalde zijn eerste DTM-overwinning van het seizoen, de 27e in zijn carrière

Een plotselinge regenbui zorgde voor flink spektakel tijdens de eerste race van het DTM-weekeinde op de Norisring in Neurenberg. René Rast koos ervoor, in tegenstelling tot de meeste andere rijders, met de Schubert-BMW op slicks op de baan te blijven, wat uiteindelijk de juiste keuze bleek. Daarmee reed hij naar zijn eerste seizoenszege, voor de beide Grasser-Lamborghini-rijders Franck Perera en Luca Engstler, die ook op slicks gebleven waren. Beste rijder op regenbanden was Nicki Thiim, die als vierde eindigde, voor zijn SSR-Lamborghini-teamgenoot Mirko Bortolotti. Voor Thierry Vermeulen zat er niet meer in dan de 17e plaats.

Tekst: René de Boer (X: @renedeboer)
Foto's: ADAC/Gruppe C

Jack Aitken was met zijn Emil Frey-Ferrari met een tijd van 48,965 seconden het snelst in de kwalificatie. De Brit zette zijn tijd in de tweede groep, die daarmee de pole-position en de oneven startplaatsen voor zich opeiste. Sheldon van der Linde (Schubert-BMW) was met 49,061 seconden het snelst in de eerste groep en start daarmee als tweede. Mirko Bortolotti (SSR-Lamborghini) start als derde, achter hem Kelvin van der Linde (Abt-Audi) als vijfde, René Rast (Schubert-BMW) als zevende en Lucas Auer (Winward-Mercedes) als negende. Achter Sheldon van der Linde start Franck Perera, die de geopereerde Christian Engelhart in de GRT-Lamborghini vervangt, als vierde, met Maro Engel (Winward-Mercedes) op de zesde en Arjun Maini (HRT-Merceds) op de achtste startplaats. Thierry Vermeulen kwalificeerde zich in de eerste groep als achtste en start daarmee als 16e.

240706 DTM R1 Start
Start met Aitken voor Van der Linde

Vanwege het korte circuit worden er op de Norisring twee opwarmronden gereden. Bij de start pakt Aitken de leiding en verdedigt zijn positie op weg naar de Grundigkehre. Het veld komt zonder problemen door de Grundigkehre, behalve Lucas Auer, die een lekke rechter achterband oploopt. Sheldon van der Linde is tweede, voor Bortolotti. Kelvin van der Linde passeert Perera en klimt op naar de vierde plek. Auer komt de pits in en valt terug tot aan de staart van het veld. Aitken leidt voor Sheldon van der Linde, Bortolotti. Engel, Rast, Kelvin van der Linde, Perera, Feller, Maini en Preining. Ben Dörr rijdt met de McLaren aan het eind van de vierde ronde de pits in en valt uit. Het Dörr-team heeft het hele weekeinde al problemen.

240706 DTM R1 Grundig
Het veld zonder al te grote problemen door de Grundigkehre 

In de zevende ronde verliest Thierry Vermeulen twee plaatsen, eerst aan Paul en daarna aan Güven, en valt daarmee terug naar de 17e positie. Auer parkeert zijn Mercedes in de pits en houdt het voor gezien. Via de boordradio klaagt Kelvin van der Linde over teveel overstuur, terwijl het HRT-team meldt dat er wat lichte regen wordt verwacht tijdens het pitstopvenster. Korte tijd later wordt het zelfs “zware regenval”, zoals het Dörr-team meldt aan Clemens Schmid. De wedstrijdleiding verklaart de race tot ‘wet race’, zodat de bandenkeuze vrij is en er niet direct behoeft te worden afgebroken.

240706 DTM R1 Regeb
De regen kwam in de 41e ronde

Na 22 ronden heeft Sheldon van der Linde het gat naar leider Aitken dicht gereden, terwijl het pitstopvenster geopend is. In afwachting van de regen blijven de rijders echter zo lang mogelijk buiten. Sheldon van der Linde zet Aitken meer en meer onder druk. Preining is aan het eind van de 25e ronde de eerste rijder die binnenkomt voor zijn pitstop. Hij verliest wat tijd omdat een wielmoer wegrolt en vervolgens krijgt hij ook nog eens een ‘penalty lap’ omdat een monteur van zijn team een wiel op de grond gezet had, terwijl dit volgens het reglement moet worden vastgehouden.

Pas in de 32e ronde is Nicki Thiim de volgende die een pitstop maakt. Engstler en Feller zijn de volgende, respectievelijk in ronde 37 en 38. In de 40e ronde mist Engel onder druk van Rast zijn rempunt voor de Grundigkehre en schiet rechtdoor, maar het verlies blijft beperkt tot één positie. In de 41e ronde komt Bortolotti als eerste vanuit de kopgroep binnen. Ook Wittmann stopt. In ronde 43 stoppen Sheldon en Kelvin van der Linde, ook Vermeulen stopt. Marshals melden eerste regendruppels.

Rast en Perera zijn de volgende rijders die stoppen, met nog anderhalve minuut te gaan voordat het pitstopvenster sluit. Aitken, Engel, Maini, Güven, Paul en Schmid zijn degenen die nog moeten stoppen. Ze komen aan het eind van de 45e ronde allemaal binnen. Clemens Schmid en Maximilian Paul kiezen voor regenbanden, de rest blijft op slicks. Sheldon van der Linde passeert de Ferrari van Aitken terwijl de Brit uit de pitstraat komt na zijn stop. Daarmee neemt Van der Linde de leiding in de wedstrijd over.

De regen is sterk: meerdere rijders glijden rechtdoor in de Grundigkehre. Vooralsnog leidt Sheldon van der Linde voor Bortolotti, Aitken, Rast, Kelvin van der Linde, Thiim, Maini, Engel en Perera. Feller raakt eenmaal licht de muur bij het uitkomen van de Schöller-S, maar kan verder rijden. Nog 17 minuten te gaan. In de 52e ronde stoppen meerdere rijders voor regenbanden: Engel, Maini, Wittmann en Feller. Bortolotti stopt een ronde later, net als Aitken, Kelvin van der Linde en Stolz. Sheldon van der Linde stopt een ronde later en verliest daarmee de leiding aan teamgenoot René Rast. Ook Thiim en Preining stoppen. Bortolotti valt Sheldon van der Linde aan, maar de Zuid-Afrikaan verdedigt ondanks koudere banden met verve zijn positie.

Rast rijdt nog op slicks, krijgt de instructie de pits in te komen, maar meldt dat het niet meer regent en krijgt dan toestemming om op de baan te blijven. Is het genoeg om de leiding vast te houden? De Grundigkehre is nat, de Dutzendteichkehre is droog… Rast leidt voor Perera, Sheldon van der Linde, Bortolotti, Thiim, Kelvin van der Linde, Engstler, Engel, Aitken en Paul. Aan het eind van de 64e ronde is Schmid de eerste die terug wisselt naar slicks. Bortolotti valt Sheldon van der Linde aan in de strijd om de derde plaats, maar daarachter komt Luca Engstler, die op slicks rijdt en daarmee in het voordeel is. Sheldon van der Linde valt in de 67e ronde terug naar de zevende plaats, Engstler, Bortolotti, Thiim en Kelvin van der Linde gaan er allemaal voorbij.

240706 DTM R1 Rast Finish
René Rast wordt als winnaar afgevlagd

De 69e ronde is de laatste. Rast komt als winnaar over de eindstreep, voor een hele armada van Lamborghini’s met Perera, Engstler, Thiim en Bortolotti. Kelvin van der Linde wordt zesde, voor Sheldon van der Linde, Engel, Aitken en Paul. Thierry Vermeulen wordt als 17e geklasseerd.

240706 DTM R1 Rast podium
Blijdschap bij René Rast na zijn eerste seizoenszege
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet