Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diverse klassen

Clio Cup Europa: Lorenzo van Riet rijdt met vallen en opstaan naar de top

IMG 3836

Wij spreken Lorenzo van Riet, die als koploper van de Clio Cup Mid-Europe afgereisd is naar Spa-Francorchamps voor de volgende twee races in de Clio-competitie. Een evenement voor Clio-rijders uit Frankrijk, Italië, Spanje en Midden Europa. Met startvelden van wel boven de 50 auto’s staan de wedstrijden bol van heroïsche gevechten met de nodige schadegevalletjes door het gehele veld. Het is eigenlijk helemaal niet vreemd dat Lorenzo voor de Clio’s gekozen heeft. Zijn vader Pim was jarenlang een deelnemer aan de Clio Cup, waarin hij zelfs Nederlands kampioen is geworden.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto’s: Gerrie Hoekstra en PR Renault

ALPINE 00002012 0461


“Ik ben vorig jaar als tweede geëindigd in de Mazda MX-5 Cup en ik wilde gewoon eens een keer wat anders. Nederland is beperkt in het aanbod van klassen en dus zijn we in het buitenland gaan kijken. We kwamen op het idee om in de Europese Clio Cup te gaan rijden. Tom Coronel heeft mij bij dit Italiaanse team gebracht, waar hij al eens mee heeft samengewerkt en veel vertrouwen in heeft. Het was eigenlijk een logische optie voor niet al te veel geld.”

ALPINE 00002026 0315

“Het is een leuk kampioenschap met veel races op mooie circuits. Een vol veld met altijd minimaal 45 auto’s aan de start. In principe heb je negen wedstrijden in één seizoen, de beste daarvan mag zich Europees kampioen noemen Dit kampioenschap is onderverdeeld in vier kampioenschappen, Clio Cup France, Clio Cup Italia, Clio Cup Spain en Clio Cup Mid-Europe. Al die kampioenschappen bestaan uit vijf races opgedeeld in die negen evenementen. Elke rijder mag zich inschrijven voor twee kampioenschappen. Ik heb gekozen voor Europees en Mid-Europe, dus ik race in alle negen evenementen. Stel ik zou alleen Mid-Europe rijden, dan hoef ik dus vier races niet te rijden. In het Europese veld ben ik een Challenger, eigenlijk een soort rookie, omdat ik nieuw ben in dit kampioenschap.”

IMG 3836

“Het eerste weekend was in Nogaro. Ik moest enorm wennen aan zo’n groot startveld. Het was gewoon een gekkenhuis, en het eerste wat ik dacht was ‘waar ben ik in beland’. Ik heb daar dingen gezien, die ik nog nooit eerder heb meegemaakt. In de kwalificatie al onmogelijke inhaalacties waar dat gewoon niet kon. Iedereen vocht voor zijn plekje en dat tijdens een kwalificatie. Andere wagens eraf rijden en dat soort dingen, dat vond ik persoonlijk wel een beetje raar. De volgende twee wedstrijden in Portimão waren net zo heftig. Toen hebben de rijders en de wedstrijdleiding ingegrepen en gezegd, ‘jongens dit moet gewoon minder worden’, anders gaat het niet goed komen. Er werden wat flinke straffen uitgedeeld en gelukkig is het daarna allemaal een stuk minder geworden.”

ALPINE 00002012 0241

“Na de eerste wedstrijd in Misano lag het circuit vol met afgebroken spiegels. Bij mij is er pas één spiegel gesneuveld en gelukkig heb ik tot nu toe weinig schade gereden en daar ben ik blij om. Ik wil dit seizoen gewoon een paar keer naar het algemene podium rijden, maar kampioen worden gaat nog niet. De meeste jongens die hier vooraan rijden, rijden al veel jaren. Zoals bijvoorbeeld Nicolas Milan, die heeft volgens mij nog tegen mijn vader gereden. Deze ervaren rijders snappen het spelletje en dat moet ik nog leren, maar elk weekend gaat het beter en leer ik bij.”

ALPINE 00002012 0790

Jouw auto is heel herkenbaar, grote FEBO-stickers aan de zijkant van je Clio, een bekende sponsor van je vader. “Ja, dat is een oude maar heel trouwe sponsor, die heel enthousiast is over deze cup. In Hockenheim is Dennis de Borst ook wezen kijken en ik verwacht dat hij dit seizoen nog wel een paar keer meegaat. Ook ga ik goed om met zijn zoon Stef, waar ik nog in een Clio mee heb samen gereden in de Supercar Challenge.”

Op Spa-Francorchamps reed Lorenzo van Riet na twee sterke wedstrijden naar een zesde en vijfde plaats en behield zijn koppositie in het Clio Cup Mid-Europe. In de algemene stand staat Van Riet knap vijfde.

ALPINE 00002012 0179
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet