Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

GT: Morris Schuring completeert trilogie van 24-uursraces: “Bijzondere ervaring”

52. ADAC RAVENOL 24h Nürburgring 2024 - Foto: Gruppe C Photography

“Nu is het even tijd om de batterijen op te laden, maar het was wel een heel bijzondere ervaring.” Autocoureur Morris Schuring uit Den Dolder behoorde tot het zeer selecte gezelschap van slechts 15 rijders die in de maand juni alle drie de grote 24-uursraces reden: op de Nürburgring, in Le Mans en op Spa-Francorchamps. In Le Mans wisten Schuring en zijn teamgenoten in de Porsche 911 GT3 R van Manthey EMA de LMGT3-klasse te winnen. “Dat was geweldig, maar ook de twee andere races waren speciaal, elk op hun eigen manier”, blikt Schuring terug.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR


Het mammoetprogramma begon met de ‘Ravenol ADAC 24h Nürburgring’, waar Schuring met een Porsche 911 GT3 Cup van het Duitse team Black Falcon aan de CUP2-klasse deelnam. Zoals zo vaak in de Eifel trokken de weersomstandigheden met zware regenval en mist een zware wissel op de wedstrijd, die om veiligheidsredenen dan ook na zevenenhalf uur onderbroken werd. Op zondagmiddag werden nog vijf ronden achter de safety-car afgelegd, maar de race werd niet meer vrijgegeven. “Wel heel jammer voor alle fans die er waren, heel veel mensen pakten al vroegtijdig in, wat heel begrijpelijk is”, zegt Morris Schuring. Op zaterdagavond raakte een van zijn teamgenoten in de moeilijke omstandigheden van de baan, waardoor de radiateur van de Porsche beschadigd werd en er veel tijd verloren ging. Schuring en zijn teamgenoten moesten daardoor genoegen nemen met de tiende plaats in de klasse. “Natuurlijk jammer dat we niet 24 uur hebben kunnen rijden, maar de ervaring was wel heel speciaal. Het circuit blijft ook uniek, heel technisch, met geen enkele andere baan te vergelijken.”

2024 FIA World Endurance ChampionshipLe MansLe Mans, France10th - 16th June 2024Photo: Nick Dungan / Drew Gibson Photography

Het volgende evenement was de 24 Uur van Le Mans, waar Schuring zich in de schijnwerpers reed door samen met zijn teamgenoten Yasser Shahin en Richard Lietz de sterk bezette LMGT3-klasse te winnen. “De grootste race van het jaar, heel gaaf om mee te maken, en dan ook nog met zo’n geweldig mooi succes”, blikt hij terug. “Ik vond het ook indrukwekkend hoe alles georganiseerd was, met 330.000 bezoekers, echt enorm! Als circuit is Le Mans wat eenvoudiger, de snelheden liggen er hoger, je kunt meer slipstreamen op de rechte stukken, maar je moet er bijvoorbeeld ook rekening mee houden dat de banden ’s nachts daar meer afkoelen.”

2024 FIA World Endurance ChampionshipLe Mans, France10th - 16th June 2024Photo: Drew Gibson

Het succes in Le Mans maakte ook voor Schuring heel wat los. Hoe kijkt hij nu, met wat meer afstand, tegen zijn prestatie aan? “Echt ongelooflijk hoeveel reacties ik gekregen heb”, zegt hij. “Ik heb behoorlijk wat tijd genomen om ze allemaal te lezen en erop te reageren. Ik geniet er nog steeds van! Het laat ook wel zien hoezeer Le Mans leeft, hoe groot het is. De week erna was ik ook op TV, bij het Race Café van Ziggo. Ook dat was erg leuk om te doen. Er is veel aandacht. Ook twee weken later, bij de race in Spa, feliciteerden heel veel mensen me nog met het behaalde succes.”

De jubileumeditie van de 24 Uur van Spa-Francorchamps, waarbij het eeuwfeest van de race gevierd werd, maakte de trilogie compleet. “Mijn favoriete circuit, het leukste om te rijden”, aldus Schuring. “Ook daar waren er heel veel bezoekers, waaronder veel Nederlanders. Het was allemaal heel toegankelijk, mensen konden echt overal komen. De race zelf was heel intensief: met 66 auto’s op de baan kom je er altijd wel eentje tegen, een vrije ronde heb je eigenlijk nooit. Helaas vielen we uit, de auto was geraakt op de achteras waardoor de aandrijfas brak. Heel jammer, maar wel mooi om ook deze race te hebben meegemaakt.”

CrowdStrike 24 Hours of Spa 2024 - Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS - Foto: Gruppe C Photography

Het is duidelijk dat Schuring de meeste waarde hecht aan zijn prestatie in Le Mans. “Daar ben ik echt goed uit de verf gekomen”, stelt hij. “Ook het winnen van de Goodyear Wingfoot Award voor de snelste stint, tussen al die fabrieksrijders, is iets heel bijzonders. Op de Nürburgring heb ik ook een goede dubbele stint gereden, half nat, half droog, waarbij de snelheid er goed in zat. In Spa was het lastiger, we hadden problemen met de motor waardoor we constant anderhalve seconde te langzaam waren, dus dan kun je niet veel laten zien. Maar goed, ook dat is weer een ervaring. Al met al merk ik nu wel dat het een heel intensieve maand geweest is, met die drie grote races binnen korte tijd. Fysiek zwaar, maar ook mentaal. Maar het is geweldig dat ik dit heb kunnen beleven!” Op 14 juli staat voor Schuring de volgende wedstrijd op het programma met de zes-uursrace van het FIA WEC in São Paulo.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet