Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR Whelen: Liam Hezemans verslaat Bambini Italiano op Raceway Venray. In de sporen van broer Loris

De fans hadden er lang op moeten wachten. Vijf jaar na het heroïsche gevecht tussen Jacques Villeneuve en Loris Hezemans was het nu de beurt aan diens jongere broer om in diens sporen te treden. En met succes want Liam was heer en meester op Raceway Venray. Al hing de overwinning aan het einde even aan een klein zijden draadje. De Italianen Vittorio Ghirelli en Gianmarco Ercolli speelden de 21-jarige Nederlander eigenlijk in het begin van de wedstrijd eigenlijk een beetje in de kaart. Beiden raakten elkaar in de openingsronde waarbij Ghirelli het al direct voor de rest van de wedstrijd zonder stuurbekrachtiging moest stellen. Tot groot vermaak voor een deel van het publiek maakten beiden elkaar na afloop voor de tribunes uit voor “Bambino Italiano” ofwel “Italiaans klein kind” Niet alleen de livestreamkijkers smulden van deze confrontatie maar ook voor een groot aantal bezoekers die op de tribunes uitstekend zicht hadden. Tot een handgemeen kwam het gelukkig niet. De gemoederen liepen eventjes theatraal op zijn Italiaans op. Met deze overwinning trad Liam in de sporen van zijn oudere broer Loris die in 2019 Jacques Villeneuve in een heroïsch duel versloeg.

2024 Winnaar Liam Hezemans
Liam Hezemans uit volle borst met het volkslied mee tijdens de huldigingsceremonie. Wat een prachtig moment voor de Nederlandse autosport. 

Tekst en Foto’s: Willem J. Staat

2024 Start EuroNASCAR Pro
Vijf jaar moesten we hierop wachten. De comeback van de NASCAR Whelenseries op Raceway Venray. Links polesitter Ghirelli met achter zich Gianmarco Ercolii. Daarnaast Liam Hezemans die een toch wat tragere start heeft. Achter Liam de Fransman Paul Jouffreau,

Liam Hezemans verslaat Bambini Italiano op Raceway Venray. In de sporen van broer Loris

Met een fraaie overwinning trad Liam aan het einde van de dag in de sporen van zijn oudere broer Loris. “Dit was ik wel aan mijzelf verplicht.” De scheldende en mopperende Italiaanse concurrentie zal hem weinig gedeerd hebben. Wel maakte Liam zich na een spin van voormalig wielrenner Thomas Toffel in de 92e ronde zich meer zorgen. Vanaf een tweede startplek wist de Hendrik Motorsport-coureur al in de allereerste ronde PK Carsport polesitter Vittorio Ghirelli te verslaan en had vanaf dat moment de wedstrijd eigenlijk stevig in handen. Achter de beide koplopers vormde zich rondenlang een groepje bestaan de uit Vittorio Ghirelli en Ryan Vargas.

2024 Ercoli Ghirelli
De Italiaanse Bambini Italiano waren het niet bepaald met elkaar eens. Liam Hezemans was de lachende derde. Eigenlijk al in de derde bocht.

Sebastiaan Bleekemolen en zijn Belgische teamgenoot Marc Goossens slaagden er ook niet echt in om bij dit groepje werkelijk de aansluiting te vinden. Wel eindigde Sebastiaan als zesde en als laatste in dezelfde ronde als de Top 5 voor hem. Sebastiaan Bleekemolen: “Tja, wat kan ik zeggen? Hij is gelukkig nog heel maar echt vooruit kwam ik ook eigenlijk ook niet. Zat eigenlijk wel een beetje aan de limiet.” In tegenstelling tot de verwachtingen van velen werd er weinig of geen schade gereden. Alleen de Zwitserse oud wielrenner Thomas Toffel maakte zowel in de training als de wedstrijd kennis met de muur. En ook bij het team van Racing Art bleef de schade gewoon beperkt. Toffel kon zowel de trainingen als de wedstrijd eigenlijk zonder noemenswaardige problemen voortzetten en ging als elfde overall zelfs nog met een beker voor de beste Challenge rijder naar huis. Dat er op Raceway Venray zowel in de EuroNASCAR PRO als in de EuroNASCAR 2 nauwelijks schade werd gereden pleit voor het hoge niveau racen van vrijwel alle coureurs.

2024 Toffel 2
Oud wielrenner Thomas Toffel klapt tijdens de trainingen zondagochtend tegen de muur.


Met zijn spin in de 92e ronde bracht Thomas Toffel wel even de zegekansen van Liam Hezemans behoorlijk aan het wankelen. Maar het was ook de “break’’ die de wedstrijd wel even nodig had. Het betekende dat de wedstrijd naar 104 ronden verlengd werd. Liam Hezemans: “Ik dacht even Oh, nee daar gaat overwinning misschien. Ik moest mij bij de herstart even herpakken maar gelukkig ging het goed. Bij de herstart was het gewoon een kwestie van overleven maar ook dit is NASCAR op zijn best. Maar omdat het zo intens was moest ik wel even heel diep ademhalen. Maar het was fantastisch. Dank aan het team van Hendriks Motorsport die mij een perfecte auto voor onze thuisrace gaven. Maar ook dank aan Gianmarco want ik had met hem een schitterend duel. Hij probeerde mij te passeren maar ik heb gewoon het maximale gegeven. Blij dat we het toch aan het einde voor elkaar kregen.”

2024 Toffel 1
En een tweede keer tijdens de wedstrijd in de 92e ronde. Het was even een break die de mogelijke zege van Liam wel eventjes in gevaar bracht.

Bij de enige herstart in de wedstrijd profiteerde de Fransman Paul Jouffreau en eindigde in de slotfase van de wedstrijd met zijn RDV Ford Mustang als derde en wist de Amerikaan Ryan Vargas te verschalken. Die was na de wedstrijd wat minder over de acties van de Fransman te spreken. Vargas won het Endurance klassement waarbij de resultaten van zowel de EuroNASCAR Pro als de EuroNASCAR 2 bij elkaar opgeteld worden mocht een deelnemer er de voorkeur aan geven om voor beide te kampioenschappen te kiezen. Officieel staat Ryan Vargas overigens onder het Duitse 3F Racing ingeschreven maar in een joint venture met verschillende partijen wordt Ryan’s auto al het gehele seizoen door Team Bleekemolen gerund. Dat de kleine Vargas in de Lage Landen populair is bleek afgelopen weekend wel op de zaterdag. Zijn merchandise(modelauto’s etc) was ’s avonds volledig uitverkocht.

2024 Herstart Goossens Dauenhaur Tziiortzis
Marc Goossens loopt kennelijk direct bij de herstart een lekke band op. Het is een beetje chaotisch in het middenveld. Dauenhauer moet uitwijken en voor Tziortzis is er bij de herstart ook weinig ruimte.


Ook waren er op Venray direct nieuwe oval debutanten. De Britten Liam Lambert, Gordon Barnes en de Oostenrijker Constantin Schöll die de GT Sport vaarwel heeft gezegd en bij het team van Bremotion is ingestapt. De Oostenrijker werd bij zijn debuut als 14e geklasseerd.

2024 Scholl
De Oostenrijker Constantin Schöll lijkt de GT Sport voor de NASCAR Whelen Euroseries Pro ingeruild te hebben. Een goed debuut bij het team van Bremotion.

Achter Sebastian Bleekemolen volgden Tobias Dauenhauer, teamgenoot Marc Goossens, Thomas Krasonis en de Fransman Victor Neumann. Alleen Marc Goossens kwam bij de herstart duidelijk in de problemen liep daarbij een lekke band op. Hoewel Marc de finish niet haalde werd hij alsnog als achtste geklasseerd. Ook bij het team van Bremotion kon men na afloop tevreden op een geslaagd weekend terugblikken.


2024 Sebastiaan Bleekemolen
"Gelukkig hij is nog heel" verklaarde Sebastiaan Bleekemolen die de kop net niet kon bijhouden.

Tobias Dauenhauer eindigde zonder enige vorm van ervaring op de ovals als zevende en wist zich in een werkelijk furieuze eindsprint uitstekend staande te houden. Teameigenaar Patrick Brenndörfer was meer dan tevreden over het vlekkeloze verloop binnen zijn team. Zeker over het ovaldebuut van Christian Schöll die direct een mooi resultaat behaalde.

2024 Ryan Vargas Pro
Ryan Vargas, enorm populair bij de Nederlandse fans. Zijn merchandise was binnen één dag uitverkocht.


Voorafgaande aan de 104 ronden tellende wedstrijd hadden enkele ingewijden wel bedenkingen of de Hoosier banden de gehele afstand wel zouden doorstaan. Het Amerikaanse product deed het uitstekend. Wel zouden de banden uit de V8 ovalseries volgens insiders een fractie sneller zijn.

Met de zege van Liam Hezemans werd het voor de Nederlandse autosport een topdag en voor het team van Hendriks Motorsport een topweekend. Zij wonnen met de Tsjech Martin Doubek de EuroNASCAR2 wedstrijd afgelopen zaterdag.

2024 Winnaar Liam Hezemans pitlane
Wat een prachtig moment weer voor de Nederlandse autosport. "Ik was wel verplicht om deze te winnen en de traditie voort te zetten"verklaarde Liam Hezemans achteraf.

2024 Liam Hezemans
Het was een typische NASCAR dag om van te genieten.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet