Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR Whelen: Martin Doubek wint EuroNASCAR 2. Legends Podium voor Melvin de Groot en Michael Bleekemolen

Voor het Nederlandse team van Hendrik Motorsport begon het weekend afgelopen zaterdag in Venray uitstekend met een overtuigende overwinning van de Tsjech Martin Doubek. Overigens maakte een nog jonge Martin Doubek in 2015 overigens zelfs zijn debuut op Raceway Venray en behoort al jaren tot de vaste waarden zowel de EuroNASCAR Pro en EuroNASCAR 2 kampioenschappen. Doubek behaalde afgelopen zaterdag niet alleen zijn vijfde seizoensoverwinning maar ook nog eens de twaalfde in zijn inmiddels tienjarige carriere. In het Legends klassement werden Melvin de Groot en Michael Bleekemolen als tweede en derde geklasseerd.

2024 Martin Doubek
Overtuigende overwinning voor Martin Doubek in de EuroNASCAR 2 met zijn Hendrik Motorsport Ford Mustang.

Tekst en Foto’s: Willem J. Staat

Martin Doubek wint EuroNASCAR. Legends Podium voor Melvin de Groot en Michael Bleekemolen
Afgelopen zaterdag stond eigenlijk geheel in het teken van de EuroNASCAR2 series alhoewel een groot aantal EuroNASCAR Pro-coureurs eveneens royaal gebruik maakten van de enorme hoeveelheid tracktime die ter beschikking stond. Alleen aan de trainingssessie voor de EuroNASCAR2 namen zij niet deel tenzij men voor beide series stond ingeschreven. Vanaf pole nam de geroutineerde Martin Doubek het commando in de wedstrijd en stond de leiding dan ook niet meer af. Achter hem leverden Claudio Cappelli, Ryan Vargas en Victor Neumann een prachtig duel om de tweede plek. Daarbij verdedigde Cappelli met zijn Alex Caffi Academy Ford Mustang werkelijk tot het uiterste.

2024 Claudio Cappelli
Prachtig resultaat voor Claudio Cappelli met zijn Ford Mustang.


De Italiaanse veteraan eindigde niet alleen als tweede overall maar schreef ook nog eens de Legends Trophy op zijn naam. Fan favoriet Ryan Vergas deed er werkelijk alles aan om de kleurrijke Cappelli te passeren maar slaagde daar niet. Hij moest in de oude Cappelli, die minder ervaring op de ovals heeft, zelfs als Xfinity of Craftsman Truck specialist, gewoon zijn meerdere erkennen. In de 42e ronde slaagde Vargas erin om Victor Neumann te passeren en zette vanaf dit punt de aanval in. Zowel Neumann als Victor Neumann maakten optimaal benut van hun ovalkennis die zij tijdens de Paasraces op Raceway Venray opdeden. Beiden eindigden resp. als vierde en vijfde gevolgd door Patrick Schober en Jack Davidson.

2024 Bleekemolen De Groot
Prachtig duel om te zien. Michael Bleekemolen houdt de deur voor zijn teamgenoot Melvin de Groot gedurende lange tijd gewoon dicht. Het publiek genoot ervan.

Hoewel Michael Bleekemolen met circuit racen is opgegroeid, is het rijden op een oval toch iets anders. De trainingen kunnen voor sommigen met het vele rondjes rijden mogelijk wat saaier zijn maar het racen op een oval, is nadat het licht op groen gegaan is, toch weer iets anders. De oude maestro had nog niets aan snelheid verloren en wist gedurende lange tijd ferm zijn positie te verdedigen. Behalve het volgen dan de koplopers was het ook prachtig om te zien hoe dat Michael niet alleen de concurrentie wist af te blokken maar ook zijn eigen teamgenoot Melvin de Groot. De wedstrijdleiding kon dat blokken niet zo erg waarderen en legde een aantal strafsecondes op. Op het eindresultaat had het verder weinig invloed want de Nederlander werd als negende overall en tweede bij de Legends geklasseerd. Maar voor de fans was het een prachtig gezicht om te zien hoe dat De Groot in de 70 ronden tellende wedstrijd rondenlang probeerde om zich langs de teameigenaar heen te worstelen.

2024 De Groot Bleekemolen
Eindelijk kan De Groot buitenom passeren. 

Hoewel De Groot al eerder op Raceway Venray had gereden is het voor veel rijders altijd toch een dingetje. Melvin de Groot: “Als je een foutje maakt dan raak je direct de muur. Bij de kwalificatie zat alles een beetje tegen. De auto gleed gewoon teveel maar veranderingen aan de setup leverden uiteindelijk voordeel op en toen ging de auto heel goed. Ook bij de start ging het goed totdat Michael voor mij zat en ronde na ronde begon te verdedigen. Op een gegeven moment kwam hij achter een langzamere deelnemer klem te zitten en toen kwam ik hem passeren. Daarna kon ik toeslaan.” Ook tikte de auto van Michael bij het opkomen van het rechte stuk eventjes met de rechter achterzijde de muur aan. Daarna was er helaas geen progressie meer mogelijk. Achter Michael Bleekemolen werd Thomas Dombrowski als tiende geklasseerd.

2024 Legends Podium
De Legends bewezen één ding. Ze geven nog steeds flink veel gas.

Voor de Luxemburger Gil Linster, die dezelfde Hendrik Motorsports Toyota met Liam Hezemans deelt, werd de EuroNASCAR 2 wedstrijd op zaterdag een zware teleurstelling. Mechanische problemen zorgden ervoor dat Linster eigenlijk al snel geen rol van betekenis meer in de wedstrijd kon spelen. Voor het team van Hendriks Motorsport waarschijnlijk de enige grote teleurstelling dit weekend.De inmiddels alweer 50 jarige maar overenthousiaste Arianna Casoli eindigde als 18e maar mocht wel de Ladies Trophy in ontvangst nemen.

2024 Anna Casoli
Ladies Trophy voor de inmiddels 50-jarige Anna Casoli,
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet