Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Joey Logano wint in Nashville na record aantal herstarts

Voor de Ally 400 in Nashville was er een record aantal van vijf herstarts nodig om de wedstrijd te beëindigen. Uiteindelijk kwam Penske-coureur Joey Logano als winnaar uit de bus en behaalde eindelijk zijn eerste seizoensoverwinning en stelde daarmee voorlopig zijn positie in de playoffs veilig.

2024 Logano 1
Het werd tijd dat oud kampioen Joey Logano eindelijk eens een keer ging winnen.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: NASCAR


Joey Logano wint in Nashville na record aantal herstarts

Vijf herstarts en eindelijk had men in de Ally 400 in Nashville een winnaar. Telkens vielen bij de herstarts de koplopers weg en daarbij gokten Joey Logano en zijn team een beetje op het brandstofverbruik. In totaal waren er in Nashville maar liefst 15 neutralisaties en 31 extra ronden in de verlengingen van de wedstrijd. Uiteindelijk hield de brandstoftank van Joey Logano’s het maar liefst 115 ronden uit. Het werd beloond met een trip naar Victory Lane op de 1.333 mijls baan van Nashville en een voorlopige ticket richting playoffs.

Bij de finish beschikte Logano over een voorsprong van 0.68 secs. op Spire Motorsports-coureur Zane Smith, de voormalige NASCAR Craftsman Truckseries kampioen. 23 XI Racing-coureur Tyler Reddick eindigde als derde gevolgd door Ryan Preece(SHR Racing) en Chris Buescher(RFK Racing). De inmiddels 34-jarige Logano was er niet zeker van of hij het wel tot de finishvlag zou maken.

Joey Logano: “Ik zag wel dat in Turn 3 mijn brandstoflampje ging branden en de auto sukkelde wel op de streep. Dat was het eigenlijk wel. We moeten Roush Yates wel veel lof toebedelen. Hij wist niet alleen het motorvermogen te vergroten maar ook het brandstofverbruik. Dit heeft vandaag voor de overwinning gezorgd. Erg trots op dit team. Het waren een paar stressvolle weken om de playoffs te bereiken. En deze overwinning is groots voor ons team. Dit voelt erg goed aan. Er is zoveel druk. Met de NextGen auto is het tegenwoordig niet gemakkelijk om de playoffs te behalen. Zeker omdat iedereen tegenwoordig aan elkaar gewaagd is. Zelfs vanavond heb ik nog veel fouten gemaakt en het is erg leuk om te winnen. Dit was voor ons een broodnodige overwinning. Crewchief Paul Wolfe bevestigde achteraf dat de Mustang achteraf inderdaad zonder brandstof kwam te staan.''

2024 Bell Hamlin front
De Toyota's van Bell en Hamlin nemen direct de leiding
.


Paul Wolfe:
“ Wij kwamen net to the Point. Wij kwamen heel ver. Laten we ermee doorgaan. Gelukkig was het net genoeg.” De wedstrijd ontwikkelde zich in een geweldig duel tussen polesitter Denny Hamlin, die voor een vierde overwinning op Nashville ging, en Ross Chastain die in 2023 de wedstrijd in Nashville op zijn naam wist te schrijven. Gedurende 30 ronden lang streden zij aan de kop van het veld totdat Hamlin telkens meer van Chastain’s voorsprong wist af te snoepen totdat hij hem eindelijk, met nog zeven ronden te gaan, wist te passeren. Maar juist toen de wedstrijd in het voordeel van Hamlin beslecht leek te worden spinde Logano’s teamgenoot Austin Cindric met nog vier ronden te gaan.

Direct bij de eerste herstart ging het mis toen Chastain onbedoeld door de Kyle Larson’s Chevrolet van achteren werd geraakt. Chastain werd uitgeschakeld en moest in de volgende twee herstarts proberen om het veld achter zich te houden. Voor het team van JGR Racing werd het een moeilijk beslissing maar ook zij moesten Hamlin’s Toyota voor brandstof naar binnen halen. Dit zorgde ervoor dat SHR-coureur Chase Briscoe voor de vierde herstart vanaf de eerste startrij mocht vertrekken. Voor de allerlaatste neutralisatie bevond Zane Smith zich in tweede positie naast Logano. Josh Berry(SHR) zorgde voor de allerlaatste neutralisatie.

Voor de allerlaatste herstart bevond zich in de Top 11 slecht één auto(Tyler Reddick) die eerder dit seizoen een wedstrijd had gewonnen. Maar een uiterst gemotiveerde Joey Logano maakte een geweldige run bij het vallen van de vlag en wist al zijn concurrenten achter zich te houden. Terwijl het zwartwit geblokt werd gezwaaid waren er nog de nodige incidenten in het veld.

2024 Hamlin Larson Busch Chastain
Prachtig duel tussen Hamlin, Larson, Busch en Chastain.

Zane Smith: “ De winnende zijde binnen mij is een beetje kwaad op de tweede plek zeker omdat wij wisten dat Logano in de laatste tien ronden zonder brandstof zou komen te staan. Maar ik zou het zeker niet anders gedaan hebben. Ik koos de juiste rijstrook en het is crazy hoe anders deze auto’s in “clean air” rijden. Maar ik ben zeker trots op de strategie hier.’’

Logano’s teamgenoot en regerend kampioen Ryan Blaney eindigde als zesde gevolgd door Bubba Wallace(23XI Racing), Kyle Larson, Daniel Hemric(Kaulig Racing) en Noah Gragson(SHR Racing).

Gedurende een groot deel van de dag leek Christopher Bell, de winnaar van vorige week, voor het eerst in een positie was om twee achtereenvolgende overwinningen in zijn carriere te behalen. Maar een verkeerde pitstrategie zorgde ervoor dat Bell met zijn No 20 JGR Toyota ver achter in het veld terecht kwam. Met nog 74 ronden te gaan bevond hij zich bij de herstart in 15e positie. Bell wist de beide wedstrijdsegmenten op zijn naam te schrijven en reed in de eerste 229 ronden er maar liefst 131 aan de leiding. Op dat moment tweemaal zoveel dan welke andere rijder dan ook in het startveld.

Christopher Bell: “Ik ben mijn kalmte verloren en kwam met al die yellows weer in het verkeer terecht en bij het ingaan van de bocht bracht ik mijzelf in een lastige positie.” Bell viel na 227 ronden definitief uit en werd als 36e geklasseerd. Kyle Larson had aan een achtste plek voldoende om zijn leiderspositie in de tussenstand van het kampioenschap op zijn teamgenoot Chase Elliott zijn leiderspositie te behouden. Met nog slechts acht wedstrijden te gaan beschikt Denny Hamlin over 43 punten achterstand voordat de reguliere kampioen dit seizoen bepaald gaat worden. Ondanks een rode vlag vanwege regen voor bijna anderhalf uur bleven de fans in Nashville tot het einde. Na ruim 136 van de 331 wedstrijdrondes moest er tijdelijk onderbroken worden.

2024 Logano 2
Victory Lane voor Team Penske en Joey Logano.

Uitslag Ally 400 Nashville
1. (26) Joey Logano, Ford, 331 ronden
2. (36) Zane Smith #, Chevrolet, 331 ronden
3. (6) Tyler Reddick, Toyota, 331 ronden
4. (22) Ryan Preece, Ford, 331 ronden
5. (9) Chris Buescher, Ford, 331 ronden
6. (18) Ryan Blaney, Ford, 331 ronden
7. (24) Bubba Wallace, Toyota, 331 ronden
8. (4) Kyle Larson, Chevrolet, 331 ronden
9. (37) Daniel Hemric, Chevrolet, 331 ronden
10. (16) Noah Gragson, Ford, 331 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet