Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: John Hunter Nemecheck wint Xfinity Nashville

John Hunter Nemecheck overleefde een stomend hete zaterdagmiddag en behaalde zijn twee Xfinity-zege dit seizoen in de Tennessee Lottery 250 op de Nashville Superspeedway.

2024 Allgaier Chandler Smth
Justin Allgaier en Chandler Smith nemen het voortouw.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: NASCAR


2024 Tyker Reddick
Tyler Reddick voert een groepje tegenstanders aan.


John Hunter Nemecheck wint Xfinity Nashville
John Hunter Nemecheck wist met No 20 Joe Gibbs Racing Toyota zijn elfde Xfinity-overwinning dit seizoen te behalen. De 27-jarige uit Noord Carolina afkomstige coureur wist het tweede wedstrijdsegment op zijn naam te schrijven en reed er in de 188 ronden tellende wedstrijd maar liefst 76 aan de leiding waarvan de laatste 46 ronden waarbij hij van Cole Custer de kop overnam. Die navigeerde zijn auto iets te hoog naar boven waardoor Nemecheck definitief de kop in handen kreeg.

John Hunter Nemecheck die ook voor de Legacy Motor Club fulltime aan de NASCAR Cup deelneemt: “ Het voelde goed aan om weer in de No 20 machine te zitten en wij zijn dit seizoen dicht bij overwinningen geweest. Het is geweldig om hiervan te profiteren en dit in Nashville voor elkaar te krijgen.’’ Voor het team van Joe Gibbs Racing werd het een dubbeloverwinning. Zijn teamgenoot Chandler Smith achter op 1.234 secs. achter Nemecheck op een bloedhete dag waarbij vele coureurs na afloop bij hun auto bleven staan om af te koelen. In de cockpit werden soms temperaturen van 130 graden bereikt. Een aantal coureurs droegen geen “koelpak” of hadden er problemen mee.

2024 Jesse Love
Sterk optreden van Jesse Love.

Een groot deel van het harde werk werd geleverd door de coureurs die achteraan waren gestart zoals de titelkandidaten Jesse Love, Austin Hill en Sheldon Creed die vanwege technische problemen achteraan waren gestart. De No 18 JGR Toyota van Sheldon Creed reed in de top 10 van 38 auto’s maar kreeg in de laatste ronden last van motorproblemen.

De Richard Childress Racing teamgenoten Jesse Love en Austin Hill behaalden ondanks hun startposities en de weersomstandigheden met hun Chevrolets indrukwekkende resultaten. Zij eindigden resp. als derde en vierde. De top vijf werd door voormalig Xfinity-titelkandidaat Noah Gragson in de No 30 Rette Jones Racing Chevrolet gecompleteerd. Het was overigens zijn tweede start dit seizoen in deze auto.

Jesse Love eindigde in de Top 5 en maakte maar liefst 69 geslaagde inhaalpogingen. “Ik heb geen idee. Ook al omdat mijn ‘’koelpak” niet goed werkte. Maar ik ben er trots op om van een team deel uit te maken dat nooit opgeeft. Ik ben trots op mijn crew. Maar dit is waarschijnlijk de warmste wedstrijd die ik ooit heb meegemaakt.” Ook Riley Herbst van Stewart Haas Racing kende soortgelijke problemen en wist nog een zesde plek te behalen. A.J. Allmendinger die in 2023 nog in Nashville wist te winnen eindigde nu als zevende gevolgd door Justin Allgaier, Cole Custer en Sam Mayer.

In de tussenstand van de Xfinity-series behoudt Custer de leiding en beschikt over 15 punten voorsprong op Chandler Smith maar raakt nu toch wel een beetje gefrustreerd over het feit dat hij nog steeds niet zijn eerste overwinning dit seizoen heeft weten te behalen. In totaal reed 64 ronden aan de leiding en viel terug naar de vijfde plek. Bij de herstart was hij zijn koppositie kwijt en had er gewoon zijn handen vol aan om in de Top 10 te blijven.


2024 Winnaar Nemecheck
Overtuigende Xfinity-overwinning voor John Hunter Nemecheck.

Cole Custer: “Ik denk dat ik in Turn 1 gewoon iets te hard heb gereden heb. Er zijn een paar dingen geweest die ik gewoon beter had kunnen doen. Iedereen heeft last van ‘’vuile lucht’’ en het was moeilijk om snelheid te maken. Ik had het gevoel dat we solide waren toen we in de Top 3 met drie auto’s zaten. Maar toen ik daarmee zat was het moeilijk om de auto te besturen. Ik kan niet genoeg over onze crew zeggen. Elke week brengen wij auto’s mee die om de overwinning strijden en het is gewoon hartverscheurend om niet te winnen. Wij brengen goede auto’s mee, rijden aan de leiding maar uiteindelijk zullen we het voor elkaar krijgen. We blijven doorgaan.” Shane van Gisbergen eindigde als 15e voor het team van Kaulig Racing en was daar heel tevreden over.

Uitslag Tennesse Lottery 250
1. (15) John Hunter Nemechek(i), Toyota, 188 ronden
2. (8) Chandler Smith, Toyota, 188 ronden
3. (38) Jesse Love #, Chevrolet, 188 ronden
4. (5) Austin Hill, Chevrolet, 188 ronden
5. (7) Noah Gragson(i), Ford, 188 ronden
6. (9) Riley Herbst, Ford, 188 ronden
7. (4) A.J. Allmendinger, Chevrolet, 188 ronden
8. (6) Justin Allgaier, Chevrolet, 188 ronden
9. (2) Cole Custer, Ford, 188 ronden
10. (24) Sam Mayer, Chevrolet, 188 ronden
15(28) Shane Van Gisbergen #, Chevrolet, 188 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet