Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula E

Formule E: Félix da Costa wint opnieuw, Frijns wederom tweede

Antonio Felix da Costa, TAG Heuer Porsche Formula E Team, Porsche 99X Electric Gen3
Porsche-rijder António Félix da Costa behaalde zijn vierde zege uit vijf races

Met Porsche-rijder António Félix da Costa als winnaar en Robin Frijns namens Envision op de tweede plaats was twee derde van het podium na de tweede Formule E-race van Portland identiek aan dat van een dag eerder. Alleen de bezetting van de derde plaats was anders, want in plaats van Jean-Eric Vergne stond daar ditmaal Jaguar-coureur Mitch Evans. Diens teamgenoot Nick Cassidy scoorde voor de tweede dag op rij geen punten, maar blijft met nog een weekend en twee races te gaan wel leider in de tussenstand. Nyck de Vries raakte betrokken bij een carambolage in de eerste racehelft en viel voortijdig uit.

Tekst: René de Boer (X: @renedeboer)
Foto’s: FIA Formule E


De pole-position voor de tweede race in de amerikaanse staat Oregon was voor Jean-Eric Vergne, die in de finale António Félix da Costa het nakijken gaf. Voor DS Penske-rijder Vergne was het de 17e pole-position in de Formule E, een record. Félix da Costa, gisteren winnaar, start als tweede, voor Sam Bird en Robin Frijns, waarmee onze landgenoot opnieuw een goede uitgangspositie heeft. Eerder had Frijns in zijn kwartfinaleduel Hughes verslagen, terwijl De Vries verloor tegen Bird. De Vries is achtste op de grid voor de race, achter Hughes, Cassidy en Wehrlein.

In de beginfase waren er tal van positiewisselingen aan de kop van het veld, waarbij opnieuw weinig rijders echt kopwerk wilden doen om zo energie te kunnen sparen. In het middenveld waren er de nodige incidenten en aanrijdingen, waarbij ook Nyck de Vries betrokken raakte. Vanwege de diverse brokstukken die her en der verspreid op de baan lagen, stuurde de wedstrijdleiding de safety-car naar buiten. Aan het eind van de 20e ronde werd de race weer vrijgegeven, met Frijns op dat moment als leider, maar Félix da Costa passeerde onze landgenoot snel op weg naar de eerste bocht.

Robin Frijns, Envision Racing, Jaguar I-TYPE 6, leads Nico Muller, ABT CUPRA Formula E Team, M9Electro, and Antonio Felix da Costa, TAG Heuer Porsche Formula E Team, Porsche 99X Electric Gen3  (Robin Frijns, Envision Racing, Jaguar I-TYPE 6, leads Nic
Envision-rijder Robin Frijns kwam opnieuw sterk voor de dag

Frijns verloor vervolgens nog een plek aan Evans, maar heroverde die ppsitie in de voorlaatste ronde. Zelfs Félix da Costa leek nog een haalbare prooi, maar uiteindelijk reed de Portugees toch de overwinning naar huis, al zijn vierde zege in vijf wedstrijden, nadat eerder in het seizoen het aanblijven van Félix da Costa bij de Duitse sportwagenfabrikant nog onzeker leek. Inmiddels heeft hij zijn kwaliteiten meer dan duidelijk bewezen. Frijns herhaalde zijn tweede plaats van de dag ervoor en liet tevens de snelste ronde noteren. Evans eindigde als derde, voor Wehrlein, die de halve race met een kapotte voorvleugel reed na te zijn aangereden door Mortara, en pole-sitter Vergne. Over drie weken wordt het seizoen afgesloten met twee races in Londen.

Antonio Felix da Costa, TAG Heuer Porsche Formula E Team, 1st position, celebrates with his team on the podium (Antonio Felix da Costa, TAG Heuer Porsche Formula E Team, 1st position, celebrates with his team on the podium, ASCII, 111 components, 111
Blijdschap bij het Porsche-team, inclusief sportdirecteur Thomas Laudenbach, die Portland verkoos boven Spa
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet